Foto: Shutterstock
Ūdeni mīloši un karaļnamos dzīvojoši, kā arī saimnieku mīlēti ir daudzu šķirņu pārstāvji. Taču ir tādas šķirnes, kuru pārstāvjus nemaz tik bieži negadās redzēt. Daudzu šķirnes kaķu izplatība nepārsniedz kādas konkrētas valsts robežas, bet visas savulaik izpelnījušās īpašu uzmanību un cilvēku patiku. Tāpēc sniedzam iespēju ielūkoties desmit retās vai, iespējams, līdz šim nedzirdētās kaķu šķirnēs.

Lai arī šo šķirņu pārstāvji neierindojas Latvijā populārāko kaķu šķirņu sarakstā, savus saimniekus kaķi priecējuši gan dažādās pasaules malās, gan dažādos laikos. Dažas šķirnes radītas mērķtiecīgi, dažas parādījušās nejauši, bet katrai ir kāda atšķirīgā iezīme. Tas var būt gan zili sudrabains kažoks, gan noliektas austiņas, gan arī līdzība savvaļas kaķim.

Taču nevar viennozīmīgi apgalvot, ka kāds šīs šķirnes pārstāvis nav atrodams arī Latvijā. Tā, piemēram, Latvijā dzīvo gan Kuriļu bobteili (plašāk par kaķiem lasiet šeit), gan Ēģiptes mau (plašāk par kaķiem lasiet šeit).

Pīterbolds

Foto: Shutterstock
Šķirne radusies Krievijā, Sanktpēterburgā, tāpēc arī nosaukumā atbalsojas kaķu šķirnes rašanās vieta.

Mīluļi tiek raksturoti kā aizrautīgi spēļu biedri, kuriem patīk izzināt apkārtni un kuri nesēdēs mierā. Tāpat pīterboldi var tēlot sunīšus un izticīgi sekot līdzi savam saimniekam.

Tiesa, vairums šķirnes kaķēnu piedzimst teju bez apmatojuma, kas kaķa ķermeni var neklāt arī turpmākajā viņa dzīves laikā.

Plašāk par pīterboldu lasiet šeit.

Kuriļu bobteils

Foto: Shutterstock

Šī ir šķirne, kura nav radīta mākslīgā ceļā, mērķtiecīgi pārojot citus kaķus. Kuriļu bobteils, kā jau vēsta šķirnes nosaukums, radies Kuriļu salās.

Bobteils tiek raksturots kā ļoti neatkarīgs, iejūtīgs un gudrs kaķis. Taču kaķis pierod pie jebkuriem apstākļiem, turklāt ir ļoti sabiedrisks.

Tāpat bobteili būs uzticami mājdzīvnieki, un ļoti pieķersies savam saimniekam.

Plašāk par Kuriļu bobteilu lasiet šeit.

Burmilla

Foto: Shutterstock

Šai kaķu šķirnei raksturīga izteiksmīga seja un sudrabains kažoks. Šķirnes pirmssākumi meklējami Anglijā, kur pagājušā gadsimta astoņdesmito gadu sākumā sapārojies Burmas kaķis un britu garspalvainais kaķis.

Lielāko popularitāti guvis turpat Lielbritānijā, taču salīdzinoši mazāk novērojams ASV.

Lai arī pieaudzis, burmilla turpinās saglabāt bērnišķību teju visa mūža garumā. Rotaļība ir viena no pazīmēm, kas kaķi raksturo, taču pieķeršanās saimniekam un uzticība ir vēl dažas no būtiskām kaķa iezīmēm.

Korāts

Foto: Shutterstock

Korāti ir vieni no vecākajiem un retākajiem kaķiem pasaulē. Zināms, ka vēl 14. gadsimtā viņi dzīvojuši Siāmas karaļnamos. Tāpat uzskatīts, ka šie kaķi nes veiksmi, tāpēc īpašos gadījumos dāvināti citu valstu amatpersonām.

Mirdzoši zils kažoks, kurā iemirdzās arī sudrabainā krāsa, ir viena no šīs šķirnes pārstāvju raksturojošākajām iezīmēm.

Korāti ir uzticami mājdzīvnieki, kuri bērnu kompānijā ir ļoti uzmanīgi. Tāpat kaķiem patīk atrasties tiešā saimnieku tuvumā un ieritināties klēpī.

Plašāk par korātu lasiet šeit.

Turcijas Vana kaķis

Foto: Shutterstock

Šis kaķis iesaukts arī par peldošo kaķi, jo viņiem patīk ūdens. Viņu kažoks ir garš un mīksts. Kaķu šķirnes nosaukumā ietvertas divas vietas, proti, Turcija un Vana ezers.

Sākotnēji novērots Turcijā, pagājušā gadsimta vidū kaķu šķirne ieceļojusi arī Anglijā, taču līdz ASV krastiem tikusi tikai astoņdesmito gadu laikā.

Tāpat tiek uzskatīts, ka sākotnēji kaķus nav atļauts izvest no valsts.

Turcijas Vana kaķi tiek raksturoti kā gudri, ziņkārīgi un sabiedriski.

Plašāk par Turcijas Vana kaķu šķirni lasiet šeit.

Ēģiptes mau

Foto: Shutterstock
Šī ir viena no senākajām mājas kaķu šķirnēm pasaulē, turklāt kaķi ir ļoti uzticīgi saviem saimniekiem.

Tāpat Ēģiptes mau nav sveša mednieka daba, kuras enerģiju un aizrautību viņi ir gatavi likt lietā jebkurā brīdī un rotaļā.

Kaķu plankumainais kažoks rada asociācijas ar kādu lielāku savvaļas kaķi, piemēram, leopardu. Eleganta gaita un spēks, kā arī sava veida eksotiskais izskats ir dažas no īpašībām, kas cilvēkus piesaista tieši šīs šķirnes mīluļiem.

Plašāk par Ēģiptes mau lasiet šeit.

Selkirkas rekss

Foto: Shutterstock
Selkirkas reksu šķirne radusies pagājušā gadsimta astoņdesmito gadu beigās ASV.

Īpaši raksturīgs ir šķirnes pārstāvju kažoks, kas ir mīksts un cirtains, tāpēc Selkirkas reksu saimniekiem jāparūpējas par regulāru mīluļa ķemmēšanu.

Tā kā reksa kažoks ir mīksts un patīkams, saimniekiem īpaši patīk dzīvnieku samīļot. Taču nav jābīstas, ka kaķim varētu tas nepatikt, jo reksi ir ārkārtīgi pacietīgi un mīļi dzīvnieciņi.

Plašāk par Selkirkas reksu lasiet šeit.

Skotijas nokareno ausu kaķis

Foto: Shutterstock

Nokarenās ausis šīs šķirnes pārstāvjiem radušās laika gaitā, līdz ar to kļuvušas par vienu no skaidrākajām kaķu pazīmēm.

Lai arī kaķēniem piedzimstot ausis izskatās kā jebkuram citam kaķēnam, aptuveni 21. dzīves dienā ausis sāk saliekties. Taču ne visiem nokareno ausu kaķiem austiņas saliecas, tāpēc ir vēl jo grūtāk saglabāt tieši šo šķirnes īpatnību.

Šķirnes pārstāvji nav ļoti runātīgi, un viņiem ir smalka balss.

Skotijas nokareno ausu kaķi ir draudzīgi un mīlīgi, turklāt labi saprotas arī ar citiem dzīvniekiem.

Singapūras kaķis

Foto: Shutterstock
Šī kaķu šķirne pārsvarā ir viegli brūnā krāsā, un tas raksturīgs teju vai visiem šķirnes pārstāvjiem.

Kā šķirne tā attīstījusies pagājušā gada septiņdesmitajos gados ASV, kur tā, ticams, ievesta no Singapūras. Nākamajās divās desmitgadēs tā tiek arī oficiāli atzīta dažādās kaķu asociācijās.

Aktīvi un ziņkārīgi, lai arī augumā ne pārāk lieli – tas raksturo Singapūras kaķus. Turklāt rotaļīgumu saglabā arī pieaugot. Kaķis novērtē, ja viņam ceļā tiek likti dažādi izaicinājumi, ar kuriem jātiek galā, jo kaķis ir gudrs un apķērīgs.

Tāpat tiek uzskatīts, ka Singapūras kaķi ir viena no mazākajām mājas kaķu šķirnēm.

Kalifornijas leopardkaķis

Foto: DELFI

Pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados antropologs Luiss Līkijs radīja šo šķirni. Tā tika izveidota ar mērķi līdzināties savvaļas kaķiem Āfrikā un, protams, leopardam.

Lai arī šī šķirne pastāv salīdzinoši nesen, tā jau sastopama ļoti reti, un Kalifornijas leopardkaķi popularitātē pārspēj, piemēram, Bengālijas kaķis. Šķirnei raksturīga mežonīgo kaķu aktīvā un nenogurdināmā daba, kas leopardkaķi padara par vienu no atraktīvākajām šķirnēm.

Pārsvarā leopardkaķi novērojami ASV, kas ir viņu dzimtene, tāpēc ļoti reti ir tie gadījumi, kad šīs šķirnes pārstāvji dzīvo kur citur.

Plašāk par Kalifornijas leopardkaķi lasiet šeit.

Raksta tapšanā izmantota informācija no portāliem Pet360.com, Listverse.com, Care2.com, Vetstreet.com, Cfa.org.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!