Foto: Shutterstock
Fiziskās aktivitātes nepieciešamas pat laiskākajam mājas mīlulim, tāpēc nereti saimnieki izvēlas parasta lāzera spīdināšanu pret grīdu. Tā ir gan jautra izklaide saimniekam, gan kaķa medību spēju pārbaude. Taču, vai lāzera spīdināšana nekaitē mājdzīvnieka veselībai?

Iespējams, daudzi kaķu saimnieki kā vienu no izklaidēm savam mīlulim piedāvā sarkanā lāzera punktiņa ķeršanu. Vai šī nodarbe tiešām ir nekaitīga? Spēlēšanos ar lāzeru aplūko portāls Petcube.com, pamatojot, kāpēc šī nodarbe ir pat vēlama un kā izvairīties no nepatīkamām situācijām.

Lāzeram jā

Kamēr saimnieks ir darbā, kaķis, ticams, laiku pavada guļot. Kaķi ir dzimuši aktivitātēm, jo mājdzīvnieku radinieki savvaļā skraida pa kokiem un medī. Tomēr lāzers var būt labs veids, kā mājas mīluļa ikdienu atsvaidzināt un padarīt kaut nedaudz aktīvāku.

Lai arī daži kaķi paši izdomā, kad grib spēlēties, un saimniekam atnes kādu bumbiņu vai rotaļu pelīti, kurai ir gatavs skriet pakaļ, iespējams, saimnieks pat nenojauš, ka viņa mīlulis vēlas vai var būt aktīvs. To var palīdzēt pārbaudīt sarkanais lāzera punktiņš, kas tiek spīdināts pa grīdu. Ja kaķis uz to reaģē un skraida pakaļ, tas liecina par kaķa mednieka instinktiem un vēlmi punktiņu noķert.

Fiziskais kontakts ar saimnieku mājdzīvniekam ir svarīgs, tāpēc arī pēc spēlēšanās ar lāzeru par to nevajadzētu aizmirst.
Tāpat šī aktivitāte ir vienlīdz izklaidējoša gan kaķim, gan saimniekam. Tiesa, saimniekam ir jābūt apdomīgam, spēlējoties ar lāzeru, jo jācenšas tā staru netrāpīt kaķim acīs. Jāizvēlas arī atbilstoša vieta, kur to darīt, jo nevajadzētu staru spīdināt augstu pret sienu, kur kaķis to nevarēs aizsniegt un, mēģinot līdz staram aizlēkt, sevi traumēs.

Lāzeram nē

Kā jau medniekiem, kaķi pēc ilgstošas cīņas tomēr grib iegūt kādu lomu. Lai arī savvaļā kaķiem ne vienmēr izdodas noķert medījumu, var gadīties, ka kaķis par nenotverto sarkano punktiņu var sadusmoties, apvainoties un atriebties saimniekam, piemēram, apgāžot kādu puķu podu.

Tāpēc saimniekiem ir vērts parūpēties arī par praktiskām rotaļlietām, kuras kaķis varēs satvert un noķert. Tāpat pēc spēlēšanās ar lāzeru var kaķim iedot kādu gardumu, lai laiks nebūtu pavadīts gluži veltīgi.

Lāzeru nevajadzētu padarīt par galveno saimnieka un kaķa kopābūšanas iemeslu, tāpēc jāmēģina ar savu mīluli pavadīt laiku arī, piemēram, samīļojoties. Fiziskais kontakts ar saimnieku mājdzīvniekam ir svarīgs, tāpēc arī pēc spēlēšanās ar lāzeru par to nevajadzētu aizmirst.

Speciālista komentārs

Lai noskaidrotu, vai kaķiem lāzera ietekmē var rasties kādas veselības problēmas, vērsāmies veterinārajā klīnikā "Mazo brāļu hospitālis".

Klīnikā skaidro, ka lāzers netiek ražots, lai to kādam spīdinātu tieši acīs, tāpēc ne bērniem, ne dzīvniekiem tas īpaši nekaitē. Tiek ražoti pat īpaši lāzerīši, kuri spīdina zivtiņas formu, lai kaķiem spēlēšanās būtu interesantāka.

Spēles ar lāzeru noderēs tiem kaķiem, kuri ir agresīvi vai mājoklī medī citus priekšmetus.
"Ir aktīvo šķirņu kaķi, kuri ir nenogurdināmi un mājās dara nedarbus," stāsta klīnikā. Tāpēc tādiem kaķiem ir pat vēlams nodrošināt aktivitātes, lai viņi nesāktu, piemēram, naktī skraidīt pa māju. Tāpat spēles ar lāzeru noderēs tiem kaķiem, kuri ir agresīvi vai mājoklī medī citus priekšmetus. Klīnikā stāsta, ka nepieciešams kaķi nogurdināt, lai viņam būtu pietiekama fiziskā slodze un lai dzīvnieki neuzbruktu ģimenes locekļiem.

Daudzviet pasaulē pieejamas īpašas lāzerierīces, kuras novietojamas uz galda un kuras darbināmas ar baterijām, tādā veidā automātiski veidojot dažādus staru virpuļus pat tad, kad saimnieks nav mājās un kad nepieciešams kaķi izklaidēt. Taču klīnikā atgādina, ka cilvēks ir tas, kurš gan pats spīdina lāzeru, gan arī novieto lāzerierīci konkrētā vietā, līdz ar to jābūt apdomīgam ar vietas izvēli. Klīnikā stāsta – jāparūpējas, lai kaķim nerodas traumas, piemēram, dzenoties pēc sarkanā punktiņa un kaut kur aizkrītot. Tiesa, "Mazo brāļu hospitālī" līdz šim nav nonācis neviens kaķis, kam būtu radušās traumas vai veselības problēmas, spēlējoties ar lāzeru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!