Foto: Shutterstock
Gada pirmā puse un pavasaris ir laiks, kad Latvijā atlido vairums putnu-migrantu. Jau līdz šim Latvijā manīti vairāku sugu putni, un nu novērots arī Latvijas nacionālais putns – baltā cielava.

Baltā cielava (Motacilla alba) pagaidām novērota divās vietās – 19. martā divi putni manīti Mērsragā, Pekraga apkārtnē, bet viena cielava 20. martā īslaicīgi bijusi uz dīķa ledus, bet pēc tam – Kungu ielā Vaiņodē, liecina informācija mājaslapā Latvijasputni.lv.

Agrākie baltās cielavas novērojumi datēti ar marta pirmo pusi. 2014. gadā cielava novērota 4. martā Dvietē, taču 2008. gadā – 9. martā Mērsragā. Tāpat arī 1995. gadā cielavas Latvijā manītas agri, 11. martā Lilastē.

Foto: Shutterstock
Tāpat pirmo reizi šogad novērota arī Kanādas zoss (Branta canadensis, 18. martā Skrundas novada Jaunmuižas apkārtnē), parastā pūkpīle (Somateria mollissima, 19. martā Dundagas novada Kolkas ragā), niedru lija (Circus aeruginosus, 18. martā Jelgavas novada Glūdas pagastā), dumbrcālis (Rallus aquaticus, 19. martā Mērsraga novada Engures ezerā un Babītes novada Babītes ezerā), dzeltenais tārtiņš (Pluvialis apricaria, 3. martā Nīcas laukos), ausainais cīrulis (Eremophila alpestris, 3. martā Nīcas laukos), akmeņu čipste (Anthus petrosus, 19. martā Mangaļsalas molā Rīgā) un niedru stērste (Emberiza schoeniclus, 13. martā Saldus novada Sātiņu dīķos).

Lai arī baltās cielavas šogad nav sasniegušas agrāko migrantu rekordu, jau vēstījām, ka neparasti agri Latvijā atgriezušās zosis un pat stārķis. Tiesa, stārķis izrādījies vien "šķūnīša migrants", proti, putns, kurš nav atceļojis no siltākām zemēm un, ticams, bijis cilvēku pieradināts un barots. Tāpēc šis baltais stārķis netiek uzskatīts par agrāko migrantu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!