Foto: Shutterstock
Līdzīgi kā citi pavasara migranti, arī baltie stārķi pamazām atgriežas Latvijā. Pēdējo dienu laikā dažādos Latvijas novados novēroti divi baltie stārķi.

"Pagājušās nedēļas nogalē un šīs nedēļas sākumā Latvijā no ziemošanas vietām beidzot sāk atgriezties pirmie baltie stārķi," portālam MansDraugs.lv atklāj ornitologs Kārlis Millers.

Informācija portālā Latvijasputni.lv liecina, ka pirmais novērojums bija Kurzemē 18. martā Kuldīgas apkārtnē, bet otrais – 21. martā Ziemeļvidzemē, Vecstāmerienā.

Pērn baltais stārķis (Ciconia ciconia) pirmoreiz novērots 4. martā Ilūkstes novadā, bet 2014. gadā – 22. martā Engures novadā. Savukārt pirms tam baltie stārķi manīti līdzīgā laikā – 19. un 20. martā

"Dienvidu kaimiņos, Lietuvā, šopavasar jau novēroti vismaz pieci baltie stārķi dažādās vietās. Pirmais novērojums bijis 5. martā," tā Millers.

Tāpat ornitologs Millers atklāj, ka pirmdien, 21. martā, novērots arī pirmais melnais stārķis. "Viens putns pārlidojis Rīgas-Liepājas šoseju Saldus novada Viduskroga apkārtnē," paskaidro Millers.

Foto: Shutterstock
Jau vēstījām, ka februāra vidū Ķekavā tika manīts baltais stārķis, kas sākotnēji uztverts kā pirmais pavasara migrants. Taču tuvums pilsētai un cilvēkam liecināja, ka stārķis nav vis atlidojis no siltajām zemēm, bet gan bijis cilvēku pieradināts un, iespējams, arī barots. Februārī manītais stārķis pat guvis iesauku "šķūnīša migrants".

Tāpat ziņots, ka Latvijā sākušas atgriezties arī baltās cielavas, Latvijas nacionālie putni.

Pavasara migrantiem iespējams sekot līdzi Latvijasputni.lv mājaslapā šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!