Līdz brīdim, kad visiem suņiem būs jābūt čipētiem un reģistrētiem Lauksaimniecības datu centrā (LDC), ir atlicis mazliet vairāk par trīs mēnešiem. Tāpēc raidījums "Ķepa uz sirds" skaidro, kā pašlaik norit suņu čipēšana un reģistrēšana, kā arī uzklausa gan suņu saimnieku, gan speciālistu viedokļus.

Šī gada 1. jūlijā stāsies spēkā noteikumi, kas paredz obligātu suņu mikročipēšanu un reģistrēšanu. LDC sniegtā informācija liecina, ka šobrīd strauji pieaug reģistrēto dzīvnieku skaits. Ja, piemēram, 2015. gada janvārī tika reģistrēti 307 suņi, tad šī gada janvārī tie ir jau 1341 suņi. Pirms diviem gadiem reģistrēti bija tikai 299 četrkājainie draugi.

Taču vēl aizvien daļa dzīvnieku ir tikai čipēti un dažādu iemeslu dēļ nav reģistrēti. Vajadzības gadījumā dati nekur nebūs pieejami. Noskenējot mikročipu un pārbaudot tā datus LDC mājaslapā, var noskaidrot, vai suns tiešām ir reģistrēts.

Ja, piemēram, 2015. gada janvārī tika reģistrēti 307 suņi, tad šī gada janvārī tie ir jau 1341 suņi.
Daži suņu saimnieki nav izlēmuši reģistrēt savus suņus, bet zina, ka tas ir jāizdara līdz 1. jūlijam. "Man liekas, ka tam žetonam ir jāiet kaut kur pakaļ, tas ir diezgan neērti," saka kāda suņu saimniece. Dzirdētais apliecina to, ka daudziem vēl aizvien nav skaidrs, kā un kur dzīvnieku ir jāreģistrē.

LDC Reģistru uzturēšanas nodaļas vadītāja Mairita Elbrete stāsta: "Īpašniekam ir iespēja reģistrēt klīnikā uz vietas pie veterinārārsta, var aizpildītu reģistrācijas lapu atnest mums vai aizpildīt to elektroniski."

Reģistrācijas lapa LDC jānogādā mēneša laikā. Ja veterinārārsts piedāvā dzīvnieku reģistrēt pats, ir jāpārliecinās, vai viņš to patiesi izdara LDC datu bāzē. Elbrete skaidro, ka katrs veterinārārsts var uzturēt savu reģistru, kas nav vienotā datu bāze.

Lai saimnieks pārliecinātos, vai suns ir reģistrēts datu bāzē, jāzina tikai mikroshēmas numurs, kas, visticamāk, ir ielīmēts dzīvnieka pasē. Informāciju var pārbaudīt LDC mājaslapā.

No vienas puses var likties – ko tā valsts mums ir izdomājusi! Tajā pašā laikā čipēšana ir viens no veidiem, kā mēs ceram šajā valstī ieviest kārtību, jo suņi būs uzskaitīti.
Lolita Roze, dzīvnieku patversmes "Labās mājas" pārstāve
Tuvojoties 2016. gada 1. jūlijam, augušas arī čipēšanas cenas. Ja pirms gada tie bija 10 eiro, tad šobrīd jau par 18-25 eiro. Pirmreizējā reģistrācijas nodeva ir 7,11 eiro. Ja to dara pie veterinārārsta, tad cena ir no 10 līdz 20 eiro.

Slokas dzīvnieku patversmes pārstāvis Oskars Mellers gan neuzskata, ka cilvēki būs īpaši atsaucīgi un savus dzīvniekus čipēs. "Daudzi nevar atļauties pat suņus sapotēt," paskaidro Mellers.

Arī sodi nebūs mazi. Pirmajā reizē tie būs no septiņiem līdz 210 eiro, atkārtoti – no 210 līdz 350 eiro.

Dzīvnieku patversmes "Labās mājas" pārstāve Lolita Roze uzskata: "No vienas puses var likties – ko tā valsts mums ir izdomājusi! Tajā pašā laikā čipēšana ir viens no veidiem, kā mēs ceram šajā valstī ieviest kārtību, jo suņi būs uzskaitīti."

LDC reģistrs ir saistīts ar Europetnet.com, līdz ar to visi Latvijā reģistrētie dzīvnieki būs atrodami arī kopējā Eiropas datu bāzē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!