Foto: Shutterstock
Piemīlīgais purniņš un īsa spalva raksturo īsspalvaino eksotu, kaķu šķirni, kas radīta mērķtiecīgi. Daudzi cilvēki šo kaķi salīdzina ar persieti, jo abi ir šķietami vienādi, taču jau minētā īsā spalva ir pazīme, kas abus atšķir. Rotaļīgs, draudzīgs, ģimenisks – tāds ir interesantais eksots.

Īsspalvains Persijas kaķis – tā bieži vien tiek salīdzināts un raksturots īsspalvainais eksots. Tiesa, tas nav bez iemesla, jo kaķi vizuāli tik tiešām atgādina persiešus, turklāt arī šķirņu standarti abiem ir teju vienādi.

Kā jau liecina nosaukums, kaķis ir līdzīgs persietim, taču ar īsāku kažoku. Tā arī ir viena no abu šķirņu būtiskākajām atšķirīgajām pazīmēm, turklāt daudzviet tiek uzsvērts, ka tā ir vienīgā atšķirība starp abiem kaķiem. Iegūt īsspalvainu persieti – arī tāds iemesls tiek minēts, skaidrojot, kāpēc radusies tāda šķirne.

Šķirne ar nesenu vēsturi

Foto: Shutterstock
Šķirne radusies pagājušā gadsimta 60. gados, kad krustoti Amerikas īsspalvainie kaķi un Persijas kaķi. Tiek minēts, ka tādējādi bija plānots īsspalvainajos kaķos radīt persiešiem raksturīgās izskata iezīmes, taču ar laiku Amerikas īsspalvainais kaķis zaudēja pats savas iezīmes. Tādējādi nolemts, ka krustojums jāsauc jaunas šķirnes vārdā.

Sākotnēji eksoti saukti par stērlingiem, kas tulkojumā no angļu valodas vārda "sterling" nozīmē apzīmē valūtu, proti, sudrabu. Tas darīts, jo kaķiem bijusi sudrabaina kažoka nokrāsa. Taču tad kaķi pārsaukti mūsdienās zināmajā nosaukumā.

Izteiksmīgais purniņš

Foto: Shutterstock

Raksturojot kaķa izskatu, protams, tiek uzsvērta eksota īsā, mīkstā spalva.Taču, lai arī īss, kažoks tomēr ir biezs, tāpēc īsspalvainais eksots varētu šķist daudz lielāks nekā patiesībā. Tāpat eksoti, atšķirībā no šķirnes pirmajiem gadiem, pieļaujami dažādās krāsās, ne tikai sudrabainajā.

Arī kaķa seja ir līdzīga Persijas kaķim, kas visbiežāk ir iemesls, lai abu šķirņu pārstāvjus neatšķirtu vienu no otra. Eksotam ir raksturīgs teju vai saraukts purniņš ar īsu degunu un lielām, apaļām acīm. Lai arī kaķa izskats ne vienmēr liecina, ka viņš ir draudzīgs un rotaļīgs, tā nebūt nav.

Eksota balss ir maiga neuzbāzīga, taču kaķis, kā tiek minēts, ņaud tikai īpašos brīžos, piemēram, kad kaut ko vēlas saimniekam "pateikt" vai kad vēlas ēst.

Laika gaitā aktivitāte ir mazinājusies

Foto: Shutterstock

Rotaļīga un draiskums noteikti ir dažas no eksotu raksturojošām īpašībām. Kaķis ir draudzīgs gan ar pieaugušajiem, gan bērniem, turklāt nereti tieši viņa īpatnējais izskats ir tas, kas saimniekus visvairāk uzrunā.

Tā kā eksoti ir krustoti ar Amerikas īsspalvainajiem kaķiem, tiek minēts, ka tas ir iemesls, kāpēc eksoti ir aktīvāki par Persijas kaķiem. Lai gan nu jau šķirnes vēsture sniedzas pāri 50 gadiem, tiek uzskatīts, ka eksots atgriežas pie savām Persijas kaķa saknēm un paliek arvien laiskāks.

Tāpat tiek minēts, ka īsspalvainie eksoti nav augstuma cienītāji, tāpēc nebūs no tiem kaķiem, kam patīk uzlekt uz visaugstākā plaukta. Taču kaķiem patiks paspēlēties ar kādu bumbiņu vai citu rotaļlietu.

Eksoti ir uzticīgi savam saimniekam, mīlīgi un mierīgi, tāpēc ir piemēroti arī ģimenēm ar bērniem.

Var piedzimt arī par Persijas kaķi

Foto: Shutterstock
Tiesa, arī īsspalvainā eksota metienā var piedzimt kaķēns, kas izaugs ar garu spalvu. Tātad būtībā īsspalvainajam eksotam var piedzimt Persijas kaķis.

Taču dažādas kaķu organizācijas dažādi atzīst īsspalvainajiem eksotiem dzimušos kaķēnus ar garu spalvu. Kaķu mīļotāju asociācija tos atzīst kā eksotus, taču Starptautiskā Kaķu asociācija – kā Persijas kaķi.

Visiem kaķiem gan ir raksturīgais izskats ar apaļo galvu un acīm, kā arī ķermeni, kas ir teju pieplacis pie zemes.

Raksta tapšanā izmantota informācija no portāliem Tica.org un PetMD.com, kā arī Temzinas Pinkerelas grāmatas "Kaķa grācija. Ilustrēta vēsture".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!