Foto: AP/Scanpix
Izteiksmīgs purniņš, neparasts kažoks un aizkustinošs skatiens raksturo mērķtiecīgi radītās kaķu šķirnes, kas izveidojušās salīdzinoši nesen. Pēdējo 30 un pat 40 gadu laikā entuziasti daudzviet pasaulē ir radījuši un attīstījuši vairākas kaķu šķirnes, kuras sava zīmīgā izskata dēļ ir zināmas arī šobrīd.

Lai arī divu šķirņu sajaukums ne vienmēr sniedz labākos rezultātus, vēsture liecina, ka arī nejauši radušies kaķēni var būt gana interesanti un pievilcīgi, lai cilvēki tos turpinātu pavairot un attīstītu kaķu interesanto izskatu, kā tas ir, piemēram, Amerikas sprogausu kaķa gadījumā.

Starptautiskās kaķu asociācijas (TICA) mājaslapā pieejamie apraksti liecina, cik atšķirīgi veidojušās nesenās kaķu šķirnes, kā arī kuri cilvēki ieguldījuši savus spēkus un entuziasmu šķirņu radīšanā.

Minskins

Foto: Sputnik/Scanpix

Ojos azules

Selkirkas rekss

Foto: Shutterstock

Singapūras kaķis

Foto: AP/Scanpix
Singapūras kaķis, kā jau vēsta nosaukums, radies Singapūrā. Brūnais kažoks ir viena no raksturojošām pazīmēm šai kaķu šķirnei. 1991. gadā Singapūras valdība šos kaķus atzina kā nacionālos dārgumus.

Pagājušā gadsimta 70. gadu sākumā entuziasti, amerikāņi Hels un Tomija Mīdovi pārcēlušies uz Singapūru, taču vēlāk atgriezušies ASV, līdzi paņemot arī Singapūrā mitušos kaķus. Visiem bija raksturīgais brūnais kažoks, un pavairošanas rezultātā šie kļuva par pirmajiem Singapūras kaķu šķirnes pārstāvjiem ASV.

Vēlāk kaķus no Mīdoviem iegādājušies vēl citi interesenti, tādējādi paplašinot kaķu šķirnes izplatību ASV. Savukārt Lielbritānijā pirmie Singapūras kaķi parādījušies pagājušā gadsimta 80. gadu beigās.

Singapūras kaķi tiek raksturoti kā ekstraverti, aktīvi un ziņkārīgi, tāpēc dažādās spēlēs un rotaļās noder viņu atlētiskais augums. Viņiem patīk būt darbībā, tāpēc Singapūras kaķis, iespējams, nebūs labākā izvēle saimniekam, kas vēlas mierīgu, laisku mājas mīluli, kas zvilnēs uz dīvāna.

Donskojs

Foto: Sputnik/Scanpix

Toigers

Foto: Shutterstock

Hailanders

Foto: Shutterstock

Amerikas sprogausu kaķis

Foto: Shutterstock

Laperma

Foto: Shutterstock

Pīterbolds

Foto: Shutterstock

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!