Foto: Shutterstock
Tā kā ērču laiks strauji tuvojas, cilvēki steidz nodrošināties pret to kodumumiem pastaigu pa mežu laikā, ģērbjot pieguļošas drēbes un vakcinējoties, taču novārtā nedrīkst atstāt arī četrkājainos draugus. Vērsāmies pie speciālistiem, lai noskaidrotu, kā vislabāk pasargāt savu mīluli no ērcēm un kā pamanīt, ja kāda tomēr dzīvniekam ir piesūkusies.

Veterinārajā klīnikā "OSI Serviss" stāsta, ka ar ērču encefalītu gan kaķi, gan suņi slimo reti. Suņiem ir citas saslimšanas, ko izraisa ērces, piemēram, laima slimība un piroplazmoze jeb babezioze. "Latvijā suņiem ir pieejamas vakcīnas tikai pret piroplazmozi, bet šīs vakcīnas ir diezgan smagas. Saimniekam jāapsver, vai tā tiešām ir vajadzīga, jo šīs potes dzīvnieki slikti panes un tās pašas par sevi var izraisīt problēmas," tā skaidro klīnikā. Šī pote gan negarantē pilnīgu imunitāti pret ērcēm.

"Tagad ir diezgan plašs loks ar preparātiem. Galvenā ir atbaidošā funkcija," skaidro klīnikā. Atbaidošie līdzekļi, piemēram, aerosoli, siksniņas, pilieni aiz auss ērcēm nedod iespēju piesūkties ādā. Šos līdzekļus klīnikā iesaka izmantot, lai jau preventīvi nodrošinātos pret iespējamo ērču uzbrukumu.

Aizejot uz parku Rīgā, nav grūti no tā atnest kādu ērci.
Uz jautājumu par to, vai tikai mežā pastāv ērču draudi, klīnikā stāsta: "Aizejot uz parku Rīgā, nav grūti no tā atnest kādu ērci. Rīgā tās diemžēl ir sastopamas." Tāpat klīnikā piemin, ka suņiem, kas dzīvo laukos, ir labāka imunitāte, viņi ir spēcīgāki, tāpēc kādu ērču kodumu var labāk pārciest. Savukārt Rīgā un citās pilsētās ir vairāk šķirnes suņu, kuru veselību saimniekam vajadzētu īpaši uzmanīt.

"OSI Serviss" veterinārajā klīnikā pirmie pacienti ar ērču kodumiem nonākuši jau marta sākumā. "Tikko ir silti, tā viss notiek," secina klīnikā.

Foto: Shutterstock
Kā saimnieks var ievērot, ja sunim ir piesūkusies ērce? "Parasti tā vieta, kur ērce ir piesūkusies, kasās. Ērce izlaiž siekalas, lai varētu uz ādas dzīvoties, un tur tā vieta dzīvniekam niez." Tāpat dzīvniekam var būt alerģiska reakcija uz kodienu un ērču siekalām, tāpēc mājas mīlulis var būt noguris, vārgs, kā arī var izmainīties urīna krāsa.

Arī Dr. Beinerta veterinārajā klīnikā stāsta, ka potēt pret ērcēm dzīvniekus nav iespējams, taču piemin, ka visefektīvākais risinājums cīņā pret ērcēm ir dzīvniekiem skaustā pilināmie līdzekļi un siksniņas. "Tagad sākas vasaras sezona, kad cilvēki ar dzīvniekiem dodas uz vasarnīcām, līdz ar to dažādie aizsardzības līdzekļi ir obligāts pasākums. Ērces un sīkie knišļi pārnēsā ļoti daudzas slimības, kas nāk no ārzemēm," paskaidro klīnikā. Turklāt ērces dzīvo gan pilsētās, gan laukos un mežos. "Tās var iegūt jebkur," stāsta klīnikā.

Fiziski var redzēt, ka dzīvniekam ir diskomforts, viņš kasa konkrēto vietu. Parasti ērces slēpjas padusēs un citās siltākās vietās, kurās ar laiku var izaugt bumbulītis zirņa lielumā.
"Fiziski var redzēt, ka dzīvniekam ir diskomforts, viņš kasa konkrēto vietu. Parasti ērces slēpjas padusēs un citās siltākās vietās, kurās ar laiku var izaugt bumbulītis zirņa lielumā," tā klīnikā. Tiek īpaši uzsvērts, ka saimniekam pašam nevajadzētu raut ērci ārā, jo tādējādi mazais kukainis var ielaist dzīvnieka ādā savu indi. Lai saimnieks nenodarītu lielāku kaitējumu savam mīlulim, klīnikā iesaka savlaicīgi vērsties pēc palīdzības pie speciālistiem.

Uz jautājumu par to, vai jau līdz šim klīnikā nonākuši pacienti, kuriem iekodusi ērce, klīnikā atbild, ka tādi gadījumi bijuši tikai daži. Pārsvarā tiek novērots, ka cilvēki jau laikus iegādājas dažādus speciālos līdzekļus, piemēram, siksniņas un pilienus, kas pasargās viņu mājdzīvniekus no ērcēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!