Foto: DELFI

Dažādās dzīvnieku izstādes nav tikai iespēja interesanti pavadīt brīvo laiku. Tās ir arī dzīvnieku sacensības, kurās tiek vērtēts četrkājaino draugu izskats, izturēšanās un tuvums šķirnes standartam. Latvijas Kinoloģiskās federācijas un Latvijas Felinoloģiskās asociācijas "Felimurs" prezidente Vija Klučniece portālam MansDraugs.lv skaidro, kas tiek vērtēts izstādēs.

Gan katrai kaķu, gan suņu šķirnei ir izveidoti tās standarti. Dzīvnieku izstādēs tiek vērtēts, kādā pakāpē dzīvnieks atbilst šķirnes standartam. Lai to noteiktu, tiek vērtēta gan dzīvnieka vilna, gan, piemēram, anatomiskā uzbūve, jo ne visu šķirņu pārstāvjiem jābūt taisnai mugurai. "Piemēram, vēja suņiem ir izliekta mugura," stāsta Klučniece. Tiek vērtēts arī temperaments un fiziskā kondīcija, tostarp eksperti vērtē, vai dzīvnieks nav pārbarots un vai nav arī vājš; kā dzīvnieks ir sagatavots izstādei, proti, vai ir izmazgāts un vai vilna ir spoža. Ir šķirnes, kuru vilna ir jācērp, tāpēc tiem dzīvniekiem tiek īpaši vērtēts, vai vilna ir apcirpta un vai tas ir izdarīts pareizi.

Klučniece stāsta – kaķu un suņu vērtēšana atšķiras. "Tā kā suņi izmanto sabiedrisko telpu un staigā ārā, viņi tiek vērtēti kustībā. Kaķus kustībā nevērtē," tā prezidente.

Kā vienu no lielākajām kļūdām Klučniece piemin saimnieku neprasmi savu dzīvnieku parādīt gan ringā, gan uz galda vērtējošajam ekspertam. "Ja kāds domā, ka var mājās turēt sunīti un tad to atvest uz izstādi, visdrīzāk suns labu novērtējumu nedabūs. Lielajās izstādēs uz katru suni ir trīs minūtes, kuru laikā suni jāapskata. Ja suns nerādās, nestāv, nerāda zobus un ar viņu ir jācīnās, dzīvnieks labu vērtējumu nedabūs, jo ekspertam nav tik daudz laika," skaidro Klučniece.

Ja kāds domā, ka var mājās turēt sunīti un tad to atvest uz izstādi, visdrīzāk suns labu novērtējumu nedabūs.
Vija Klučniece
"Eksperts vērtē to, ko redz, un norāda uz trūkumiem," pastāsta speciāliste. Eksperts gan nenorāda, kā trūkumu vērst par labu, jo tas nav viņa pienākums. Klučniece paskaidro, ka tādam nolūkam kalpo dažādi suņu un kaķu klubi, kuros var vērsties pēc padoma.

Tāpat saimnieku kļūda, kas gan ir saprotama, ir uzskats, ka tieši viņa suns ir visskaistākais. "Taču ir kritiski jāpaskatās, kas sunim var būt trūkums, un jāprot to notušēt, izceļot pozitīvo. Nepieredzējis cilvēks to neprot izdarīt," tā prezidente.

Foto: DELFI
Jautāta, vai dzīvnieks nebaidās, nonācis izstādē, un vai tas neietekmē viņa dalību, Klučniece pauž pārliecību, ka sunim blakus savam saimniekam baidīties nevajadzētu. "Mūsdienās dzīvniekus nedresē, viņus audzina. Ja dzīvnieks ir socializēts un ar labu temperamentu, viņš nebaidīsies," skaidro prezidente. Viņa piemin arī labturības kursus, kā arī audzētājus, kuri paši izglīto jaunos saimniekus dzīvnieku audzināšanas jautājumos.

Suņi tiek vērtēti pēc atbilstības šķirnei. Kā vēsta Latvijas Kinoloģiskās federācijas mājaslapā pieejamais izstāžu reglaments, suņi tiek vērtēti šādās kategorijās: 1 (teicami) – kopskatā īpaši labs savas šķirnes pārstāvis ar nenozīmīgiem trūkumiem; 2 (ļoti labi) – kopskatā labs šķirnes pārstāvis, kuram nav nopietnu trūkumu, tomēr kaut kādu iemeslu dēļ to nevar vērtēt kā īpaši labu šķirnes pārstāvi, trūkumi var būt pārejoši (koncīdija, uzvedība); 3 (labi) – tipisks savas šķirnes pārstāvis ar tai raksturīgām pazīmēm, bet ar nopietniem uzbūves, šķirnīguma vai uzvedības trūkumiem; 0 (diskvalifikācija) – suni nav iespējams apskatīt agresivitātes vai īpaša bailīguma dēļ; neatbilst šķirnes standartā noteiktajam tipam; NN (bez novērtējuma) – suni nevar novērtēt pārejošu iemeslu dēļ (klibums u.c.), kas traucē ekspertam to objektīvi novērtēt.

Kaķi apmācīt nav iespējams, kaķis saimniekam nepakļaujas.
Vija Klučniece
Taču gan kaķu, gan suņu vērtēšanā pastāv arī faktori, kas uzreiz veicina dzīvnieka diskvalifikāciju. "Jebkurai šķirnei suņiem diskvalifikācija ir tēviņiem viena vai abu sēklinieku trūkums un nepareizs sakodiens. Kaķiem ir citādi. Agrāk lūzums astē bija diskvalifikācija, bet tagad tā nav. Arī kaķiem sēklinieku trūkums ir diskvalifikācija, bet sakodiens drīkst būt atkāpēs līdz diviem milimetriem uz vienu vai otru pusi," paskaidro Klučniece.

"Kaķi apmācīt nav iespējams, kaķis saimniekam nepakļaujas," stāsta Klučniece. Suns skaidri saprot, ka cilvēks ir viņa vadonis, taču kaķis saimnieka saucieniem var neatsaukties.

Foto: DELFI
Jautāta, cik ilgi dzīvnieks var piedalīties izstādēs, Klučniece stāsta, ka pastāv arī veterānu kategorija, kuru dalībnieki mēdz būt pat 12–6 gadus veci. Tiesa, dzīvnieku dalību izstādēs var ietekmēt arī veselības problēmas, piemēram, sunim pieaugot var parādīties ceļa locītavas luksācija, līdz ar to suns ringā sāks klibot un nevarēs izstādīties. Savukārt kuces izstādēs ar laiku piedalās retāk, jo gādā par jauno paaudzi. Līdz ar metienu izmainās arī kažoks un tā īpašības, tāpēc tas var veicināt novirzes no šķirnes standarta. Klučniece skaidro, ka Latvijā izstādēs kuces nevar piedalīties meklēšanās laikā.

"Bieži vien cilvēki saka, ka nevar salīdzināt īsspalvainu ar garspalvainu dzīvnieku, taču eksperts salīdzina to, kurš no viņiem ir vistuvāk šķirnes standartam," paskaidro Klučniece. Uz jautājumu par to, vai savā starpā varētu tikt salīdzināts mazais čivava ar lielo vācu aitu suni, viņa atbild apstiprinoši, tādējādi tiks noskaidrots, kurš no abiem savas šķirnes robežās ir vistuvāk standartam.

Bieži vien cilvēki saka, ka nevar salīdzināt īsspalvainu ar garspalvainu dzīvnieku, taču eksperts salīdzina to, kurš no viņiem ir vistuvāk šķirnes standartam.
Vija Klučniece
"Katrā šķirnē ir savi čempioni. Pēdējā izstādē piedalījās 247 šķirņu suņi, un visās tika noteikts labākais pārstāvis, kas tālāk sacentās 10 grupās. Šo grupu uzvarētāji cīnījās par "Best of best" titulu," paskaidro speciāliste. Ikreiz uzvarētājs var būt citas šķirnes suns, kurš tobrīd tiks noteikts kā vistuvākais šķirnes standartam. Klučniece piebilst, ka katras šķirnes standartā arī tiek norādīti trūkumi, piemēram, ja ir minēts, ka melnai vilnai rūsganas krāsas pieskaņa ir trūkums, tas samazina suņa konkurētspēju. Ir arī šķirnes, kurām konkrēta krāsa ir nepieļaujama un nozīmē diskvalifikāciju.
Foto: DELFI
Uz jautājumu par to, vai gadu laikā ir mainījusies izstāžu kultūra, Klučniece atbild apstiprinoši, pieminot, ka mūsdienās izstādēs nevalda trokšņošana un riešana, kā tas bija pirms vairākiem gadiem. Viņa paskaidro, ka tagad nekas tāds nenotiek, turklāt saimnieki ļoti rūpīgi un cītīgi audzina savus dzīvniekus. Tā kā izstādē vienuviet mēdz būt simtiem suņu bez uzpurņiem, Klučniece atzinīgi vērtē saimnieku spēju audzināt savus mīluļus, jo dzīvnieki izstādēs uzvedas ļoti labi.

"Izstāde nav publisks izklaides pasākums. Tas ir zootehnisks pasākums, kurā novērtē šķirnību jeb kvalitāti, lai tālāk selekcijā izmantotu tikai kvalitatīvākos dzīvniekus un izslēgtu tos, kas var nest nevēlamas šķirnes liecības," paskaidro Klučniece.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!