Foto: Shutterstock

Latvijas Veterinārārstu biedrība (LVB) trešdien, 6. aprīlī, piedalījās Saeimas Pieprasījumu komisijas sēdē, kurā tika skatīts jautājums par suņu barības vada dilatācijas jeb megaesophagus uzliesmojumu valstī, informē biedrībā. Tāpat suņiem konstatēti arī nervu sistēmas bojājumi.

Pētniece prof. Ilze Matīse Van-Houtana komisijas deputātus informēja par slimības izplatību Latvijā, kas apliecina, ka runa ir nevis par atsevišķiem saslimšanas gadījumiem, bet slimības uzliesmojumu. Tāpat līdzšinējā slimības cēloņu izpētes jomā noskaidrota slimības uzliesmojuma saistība ar vienu konkrētu sausās barības zīmolu, ko lietojuši 95 procenti saslimušo un mirušo dzīvnieku. Starptautiskā praksē šādos gadījumos lieto terminu food releated vai food associated disease. Biedrībā stāsta, ka pastāv starptautiskās prakses vadlīnijas tam, kā šādā situācijā jārīkojas iesaistītajām iestādēm.

Ņemot vērā pētījuma pirmā posma rezultātus, veterinārārsti uzskata, ka runa šai gadījumā vairs nav tikai par barības vada paplašināšanos, bet polineiropātiju – nervu sistēmas bojājumiem, kas ietekmē daudzas organisma funkcijas. Līdz šim veiktās pārbaudes un barības analīzes neizslēdz iespēju, ka slimības uzliesmojumu izraisījušās vielas (iespējams, neirotoksīni) varētu būt sastopamas arī produktīvo dzīvnieku barībā, ko ražo šis suņu barības ražotājs. Tāpēc biedrībā uzsver, ka ir ārkārtīgi svarīgi turpināt noskaidrot suņu slimības uzliesmojuma cēloņus, lai izslēgtu iespējamību par slimības izraisītāju klātbūtni barības ķēdē, kuras posms ir arī cilvēks.

LVB pauž cerību, ka deputāti sadzirdēja veterinārārstu teikto, cik nopietnas var būt sekas, ja valsts ar pienācīgu rūpību nereaģē uz profesionāļu sniegtiem signāliem par problēmām barības ķēdē. Arī iepriekš polineiropātija jau ir bijusi saistīta ar barības skandālu. Ekspertu sastādītajā obligāti izmeklējamo vielu sarakstā ir iekļauta arī toreiz saslimšanu izraisījusī viela, bet līdz šai dienai barības paraugi stāv neizmeklēti, Zemkopības ministrijai aizbildinoties ar naudas trūkumu, stāsta biedrībā.

Jau vēstījām, ka turpmākai slimības pētīšanai tiek meklēti līdzekļi, tostarp savu finansējumu piedāvā arī sabiedrībā vainotās barības ražotājs. Savukārt LVB uzskata, ka turpmākais pētījums var nebūt pietiekami caurspīdīgs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!