Foto: Shutterstock
Suņu barības vada paplašināšanās pētījuma turpināšanai sabiedrībā vainotās barības "Dogo" ražotājs AS "Tukuma straume" izteikusi piedāvājumu ziedot vairāk nekā 30 tūkstošus eiro. Savukārt Latvijas Veterinārārstu biedrībā pret ziedojumu izturas piesardzīgi.

AS "Tukuma straume" ir vērsusies pie Latvijas Veterinārārstu biedrības (LVB) vadības ar aicinājumu pieņemt ziedojumu 32 tūkstošu eiro apmērā suņu barības vada dilatācijas jeb megaesophagus saslimšanas izpētei, pastāstīja AS "Tukuma straume" valdes priekšsēdētājs Aivars Podnieks.

LVB iepriekš informēja, ka šo pētījumu īstenos pati, vācot ziedojumus. Lai paātrinātu pētījuma procesu, uzņēmums izlēmis ziedot visu nepieciešamo summu. Noteiktā summa ir saskaņā ar pētnieku grupas iepriekš gatavoto pētījuma plānu.

"Vēstulē, kurā aicinājām biedrību pieņemt šo ziedojumu, uzsvērām, ka šie līdzekļi tiks ziedoti bez jebkādiem ierobežojumiem, nosacījumiem vai noteikumiem no ražotāja puses, tādējādi izslēdzot jebkuras bažas par spiedienu uz zinātniekiem," sacīja Podnieks.

Gan suņu veselības, gan uzņēmuma reputācijas vārdā mērķis ir panākt ātrāku šī jautājuma atrisināšanu, uzskata uzņēmumā.

Šie līdzekļi tiks ziedoti bez jebkādiem ierobežojumiem, nosacījumiem vai noteikumiem no ražotāja puses, tādējādi izslēdzot jebkuras bažas par spiedienu uz zinātniekiem
Aivars Podnieks, AS "Tukuma straume" valdes priekšsēdētājs

Savukārt LVB uzskata, ka ražotāja vērtīgākais ieguldījums būtu uzņēmuma pašanalīzē. "Mēs novērtējam ziedojuma piedāvājumu, bet to pieņemt nevaram. Ja būs nepieciešamība apmaksāt kādu pētījuma daļu un to būs iespējams izdarīt, nemetot ēnu uz pētnieku profesionalitāti un neatkarību, mēs uzņēmumu par to informēsim," stāsta LVB pārstāve Lita Konopore.

"Liela nozīme šādos slimību uzliesmojumos, kur parādās sasaiste ar barību, ir paša ražotāja vēlme un pūles veikt papildu pašpārbaudes. To mēs teicām gan pirms gada, gan šobrīd. Līdz šim pasaules eksperti mums ir ieteikuši, ka jākoncentrējas uz izejvielām, ražošanas procesu un iepakojumu, kas var būt kritiski un kuros var rasties kļūmes. Līdz pat šai dienai pētniekiem nav bijusi nekāda informācija, ka tas būtu izdarīts," paskaidro biedrības pārstāve.

Turklāt biedrība līdz šim nav atvērusi ziedojumu kontu un kā prioritāte tiek uzskatīts finansējums no zinātnē balstītiem grantiem, lai nebūtu šaubu par pētījuma finansējuma avotu, neatkarīgumu un objektivitāti, norāda Konopore. Biedrībai šobrīd nav arī skaidrs, vai zinātniskais institūts "BIOR" ļaus izmantot iepriekš līdz šim savāktos paraugus slimības cēloņu noskaidrošanai vai būs jāvāc jauni paraugi, taču ražotājam ir svarīgs termiņš.

Jāņem vērā, ka mums ir svarīgi, ko šajā situācijā domā sabiedrība. Viņi būtu ļoti bažīgi, ja redzētu šādu finansējumu, jo gaida neatkarīgu pētījumu.
Lita Konopore, Latvijas Veterinārārstu biedrības pārstāve
"Protams, ja būtu atvērts ziedojuma konts, mēs nevarētu pārbaudīt katru ziedotāju, tomēr, ja mums jautā, vai mēs jūtamies komfortabli pieņemt ziedojumu no ražotāja, tad atbilde ir nē. Tomēr situācija paver vietu jautājumam, kāpēc ražotājs neuzticas Zemkopības ministrijai un valsts institūtam "BIOR", bet vēlas sadarboties ar neatkarīgiem pētniekiem. Neslēpšu, ka tik augsts pētnieku novērtējums no ražotāja puses, pie tam saspringtajā situācijā, ir ļoti apsveicams. Taču jāņem vērā, ka mums ir svarīgi, ko šajā situācijā domā sabiedrība. Viņi būtu ļoti bažīgi, ja redzētu šādu finansējumu, jo gaida neatkarīgu pētījumu," tā biedrības pārstāve.

Jau iepriekš vēstījām, ka pētījumam par suņu barības vada paplašināšanos nepieciešami līdzekļi, taču LVB neuzskata, ka pašlaik ir iespējams caurspīdīgs un neietekmēts pētījums. Taču suņi ar šo slimību joprojām turpina saslimt, turklāt tās cēlonis vēl aizvien nav atklāts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!