Foto: Privātais arhīvs
"Daudzi pateiks vai padomās – nu kam Jums vajadzīgs suns, it īpaši tāds, kuru vēlāk vajadzēs atdot. Vai nav labāk dzemdēt bērnu vai nodarboties ar svarīgākām lietām?" blogā raksta Reičelas audžuģimene. Melnais labradors pagaidām aug Alisas Pižikas un viņas vīra ģimenē, bet pēc tam kļūs par suni-pavadoni cilvēkam ar īpašām vajadzībām. Par Reičelas augšanu un par to, kas jāņem vērā ģimenei, kas uz laiku izlēmusi dot sunim mājas, var lasīt jaunizveidotā blogā.

"Mūsu mērķis ir popularizēt audžuģimeņu kustību Latvijā, lai arvien vairāk cilvēku saprot – kā ir būt par audžuģimeni un kas viņus sagaida," portālam MansDraugs.lv atklāj Reičelas "audžumamma" Alisa. Viņa kopā ar vīru jau pāris nedēļas rūpējas par melno labradoru Reičelu. Kā saimnieki skaidro bloga ievadā, viņu uzdevums būs aptuveni gadu audzināt melno Reičelu, kura pēc tam izies apmācības un kļūs par suni-pavadoni neredzīgam cilvēkam.

Alisa stāsta, ka šī ir unikāla pieredze Latvijā, jo nemaz tik daudz cilvēku ar suņu-pavadoņu audzināšanu nenodarbojas. Tāpēc nolemts izveidot īpašu blogu ar nosaukumu "Audzinām suni-pavadoni!", kurā saimnieki apraksta ikdienu ar suni, dažādus piedzīvojumus un arī sarežģījumus. "Tālāk būs vēl interesantāk, jo plānojam vizināties ar sabiedrisko transportu, iet uz veikaliem un piedalīties dažādās aktivitātēs," atklāj Alisa.

Foto: Privātais arhīvs

Aizraujošajos bloga ierakstos var sekot līdzi dažādām Reičelas blēņām un sasniegumiem. Tā, piemēram, vienā no pirmajām dienām Reičela jau sapratusi vārdiņu "Nē!" un sākusi atpazīt savus pagaidu saimniekus. Kā amizantu saimnieki minējuši šo nodarbi: "Aizskrēja pakaļ kaķim! Tā kā bija bez pavadas, nevarējām apturēt šo pasākumu. Nu nekas, pēc sauciena atgriezās. Kaķi liekas interesanti. Īpaši, ja bēg!"

Tāpat ģimene saskārusies ar pirmajiem sarežģījumiem, rakstot: "Ir skaidrs, ka ļoti bieži mēs redzam uz durvīm atzīmi "Ar suni ieiet aizliegts". Tas ir gandrīz uz visu veikalu durvīm, aptiekām u.c. vietām. Pētot suņu-pavadoņu organizācijas ārzemēs, ieraudzīju, ka jau no kucēna vecuma topošajam sunim-pavadonim atļauts ieiet visur, kur vajag. Pie mums tā diemžēl nav. Sunim-pavadonim – jā! Drīkst iet visur. Bet uz kucēnu, kurš tikai mācās, šāda atļauja neizplatās."

Foto: Privātais arhīvs

Bet viens no pēdējiem bloga ierakstiem vēsta: "Cilvēkam no rīta vajag mieru, kafiju un vēl kaut 30 minūtes miega....Un pēkšņi kāds parauj aiz pavadas, ko turu rokās. Reičela! Kaut ko noburkšķu, bet pievēršu uzmanību. Šī apskrien man apkārt un ar degošām acīm apsēžās pie kājām. Viņas acīs lasu nepacietību un jautājumu: "Nu? Kād sāksim mūsu nodarbību? Kad? Es zinu, ka Tu paņēmi līdzi sieru! Kas man jādara, lai dabūtu gabaliņu?"!"

Sekot līdzi Reičelas aizraujošajiem piedzīvojumiem, iepazīstot jaunas vietas un gūstot jaunas zināšanas, var šeit.

Par to, kas nepieciešams, lai suns izaugtu par pavadoni, portāls MansDraugs.lv ir rakstījis arī iepriekš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!