Foto: Shutterstock
Vai tas būtu Singapūras kaķis, kam raksturīgs īss kažoks, vai arī sfinkss, kam spalvu nav teju nemaz, īsspalvainās kaķu šķirnes cilvēkus neatstāj vienaldzīgus. Piedāvājam iepazīties ar tām kaķu šķirnēm, kuru kažoki ir īpaši īsi, taču tā nepavisam nav vienīgā pazīme, kas padara kaķus unikālus.

Vairumam kaķu ir patīkams, mīksts, teju vai zīdains kažoks, kas patiks kā pieaugušajiem, tā bērniem. Daudzas kaķu šķirnes ir piemērotas dzīvei mājoklī, kurā aug jaunākie ģimenes locekļi, jo kaķi ir mierīgi, draudzīgi un sabiedriski.

Tiesa, daudziem kaķiem patīk laiku pavadīt sportiskās aktivitātēs, un te lieti noder īsā spalva, kura labi izceļ dzīvnieku atlētisko augumu un ķermeņa aprises.

Tāpat teju visiem kaķiem ir vēl kāda īpaša pazīme, kas padara šos dzīvniekus ārēji pievilcīgus. Vienam tās ir izteiksmīgās acis, citam – stāvās ausis, vēl kādam arī vokālās dotības ir īpaši spēcīgas.

Austrumu jeb orientālais kaķis

Foto: Shutterstock

Siāmas kaķis

Foto: Shutterstock
Siāmas kaķis ir viens no tiem, kurus cilvēki, iespējams, atpazīst uzreiz. Zilas acis un īss kažoks tā raksturīgajā krāsojumā ir vienas no izteiktākajām Siāmas kaķa pazīmēm.

Šīs šķirnes pārstāvji ir ārkārtīgi draudzīgi un ģimeniski mājas mīluļi, kuriem patīk būt kopā ar savu saimnieku. Tāpat dzīvnieks ir diezgan prasīgs, jo saimniekam jārēķinās, ka savs laiks dienā būs jāpavada ar kaķi spēlējoties un draiskojoties.

Siāmas kaķa izskats rada eleganta dzīvnieka iespaidu, un ne velti. Kaķis ir atlētisks ar izteiktām ķermeņa formām, īsu un spožu spalvu.

Singapūras kaķis

Foto: Shutterstock
Singapūras kaķis ir nedaudz mazāks par vidējo kaķa izmēru, turklāt viņu lielāku nepadara arī pūkains kažoks. Šīs šķirnes ķermeni klāj īsa, mīksta spalva, kas galvenokārt ir sudrabaini pelēcīgā tonī.

Īsā spalva labi izceļ arī Singapūras kaķa atlētisko ķermeni. Zīmīgs ir arī kaķa izteiksmīgais purniņš, jo parasti rakstos par kaķi tiek uzsvērtas viņa acis un ausis, kas īpaši izceļas.

Arī šis kaķis ir liels draiskulis, kas labprāt iepazīst mājokli un savu saimnieku.

Sfinkss

Foto: Shutterstock

Īsspalvainais eksots

Foto: Shutterstock
Īsspalvainais eksots radies no Persijas kaķa, un nezinātājs varētu domāt, ka eksots ir tas pats persietis, taču tā gluži nav. Lai arī eksots ir tiešs Persijas kaķa pēctecis, abus šķir būtiska pazīme – kažoka spalvas garums Būtībā tāds arī pagājušā gadsimta vidū, radot šo šķirni, bijis mērķis – radīt īsspalvainu Persijas kaķi.

Saglabājis zīmīgo un izteiksmīgo purniņu ar saraukto degunu, īsspalvainainā eksota spalva ir mīksta un īsa, kā jau vēsta šķirnes nosaukums. Kažoks ir biezs, tāpēc rada papildu mīkstumu.

Eksots ir mīlīgs mājdzīvnieks, kas labprāt pavadīs laiku kopā ar saviem saimniekiem. Kaķis ir salīdzinoši kluss un miermīlīgs, tāpēc labi saprotas arī ar bērniem.

Kornvolas rekss

Foto: Shutterstock

Burmas kaķis

Foto: Shutterstock
Burmas kaķis bieži vien tiek salīdzināts ar Siāmas kaķi, un ne velti, jo abas šķirnes vizuāli ir līdzīgas. Turklāt Burmas kaķu šķirnes radīšanā izmantoti arī daži siāmieši.

Kaķu kažoks ir īss un mīksts kā satīns. Šķirnei ir arī raksturīgās krāsas, kas arī atšķir Burmas kaķi no Siāmas kaķa, proti, visbiežāk Burmas kaķi sastopami brūnīgsnējā krāsā.

Šie kaķi ir lieli "runātāji", jo bieži vien mēdz skaļi un intensīvi ņaudēt. Tāpat kaķiem patīk izrādīt pieķeršanos savam saimniekam un ģimenei, tāpēc cilvēkiem, kas alkst pēc kaķa klēpī, Burmas kaķis būs īstā izvēle. Tiesa, ja Burmas kaķis nonāks vairāku cilvēku kompānijā, ir iespējams, ka mīlulis padzīvosies pa vairāku cilvēku klēpjiem, jo viņš vienmēr nonāk uzmanības centrā.

Britu īsspalvainais kaķis

Foto: Shutterstock
Britu īsspalvainā kaķa kažoks ir biezs, taču ļoti īss un mīksts. Zem biezā kažoka slēpjas spēcīgs ķermenis, lai gan kaķa izskats varētu liecināt par laisku, mierīgu mājas mīluli.

Tiesa, nav melots, kaķis tiešām ir viens no mierīgākajiem un laiskākajiem kaķiem, kuriem patīk atrasties sava saimnieka un pārējās ģimenes kompānijā. Taču mīlulis nesmādēs arī rotaļu brīžus kopā ar kādu, kas būs gatavs veltīt dzīvniekam savu laiku.

Visraksturīgākā britu īsspalvainā kaķa kažoka krāsa ir zilganpelēka, lai gan kaķi var būt arī citās krāsās.

Bombejas kaķis

Foto: Shutterstock
Šī kaķu šķirne ir savā ziņā unikāla, jo vienīgā atļautā kažoka krāsa Bombejas kaķim ir melnā. Sākotnēji šī šķirne tika radīta tāpēc, lai atgādinātu mazu melno panteru, un tas arī ir izdevies.

Kažoks ir īss, spožs un pilnīgi melns, lai arī saules gaismā var parādīties dažādas nokrāsas. Vizuāli varētu šķist, ka kaķis ir smags, taču tā nebūt nav, taču, kā tiek vēstīts šķirnes aprakstos, kaķis nav no tiem smalkākajiem dzīvniekiem.

Lai arī melnā krāsa varētu radīt sava veida pietāti pret kaķi, Bombejas kaķu šķirnes pārstāvji ir ļoti labdabīgi un nemaz nevēsta par ko ļaunu, kā par melnajiem kaķiem bija pieņemts domāt senākos laikos. Plašāk par melnajiem kaķiem lasiet šeit.

Amerikas īsspalvainais kaķis

Foto: Shutterstock
Kā jau vēsta šķirnes nosaukums, arī šo kaķu kažoks ir īss. Taču tas ir biezs un pieskaroties var šķist arī raupjš, atšķirībā no citiem kaķiem, kuriem pārsvarā ir mīksti un pat zīdaini kažoki.

Kaķi ir salīdzinoši klusi un nosvērti, tāpēc labprāt pavadīs laiku kā spēlēs, tā mierīgākā laika pavadīšanā. Tāpēc Amerikas īsspalvainais kaķis būs laba izvēle ģimenēm ar bērniem, jo kaķa temperaments ir nosvērts un draudzīgs.

Apaļā galva var šķist nedaudz maziņa, salīdzinot ar pārējo diezgan lielo ķermeni, taču kaķis ir gana spēcīgs.

Raksta tapšanā izmantota informācija no Temzinas Pinkerelas grāmatas "Kaķa grācija. Ilustrēta vēsture".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!