Foto: Shutterstock
Diennakts laikā neatkarīgai izpētei par suņu slimības cēloņiem saziedoti ap 1360 eiro, liecina informācija portālā "ziedot.lv".

Izpētei nepieciešami 31,2 tūkstoši eiro. Par šo naudu plānots veikt slimo suņu asiņu, audu un barības izmeklējumus ārvalstu laboratorijās.

Ziedojumu vākšanu ierosinājusi Veterinārstu biedrība, kas uzsver, ka slimības cēloņu atrašana ļautu novērst turpmāku suņu saslimšanu un ļautu saprast, kas ir novedis pie šīs retās slimības uzliesmojuma Latvijā. Ne mazāk svarīgi ir Latvijas patērētājiem iegūt pārliecību par drošu pārtiku. Valsts atbildīgās institūcijas ir atteikušās investēt valsts budžeta līdzekļus šīs slimības cēloņu noskaidrošanā, norāda biedrība.

Latvijā pēdējo divu gadu laikā apstiprināti vairāk nekā 200 iepriekš reti diagnosticētas slimības gadījumi suņiem. Šai slimībai raksturīga barības vada paplašināšanās un paliekoši nervu traucējumi, kuru dēļ daudzi suņi jau ir miruši.

Līdz šīm pētījumos savāktie dati liecina, ka saslimšanai varētu būt saistība ar barības "DOGO" izbarošanu suņiem, jo vairāk kā 90% no slimajiem suņiem ir baroti ar šo barību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!