Jau pagājis gads, kopš slimības megaesophagus jeb barības vada dilatācijas uzliesmojuma, par kuras izraisītāju aizdomās tiek turēta AS "Tukuma straume" ražotā suņu barīga "Dogo". Tika uzsākts pētījums ar mērķi noskaidrot slimības cēloni, taču atbilžu joprojām nav. Saslimušo suņu skaits ar katru mēnesi turpina pieaugt. Raidījums "Ķepa uz sirds" skaidro, kādi ir slimības simptomi un vai tiešām slimību izraisa tieši "Dogo" barība.

Irīnas Milleres suns Zīgers ir viens no daudziem, kuriem konstatēta barības vada paplašināšanās. Par suņuka dzīvību siviete cīnījās gadu, taču, ja sākotnēji valdīja cerība, ka slimību iespējams ārstēt, ar laiku pierādījās pretējais – suņuka veselības stāvoklis strauji pasliktinājās.

Irīna, kura zaudējusi no šīs slimības cietušo Zīgeru, stāsta: "20. janvārī mums bija ļoti stipra krīze, kad pēkšņi, nemainoties nekam, atkal sāka strauji krist svars." Suņa svars no 42 kilogramiem nokrities līdz 27 kilogramiem.

Sastopamākie slimības simptomi – nomāktība, balss aizsmakums, ēdiena atgrūšana, svara zudums – tika novēroti arī Zīgeram, tomēr, slimībai progresējot, cīņa par suņuka dzīvību turpinājās. "Līdz pēdējam brīdim negribējās ticēt, ka tas nav ārstējams. Tika izmēģināts viss, dienas laikā tika uzbūvēts speciāls statīvs, kurā viņš visā augumā varēja stāvēt un ēst. Tas viss tika sadalīts piecās, sešās ēdienreizēs. Protams, izmainījās visu ģimenes locekļu dzīve," izmaiņas raksturo Irīna.

Līdz pēdējam brīdim negribējās ticēt, ka tas nav ārstējams. Tika izmēģināts viss, dienas laikā tika uzbūvēts speciāls statīvs, kurā viņš visā augumā varēja stāvēt un ēst.
Irīna Millere
Ņemot vērā lielumu un šķirni, Irīna savus divus suņus, Zīgeru un Loru, baroja ar dažādām suņu barībām. Kamēr Lorai tika dota ārzemēs ražotā suņu barība, Zīgers ēda "Tukuma straumes" ražoto "Dogo" suņu barību. Nejaušība vai nozīmīgs fakts? Veicot abu suņu rentgena analīzes, Lorai netika atrasts neviens slimības simptoms, kamēr Zīgers nomira šī gada sākumā.

Irīna stāsta, ka Zīgers iepriekš ēdis citu barību, taču Irīna uzzinājusi, ka ir iespējams iegādāties Latvijā ražotu barību, kas nemaz nav tik dārga. "Atšķirība cenā bija būtiska. Laikam vairāk iespaidoja, ka tas ir vietējais produkts," izvēli par labu "Dogo" barībai skaidro Irīna."

Arī pētījumā apkopotie paraugi un anketas apstiprināja, ka lielākajā daļā gadījumu suņi, kuriem tika atklāta barības vada dilatācija, uzturā lietoja Latvijā ražoto suņu barību "Dogo". Veterinārārste Ilze Matīse-Van Houtana skaidro: "Mēs savācām paraugus no 70 suņiem, un 54 suņiem bija anketu dati. Tie kā visbiežāk kopīgo faktoru uzrādīja vienas barības izēdināšanu, un tā ir "Tukuma straumes" ražotā "Dogo" barība."

Kamēr fakti it kā nepārprotami apstiprina saslimšanas saistību ar "Tukuma straumes" ražoto suņu barību, zīmola "Dogo" valdes priekšsēdētājs Aivars Podnieks apgalvo, ka veikto analīžu rezultāti nav uzrādījuši bīstamu vielu klātbūtni barībā. Viņš skaidro, ka paraugus ņēmis arī Pārtikas un veterinārais dienests, turklāt uzņēmums arī izrādījis pašiniciatīvu un atsaucību, lai pētījums noritētu veiksmīgi. "Kopumā paraugu skaits ir ļoti, ļoti liels. Informācija liecina, ka visi paraugi atbilst normai un nav kaitīgi," tā priekšsēdētājs.

Mēs savācām paraugus no 70 suņiem, un 54 suņiem bija anketu dati. Tie kā visbiežāk kopīgo faktoru uzrādīja vienas barības izēdināšanu, un tā ir "Tukuma straumes" ražotā "Dogo" barība.
Ilze Matīse-Van Houtana
Valsts robežsardze gan jau iepriekš bija konstatējusi "Tukuma straume" piegādātās suņu barības neatbilstību dažādos barības sastāvdaļu rādītājos. Tāpat veikto izmeklējumu rezultāti liecina, ka barība saturējusi sintētiskos konservantus, taču "Dogo" pārstāvis uz visiem jautājumiem atbild ar vienu un to pašu frāzi – "Mēs veicām pētījumus un viss ir labi". "Ir veiktas analīzes, un analīžu rezultāti apstiprina, ka barība nav pie vainas," pārliecināts ir ražotājs.

Uzņēmums "Tukuma straume" ražo barību ne tikai suņiem, bet arī liellopiem un putniem, tāpēc pētnieku vidū valda satraukums, vai ar šādu vai līdzīgu slimību ir iespējams saslimt arī cilvēkam. Veterinārārste skaidro: "Mēs esam izteikuši bažu par to, ka šis neirotoksīns, kas ir suņu barībā, varētu būt arī cilvēka pārtikas ķēdē. Mēs to esam pārrunājuši arī ar Latvijas Ārstu biedrību, un viņi viennozīmīgi atbalsta pētījuma turpināšanu."

Lai būtu iespējams pabeigt jau iesākto pētījumu, noskaidrojot patiesos slimības izraisītājus, sadarbībā ar "ziedot.lv" tika uzsākta labdarības akcija ar nosaukumu "Glābsim Latvijas suņus!" un atvērts ziedojumu konts. Rūta Dimanta, ziedojumu portāla "Ziedot.lv" vadītāja, stāsta: "Ikviens var mājaslapā izlasīt aprakstu, noziedot un, protams, sekot līdzi ziedojuma izlietojumam un pētījuma gaitai."

Gribas atrast vainu, jo slimība nav ārstējama. Ja ar to saslimst, tas ir viss. Dzīvnieciņš vairs nebūs dzīvotājs.
Irīna Millere
Gūt atbildes vēlas saslimušo un mirušo suņu saimnieki, tāpēc šī gada 24. aprīlī tika dibināta biedrība, kuras mērķis ir panākt pienācīgu suņu barības "Dogo" izpēti. "Šobrīd gribas atrast vainu, jo slimība nav ārstējama. Ja ar to saslimst, tas ir viss. Dzīvnieciņš vairs nebūs dzīvotājs," secina suņu saimniece Irīna. Viņa pieļauj, ka viens saslimušais suns var nodzīvot vēl mēnesi, cits – par dažiem mēnešiem vairāk, taču galu galā dzīvnieciņam nāksies šķirties no dzīves.

Kaut arī šobrīd Irīnas kucītei Lorai piebiedrojies jauns spēļu biedrs, no patversmes pieņemtais suņu puiak Negro, samierināties ar mīluļa nāvi nav viegli. Viss, kas sievietei no Zīgera palicis pāri, ir suņuka kaklasiksna un atmiņas par kopā pavadīto laiku. "Es ļoti vēlos, lai neviens suns vairs nesaslimtu ar šo slimību. Es vēlos, lai nevienam nenotiek tā, kā notika man," stāsta Irīna.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!