Ar tiešraides kameru aprīkotajā melno stārķu ligzdā Zemgalē ielidojis ienaidnieks, jūras ērglis. Ligzdas tuvumā bijis arī tās saimnieks, kas visai naski centās ērgli no savas mājvietas izraidīt. Par laimi, neviena oliņa necieta, pretēji pagājušā gada ērgļa uzbrukumam, kad no perējuma neskarta palika tikai puse oliņu.

Jūras ērglis melno stārķu ligzdā Zemgalē ielidojis 8. maija rītā, pārsteidzot tiešraides skatītājus, tostarp portāla "Dabasdati.lv" izveidotā foruma dalībniekus. Šopavasar melno stārķu ienaidnieks tik tuvu ligzdai un izdētajām oliņām nebija novērots.

Svešais putns ligzdā pavadījis aptuveni desmit minūtes, kamēr no ligzdas viņu centies izraidīt tās saimnieks, melnais stārķis. Jūras ērglis melno stārķu oliņas neaiztika, laiku pavadīdams, bīstoties no iespējamā melnā stārķa uzbrukuma.

Ligzdas saimnieks pat vienubrīd nosēdies uz zara netālu no ligzdas un izdevis brīdinošas skaņas, taču jūras ērglis tās nav ņēmis vērā. Taču pēc tam putni aizlidojuši, un, kā šķiet, viens otram sekojuši. Ornitologs Jānis Ķuze forumā raksta: "Var redzēt, ka brīdī, kad ērglis lidoja projām, no mežmalas pie saules paneļa izlidoja stārķis un ērglis metās tam pakaļ. Lai gan parasti lidojumā ērgļi nemedī (gaisā putnus neķer), retos gadījumos tas notiek un šādi gadījumi ir zināmi ar baltajiem stārķiem, kas ir salīdzinoši viegls medījums. Ar melnajiem stārķiem varētu būt līdzīgi."

Taču melnais stārķis ligzdā atgriezies sveiks un vesels. Četras melno stārķu pāra izdētās oliņas bijušas neapsegtas nedaudz vairāk par divām stundām. Foruma dalībnieki arī pauduši bažas, vai laiks bez oliņu sildīšanas nav pārāk ilgs, bet tad, kad melnais stārķis atgriezies ligzdā, putns uzreiz ķēries pie darba un turpinājis perēt.

Jāatgādina, ka arī pērn melno stārķu ligzdā Zemgalē ielidojis jūras ērglis. Tiesa, toreiz jūras ērglis pusi no oliņām izpostījis, divas izmetot no ligzdas. Vēlāk no atlikušajām oliņām izšķīlušies divi stārķēni.

Skatīties notikumus no melno stārķu ligzdas Zemgalē var šeit.

Piedalīties "Dabasdati.lv" izveidotajā forumā un lasīt citu dalībnieku novērojumus var šeit.

Vienlaikus vērot četras ar tiešraides kamerām aprīkotās putnu ligzdas var šeit. Pavisam drīz oliņas šķilsies vistu vanagu pārim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!