Foto: Shutterstock
Nezinātāji varētu domāt, ka šis ir garspalvains Siāmas kaķis, taču patiesībā tā ir atsevišķa kaķu šķirne. Himalaju kaķis tika mērķtiecīgi radīts, krustojot divas labi zināmas šķirnes. Entuziasti gribēja radīt kaķi, kurā būtu savienotas divu šķirņu labākās īpašības – gan kažoka krāsojums, gan raksturs, un tas viss raksturo arī Himalaju kaķi.

Skatoties uz pūkaino Himalaju kaķi, rodas divu kaķu šķirņu asociācijas – sarauktais purniņš liek domāt par Persijas kaķi, taču kažoka krāsojums atgādina Siāmas kaķi. Turklāt šie pieņēmumi nebūt nav nepatiesi, gluži otrādi – Himalaju kaķis radies, krustojoties tieši persietim un siāmietim.

Darbs pie šīs šķirnes mērķtiecīgas radīšanas sācies 1931. gadā, un turpmāko gadu laikā kaķu audzētāja Virdžīnija Koba un pētnieks Klaids Kīlers radīja garspalvainus kaķus ar tik pazīstamo Siāmas kaķu šķirnes kažoka krāsojumu. Pirmais kaķēns, kas dzimis kā Himalaju kaķu šķirnes pārstāvis, saukts par Ņūtona Debitantu. Turklāt šķirne daudzu entuziastu dēļ saglabājusies līdz pat mūsdienām, lai gan netiek saukta kā viena no populārākajām kaķu šķirnēm.

Tiesa, šo kaķu šķirni dažādās kaķu organizācijās klasificē gan kā atsevišķu šķirni, gan Persijas kaķu šķirnes paveidu, bet daudzas kaķu asociācijas Himalaju kaķu šķirni nošķir no saviem senčiem.

Draugs īpašiem cilvēkiem

Foto: Shutterstock
Himalaju kaķis tiek raksturots kā jauks, mīļš un burvīgs četrkājainais draugs, gluži kā Persijas kaķu šķirnes mīluļi. Himalajietim patīk gulēt saimnieka klēpī, taču viņš neiebilst, ja tiek iesaistīts spēlēs ar jaunākajiem ģimenes locekļiem. Jāpiebilst, ka šīs šķirnes kaķi var nebūt draugi visiem cilvēkiem, jo tiek uzsvērts, ka Himalaju kaķis ir īpaši mīļš pret saviem ģimenes locekļiem un pret atsevišķiem ģimenes draugiem vai paziņām, kuriem uzticas.

Vislabākā dzīve Himalaju kaķim būs klusākā mājoklī, nevis skaļā un viesību ieskautā atmosfērā. Šim kaķim nepatīk pārmaiņas.

Ja gribas kādu draiskuli, tad Himalaju kaķis gan nebūs īstā izvēle ģimenes papildinājumam. Viņam daudz labāk patīk dzīvoties uz grīdas vai uz viegli sasniedzamiem plauktiem un gultas, tāpēc Himalaju kaķis noteikti nebūs tas, kurš kāpelēs pa aizkariem.

Mīlīgās pazīmes

Foto: Shutterstock
Himalaju kaķim ir lielas, apburošas acis, kuras ievēros ikviens. Līdzīgi kā Persijas kaķim, arī Himalaju kaķim raksturīgs mīlīgi sarauktais purniņš. Turklāt šis četrkājainais draugs noteikti nebūs skaļš, jo viņa balss drīzāk atgādina kādu jauku, maigu, melodisku skaņu.

Garais un pūkainais kažoks gan prasa regulāru kopšanu un ķemmēšanu, lai pasargātu mājokli no spalvu kamoliem un arī padarītu mājas mīluli sakoptāku un skaistāku. Ķemmēšana arī pasargās dzīvnieciņa spalvu no savelšanās.

Jāatceras, ka garspalvainajiem kaķiem mēdz pielipt arī kastītes smiltiņas, tāpēc saimniekam jāievēro, vai pa mājokli nemētājas kādi graudiņi un vai tie ilgi neuzkavējas kaķa spalvā.

Tāpat zīmīga šīs šķirnes kaķu kaite ir acu asarošana, taču to saimnieks var viegli vērst par labu, ik pa laikam ar salvetīti, kabatas lakatiņu vai vates kociņu uzmanīgi patīrot kaķa actiņas. Tās var arī iekaist, tāpēc, ja ir šaubas par kaķa actiņu veselību, jākonsultējas ar veterinārārstu.

Acis – tikai zilā krāsā

Foto: Shutterstock
Himalaju kaķis vislabāk jutīsies, dzīvojot mājoklī un nedodoties pastaigās ārā. Tiek minēts, ka šīs šķirnes kaķi nav lieli skrāpētāji un viņu izredzes, stājoties pretī kādam svešam kaķim, būtu visai sliktas. Taču, dzīvodams mājoklī, viņš sagādās ne mazumu prieka un laimes saviem saimniekiem.

Himalaju kaķa kažoks var būt teju jebkādā krāsā, lai gan visbiežāk šie mīluļi, kā jau līdzīgi Siāmas kaķim, ir baltā, gaišā krāsā. Interesanti, ka visbiežāk citas nokrāsas būs vērojamas kaķa purniņā, ķepās un astē. Turklāt Himalaju kaķim acis mēdz būt tikai dzidrā, zilā krāsā.

Kā jau minēts, kaķa rados ir Persijas kaķis, no kā himalajietis mantojis zīmīgo purniņu, apaļo galvu un acis, īso deguntiņu, kā arī mazās austiņas. Arī kakls, gluži kā kājas, ir īss. Kaķa ķermenis ir spēcīgs un muskuļots, taču to visu klāj pūkainas, mīkstas spalvas.

Piemērots mierīgiem saimniekiem

Foto: Shutterstock
Kādiem saimniekiem šie mīluļi būs piemēroti? Tādiem, kuri nav pārāk trokšņaini un kuru ģimenē neaug pavisam mazi bērni vai suņi. Ar tiem Himalaju kaķis diezgan slikti saprotas, taču būs labs draugs pieaugušākiem bērniem, kas neraustīs kaķi aiz spalvas un pratīs mierīgi ar dzīvnieciņu spēlēties.

Himalaju kaķis nav uzbāzīgs, taču izbaudīs ik reizi, kad gulēs saimnieka klēpī vai kad viņam tiks veltīta uzmanība. Būdams laisks mīlulis, Himalaju kaķis daudz laika pavadīs, guļot pat visamizantākajās pozās, turklāt saimnieki to noteikti ievēros.

Arī pārlieku lielās spēlēs ar dzīvnieku nevajadzēs iesaistīties, jo kaķis nav viens no aktīvākajiem savas sugas pārstāvjiem. Taču reizēm gan saimnieks savu mīluli varēs novērot, spēlējoties ar savu mīļāko rotaļlietu. Pārsvarā kaķis laiku pavadīs, uzmanīgi vērojot savus ģimenes locekļus, kuri divas zilacainās acis, vērstas viņu virzienā, noteikti pamanīs.

Raksta tapšanā izmantota informācija no portāliem" Cattime.com" un "Vetstreet.com".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!