Ģimenes pieaugumu sagaidījis melno stārķu pāris, kas ligzdo ar tiešraides kameru aprīkotajā mājvietā Zemgalē. Tur divas oliņas izšķīlušās teju vienlaicīgi.

Divas no četrām melno stārķu sarūpētajām oliņām izšķīlušās 15. maijā, turklāt tās pirmoreiz novērotas jau agrā rītā. Pirmā oliņa stārķu ligzdā izdēta 11. aprīlī, tāpēc var secināt, ka perēšana ilgst aptuveni 34-35 dienas.

Stārķu pāris perēšanas laikā cītīgi apgādāja ligzdu ar jaunie materiāliem, proti, dažādiem zariem un sūnām, kas noderēja stārķu mājvietas labiekārtošanā. Pašlaik stārķu pāris joprojām perē atlikušās divas oliņas un sāk apgādāt mazuļus ar barību, kas vērojams arī tiešraidē.

Šogad melno stārķu ligzdošana izvērusies veiksmīgāka nekā pērn, kad stārķi izdējuši četras oliņas, taču divas no tām uzbrukumā ligzdai iznīcinājis jūras ērglis. Atlikušās divas oliņas veiksmīgi izšķīlās.

Taču arī šogad melno stārķu ligzdā bija vērojama citu putnu un iebrucēju aktivitāte. Tika novēroti gan melno stārķu ķīviņi, cīnoties vienam par otra uzmanību, gan arī jūras ērglis, kas, pretēji pērn novērotajai situācijai, nevienu oliņu neiznīcināja. Tāpat melnie stārķi cītīgi pretojās katram iespējamajam ienaidniekam, pat ja tas bija krauklis, uzlidojis uz blakus zara.

Plānots, ka atlikušās divas oliņas izšķilsies tuvāko dienu laikā.

Vērot melno stārķu pāri un mazuļus var portāla "Dabasdati.lv" nodrošinātajā tiešraidē šeit.

Piedalīties forumā un lasīt citu dalībnieku novērojumus var šeit.

Vienlaikus vērot četras ar tiešsaistes kamerām aprīkotās ligzdas var šeit. Pašlaik oliņas perē zivjērgļi, taču vistu vanagu pāris jau aktīvi audzina divus izšķīlušos vanadzēnus, kā arī perē divas atlikušās oliņas, kurām arī vajadzētu izšķilties tuvāko dienu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!