Suņu barības vada paplašināšanās cēloņi joprojām nav skaidri, līdzīgi kā iemesli, kāpēc kā saslimušo suņu vienojošais faktors vairumā gadījumu ir AS "Tukuma straume" ražotā "Dogo" barība. Šobrīd izmeklēšana nonākusi strupceļā. Plašāk par to, kas līdz šim secināts pētījumā un kādi varētu būt turpmākie soļi, vēsta raidījums "Ķepa uz sirds".

Lai arī pētījumi tika uzsākti pirms gada, šobrīd pētījuma gaita ir apturēta uz nenoteiktu laiku. Latvijas Veterinārārstu biedrības pārstāve Lita Konopore stāsta: Pētījums tika pārtraukts 2015. gada nogalē. Šobrīd pētījums nav turpināts, nav veikta neviena analīze."

Es varu apliecināt to, ka nevienā sūdzībā un dzīvnieku īpašnieku, veterinārārstu ziņojumā nefigurē "Dogo" barības konservi, tāpat arī nefigurē "Tukuma straumes" ražotā suņu sausā barība "Draugs". Figurē tikai un vienīgi suņu sausā barība "Dogo".
Lita Konopore, Latvijas Veterinārārstu biedrības pārstāve

Pēc sižeta par suņu barības "Dogo" izpēti raidījums "Ķepa uz sirds" saņēma e-pasta vēstuli no Vācijas uzņēmuma "Landguth Heimtiernahrung GmbH" pārstāvja. Šis uzņēmums ražo suņu barības konservus, kuri Latvijā tiek pārdoti ar "Dogo" preču zīmi. Pārstāvis norāda, ka konserviem, kas tiek ražoti Vācijas uzņēmumā, nekāds sakars ar barības vada paplašināšanos nav konstatēts. To apstiprina arī veterinārārstu biedrībā. Tās pārstāve Konopore skaidro: "Es varu apliecināt to, ka nevienā sūdzībā un dzīvnieku īpašnieku, veterinārārstu ziņojumā nefigurē "Dogo" barības konservi, tāpat arī nefigurē "Tukuma straumes" ražotā suņu sausā barība "Draugs". Figurē tikai un vienīgi suņu sausā barība "Dogo"."

Tomēr pārsteigums, uzzinot, ka daļa no "Tukuma straumes" produkcijas tiek ražota kādā Vācijas uzņēmumā, bijis liels. Uzņēmumam būtu jānāk klajā ar informāciju, kur un kas tiek ražots, kāda barība tā ir un kas jau ir pārbaudīts, uzskata dzīvnieku patversmes "Dzīvnieku Draugs" vadītāja Solvita Vība. "Ļoti svarīgi ir pašam ražotājam mēģināt parādīt pozitīvo gribu, nevis noliekot uz galda 30 tūkstošus un faktiski atpērkoties, bet ieguldot savus līdzekļus, lai savu labo vārdu tomēr nepazaudētu," saka vadītāja.

Lai arī līdz šim pētījumā nav atklāta bīstamo vielu klātbūtni "Dogo" barībā, pētījumā iesaistītie pētnieki teju vienbalsīgi atzīst, ka tas nebūt nenozīmē, ka kaitīgo vielu barībā nav.

Ļoti svarīgi ir pašam ražotājam mēģināt parādīt pozitīvo gribu, nevis noliekot uz galda 30 tūkstošus un faktiski atpērkoties, bet ieguldot savus līdzekļus, lai savu labo vārdu tomēr nepazaudētu
Solvita Vība, dzīvnieku patversmes "Dzīvnieku Draugs" vadītāja
Šobrīd pētījuma turpināšanai ziedojumu portālā "Ziedot.lv" izveidota labdarības akcija "Glābsim Latvijas suņus!", kur no nepieciešamā 31 tūkstoša eiro savākta jau vairāk nekā puse. Kā stāsta "Ziedot.lv" vadītāja Rūta Dimanta, visi cilvēku ziedojumi sasniegs tā mērķi – Latvijas Veterinārārstu biedrības izpētes grupu. Turklāt ir jau sastādīta pētījuma tāme, kas iekļauj gan analīžu rezultātu aprakstus, gan pētnieku darba aprakstus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!