Video ar kaķiem, kuri šļūc pa kāpnēm, nevis pārvietojas uz visām četrām ķepām, nereti manāmi vietnē "YouTube" un parasti izpelnās diezgan lielu uzmanību. Taču patiesībā šī darbība var liecināt arī par auss iekaisumu, kuru kaķis, pārvietojoties video redzamajā veidā, var censties mazināt.

Lai arī šī aktivitāte kaķu saimniekos var raisīt sajūsmu un smieklus, patiesībā tā var liecināt arī par mīluļa veselības kaitēm. Kā vēsta portāls "Cats.lovetoknow.com", dažādas ausu infekcijas, tostarp arī ausu ērce, kas kaķa auss iekšējo daļu padara melnu, mīlulim izraisa sāpes un diskomfortu. Tāpēc saimnieks savā dzīvnieciņā var novērot, ka kaķis austiņas ir pieglaudis cieši sev klāt, kā arī galvu berzē pret sienu, grīdu vai citu virsmu, tādējādi mēģinot atvieglot nepatīkamās sajūtas un pat niezi austiņā.

Ausu ērcei patīk siltas, mitras vietas, tāpēc auss vide tai ir lieliski piemērota, turklāt ērcītes barojas no ausu sēra. Visbiežāk kaķis tās var iegūt, staigājot pa āru vai saskaroties ar citiem dzīvniekiem. Savukārt cilvēkiem ausu ērcīte pārsvarā nenodara nekādu kaitējumu.

Līdzās galvas berzēšanai pret cietām virsmām, mīluļi var sākt pastiprināti ņaudēt. Tāpat var tikt ietekmēta kaķu spēja dzirdēt – tā pasliktināsies, jo austiņās izdalīsies liels daudzums sēra, kas palēnām aizsprostos dzirdes kanālus. Ja infekcija jau ir izplatījusies pa kaķa austiņu, dzīvnieciņam varētu būt nepatīkams saimnieka pieskāriens un kaķis var neļaut austiņu apskatīt. Tā kā kaite pati no sevis nezudīs, būs vien jādodas pie veterinārārsta. Turklāt ērcīte var pārceļot arī uz citām kaķa ķermeņa daļām, tāpēc pat šādu šķietami nevainīgu nodarbi – šļūkšanu pa kāpnēm – nevajadzētu novērtēt par zemu.

Tāpat kā būtiska dzīvnieku veselības pazīme ir uzskatāma kaķa vai suņa skatīšanās sienā vai galvas piespiešana tai. Šī darbība var liecināt par vairākām slimībām, tostarp galvas traumu, smadzeņu traucējumiem un kognitīvo disfunkciju. Plašāk par to, kāpēc dzīvnieki mēdz skatīties sienā, lasiet šeit.

Nav gan izslēdzama iespēja, ka kaķim gluži vienkārši patīk tāds pārvietošanās veids – slīdēšana pa kāpnēm. Ja saimnieks ir pārliecināts, ka ar mīluļa veselību viss ir kārtībā un ka kaķis neizrāda citas pazīmes, kas norāda uz kādām kaitēm, tad šādu kaķa performanci var izbaidīt gan pats "aktieris", gan viņa saimnieks. Tāpat tiek pieļauts, ka kaķis, šļūkdams pa kāpnēm, vēlas pakasīt savu muguru un citas ķermeņa daļas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!