virtuves tīrīšana uzkopšana
Foto: Shutterstock
Ja mājas darbu sarakstā ietilpst pienākums parūpēties par ģenerālo tīrīšanu virtuvē, bet īsti nezini, ar ko lai sāk, un galu galā, kā tam neveltīt divas dienas laika, aizlienē ''Tava māja'' apkopotos padomus, kas attiecināmi tieši uz virtuves spodrināšanu, un būsi ietaupījis laiku, kā arī veikli ticis galā ar tīrīšanu.

Cepeškrāsns tīrīšana

Foto: Shutterstock

Viens no darāmajiem darbiem, ir cepeškrāsns tīrīšana, un šeit gan ir pāris nianses jāzina, lai pēc tam, gatavojot ēdienu, negaidīti kaut kas nedūmotu. Pēc cītīgas ēdiena gatavošanas, cepeškrāsns iekšpusē gribot negribot parādīsies piekaltuši traipi no taukiem, ko ar švammīti tik viegli nemaz nenomazgāt. Iedarbīga metode, ko atzinuši arī portāla ''Calis'' foruma aktīvisti, tīrīšanas līdzekli aizvietot ar virtuves skapītī atrodamām vielām, piemēram, sāli. Atliek vien samitrināt cepeškrāsns virsmu no iekšpuses, izbārstīt sāli, ieslēgt ierīci karstākajā temperatūras režīmā un atstāt to darboties savā nodabā. Sāls ar laiku sāks brūnēt, tas uzņems visus netīrumus un uzsūks smakas, un pēc tam, kad krāsns būs jau atdzisusi, atliks vien izslaucīt sāls paliekas. Pat tad, ja izmanto citas tīrīšanas metodes, nevajadzētu iekšpusi berzēt un tīrīt ar abrazīvām birstēm vai sūkļiem. Cepeškrāsns tīrīšanai noderīgs var būt arī citrons un soda, bet vairāk par šo līdzekļu izmantošanu un citām tautas tīrīšanas metodēm lasi šeit.

Ja neuzticies tautas padomiem, un vērtīgāki šķiet nozares speciālista ieteikumi, padomus cepeškrāsns apkopei lasi šeit.

Vēl viens darbiņš, kas attiecas uz cepeškrāsns tīrīšanu – pannu mazgāšana. Arī tās ik pa laikam pelnījušas ilgāku mērcēšanu un piedegušā ēdiena atmiekšķēšanu. Vienkāršākā metode, ko izmantot – trauku mašīna, bet, mazgājot ar rokām, noderēs soda. Izbārsti to pa pannu, pārlej ar verdošu ūdeni un atstāj ievilkties vismaz uz 20 minūtēm, lai piedegums atmiekšķējas. Pēc tam atliek vien nomazgāt pannas zem tekoša ūdens.

Kas attiecas uz cepeškrāsns ģenerālo tīrīšanu, nevajadzētu aizmirst arī par restēm, kas arī pēc laika apķep piekaltušiem nosēdumiem. Lai restes atgūtu sākotnējo izskatu un spīdumu, noderīgs būs veļas pulveris, trauku mazgājamais līdzeklis, soda. Kā veikli nomazgāt netīrās restes, lasi šeit.

Ledusskapja ģenerāltīrīšana

Foto: Shutterstock

Ja jau esi ķēries klāt pie nopietniem tīrīšanas darbiem virtuvē, nevajadzētu aizmirst par ledusskapi, kas noteikti sen nav tīrīts no augšēja plauktiņa līdz apakšai. Šim procesam gan jānodrošinās galvenokārt ar laiku – pirms tam no plauktiem jāizkrāmē pilnībā visi produkti. Tad var ķerties pie galvenā – šrubēšanas, kur neiztikt bez silta ūdens, kurā izšķīdināta soda. Sodu ieteicams izmantot, jo tā ne tikai palīdzēs vieglāk attīrīt virsmu, bet arī uzsūks nepatīkamās smakas, ja tādas būs radušās. Smakas novēršanai noderīgs būs arī etiķis vai citronu sula. Pēc mazgāšanas ledusskapi vajadzētu izslaucīt sausu vai atstāt durvis vaļā un to izvēdināt. Vairāk noderīgus padomus par ledusskapja tīrīšanu atradīsi šeit.

Kas attiecas uz saldētavas ģenerālo tīrīšanu, te vispirms svarīgi izņemt visus produktus un ļaut tai atkust, tāpēc katrā nodalījumā jāsaliek bļodas, zem saldētavas kāda lupatiņa, kas uzsūc slapjumu. Ja saldētavā jau izveidojušies ledus kluči, atkausēšanai jāpievērš jo lielāka vērība, lai nekas nesāk plūst pāri malām un ūdens nelīst, kur nevajag. Pēc atkausēšanas nevajadzētu berzēt iekšpusi ar abrazīviem līdzekļiem un rīkiem, tāpat neizmanto līdzekļus, kas nav piemēroti tīrīšanas nolūkiem. Mazgāšanai vienmēr noderīgs būs etiķis un soda. Vairāk par saldētavas atkausēšanu un mazgāšanu lasi šeit.

Izlietnes mazgāšana

Foto: Shutterstock

Neskatoties uz to, ka diendienā izlietnē līst ūdens, tik un tā nepieciešama mazgāšana, jo uz virsmas paliek tauku nogulsnes, ko ar siltu ūdeni vien nenomazgāt. Izlietni var mazgāt ar sodas palīdzību, kas sajaukta ar baltvīna etiķi un ziepēm, bet tikpat efektīvi tiks galā sāls ar citroniem un ledu. Bez līdzekļiem svarīgi atrast piemērotāko rīku – ar lupatiņu noteikti neizdosies tik labi izmazgāt izlietni, kā, piemēram, ar mazo birstīti. Vairāk padomus lasi šeit.

Gadījumā, ja virtuves izlietne šķiet sasmakusi un ar mazgāšanu vien nepietiek, izmanto sodu ar etiķi, kas likvidēs smaku. To pašu var panākt ar citronu sulu. Vairāk par šīm metodēm lasi šeit.

Ja gribi ķerties pie nopietnāka darba, sifona tīrīšanas, te gan jāzina, ko un kā darīt, lai beigās virtuve neapplūstu. Tāpēc padomus par šo mājas darbu, lasi šeit.

Plīts virsmas tīrīšana

Foto: Shutterstock

Ja virtuvē ir keramiskā plīts virsma, ikdienā visticamāk sanāk pārslaucīt to ar slapju drānu, taču piekaltušos traipus tādā veidā nost nedabūt. Šajā gadījumā līdzēs speciālais stikla skrāpis, kas paredzēts arī keramisko virsmu tīrīšanai, tikai jāievēro, ka nedrīkst skrāpēt virsmu dažādos virzienos. skrāpē traipus no virsmas viegli un vienā virzienā, lai nepaliktu švīkas. Ja traips tik viegli nenokasās, izmanto vēl tīrīšanas līdzekli un ļauj traipam samirkt. Vairāk par šo metodi lasi šeit.

Virsmai ar gāzi nereti rāmis aplīp ar ķepīgu masu un ar ūdeni nekādi to nenomazgāt. Gāzes plītij jānoņem režģis, bet degļu spoles jāpagriež tā, lai tīrīšanas līdzeklis nenonāktu degļa caurumos. Vispirms mēģini režģi nomazgāt ar siltu ziepjūdeni, vai vismaz ieliec tos mērcēties, bet pēc tam talkā ņem sodu. Citus knifiņus gāzes plīts virsmas tīrīšanā lasi šeit.

Savukārt pašas plīts virsmas tīrīšanai ieteicamos līdzekļus, ar ko nomazgāt pleķus, atradīsi šeit.

Kad plīts virsma atguvusi spožumu un tīrību, varbūt vērts pievērst uzmanību sienas tīrībai pie tās. Nereti siena pie plīts notašķīta ar taukiem un izveidojusies varbūt neredzama, tomēr speķaina kārta, tad nu šai tīrīšanai noderēs ūdenī izšķīdināta soda.

Trauku mašīnas apkope

Foto: Shutterstock

Labi, ka mājās ir trauku mašīna, kas ikdienā krietni atvieglo mājas soli, taču vajadzētu padomāt arī par pašas ierīces ģenerālo tīrīšanu, tāpēc laiku pa laikam parūpējies par to, lai ierīce varētu godam kalpot.

Ielej tasi galda etiķa kādā traukā, kas stabili novietojams trauku mazgājamās mašīnas apakšējā nodalījumā. Ja ir pieejamas speciālās trauku mazgājamās mašīnas bumbas, kurās iebērt līdzekli, tad izmanto tās, bet, ja nav, tad mazākā traukā ieber pusi tasi dzeramās sodas un novieto to trauku mazgājamās mašīnas augšējā nodalījumā. Ieslēdz trauku mazgājamo mašīnu un ļauj, lai ievietotie līdzekļi dara savu darbu – attīra ierīci, nomazgā piekaltušos traipus un atsvaidzina aromātu ierīcē. Vairāk par trauku mašīnas mazgāšanu uzzini šeit.

Ja gadījumā trauku mašīna pat pēc mazgāšanas cikla atrāda ne to patīkamāko smaku, padomus, ko darīt šādās situācijās, smelies šeit.

Virtuves ierīču tīrīšana

Foto: Shutterstock

Vai tā būtu ūdens vārāmā kanna, tosteris vai mikroviļņu krāsns, ķeroties klāt virtuves ģenerāltīrīšanai, par sliktu nenāktu apkopt arī šeit atrodamās ierīces.

Viens no darbiņiem, ko laiku pa laikam vajadzētu izdarīt – attīrīt tējkannu no kaļķakmens nogulsnēm, un tas izdarāms visai vienkārši. Vajadzēs vien paciņu citronskābi, ko piebērt ūdenim.

Ja ikdienā izmanto mikroviļņu krāsni, laiku pa laikam vajadzētu to kārtīgi iztīrīt no iekšpuses, un šajā gadījumā var pat iztikt bez lupatiņām. Pietiks ar trauku, kur ieliets ūdens un citronu sula. Kā dažās minūtēs iegūt mirdzoši tīru mikroviļņu krāsns iekšpusi, uzzini šeit.

Tvaika nosūcēja filtrus var mazgāt trauku mašīnā, neviens līdzeklis tik labi netiks galā ar taukainajiem nosēdumiem, bet, ja nav trauku mašīnas, var izlīdzēties ar dziļu bļodu vai vannu, kur filtrus kārtīgi izmērcēt.

Arī tosteris, kas varbūt ikdienā netiek visai bieži izmantots, laiku pa laikam jāiztīra, jo atklāsies, cik patiesībā daudz laika gaitā sakrājušās drupačas. Starp citu, drupaču izslaucīšanai noderēs kāda nevajadzīga zobu birste, savukārt paplātes nomazgāšanai jau atkal noderēs soda vai arī trauku mazgājamais līdzeklis. Vairāk padomus par tostera tīrīšanu meklē šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!