Latvijas Veterinārārstu biedrības (LVB) suņu polineiropātijas/suņu barības vada paplašināšanās slimības jeb megaesophagus izpētes darba grupa ar iesniegumu vērsusies Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādē (European Food Safety Agency, EFSA), lūdzot veikt saslimšanas situācijas analīzi, kā arī vērtēt Latvijas atbildīgo iestāžu rīcību, informē LVB priekšsēdētāja Māra Viduža.

"Nedrīkst turpināties situācija, kad ilgāk nekā gadu, ēdot veikalos nopērkamu suņu sauso barību, saslimst un mirst suņi, un tas tiek atstāts bez valsts nopietnas ievērības un rīcības, rezultātu nav... Valsts Pārtikas un veterinārā dienesta personā ir atteikusies no veterinārārstu sniegtās informācijas un lūguma veikt epidemioloģisko izpēti. Valsts zinātniskais institūts "BIOR" turpina neveikt riska analīzi. Cīņa ar slimību šobrīd notiek par ziedotāju naudu, un mēs nezinām, cik plaši šī situācija vēl izvērtīsies, ja valsts iestādes nerīkosies," lēmumu vērsties Eiropas institūcijā skaidro LVB darba grupas vadītāja, pētniece Ilze Matīse-VanHoutana.

LVB ir nosūtījusi EFSA pilnu informāciju par situāciju Latvijā. EFSA ir sniegusi starpatbildi, ka skata Latvijas situāciju komisijās, informē saistītās iestādes un organizācijas, kā arī pieprasa informāciju un situācijas skaidrojumu no Zemkopības ministrijas valsts zinātniskā institūta "BIOR", kura atbildībā ir riska novērtēšana dzīvnieku veselības un sabiedrības veselības jomā Latvijā.

Tā kā Latvijas iestādes LVB ieskatā joprojām norobežojas no tām uzliktajām funkcijām, pētnieki uzskata, ka nepieciešama ārēja palīdzība, lai pasargātu Latvijas dzīvniekus un, iespējams, arī cilvēkus no turpmāka apdraudējuma. LVB pētnieku grupa sadarbosies ar EFSA un turpinās to darīt organizācijai nepieciešamajā apjomā, informē biedrībā.

Starptautisku raksturu šai problēmai nupat piešķīrusi arī informācija no Igaunijas – kaimiņvalsts veterinārārsti informējuši Latvijas kolēģus par diviem jauniem megaesophagus/polineiropātijas gadījumiem suņiem Igaunijā. Diemžēl arī šos suņus vieno viens kopīgs faktors – suņu barība no Latvijas. LVB lūgs Igaunijas atbildīgos dienestus veikt rūpīgu konkrēto gadījumu analīzi, kā arī ir informējusi par jaunajiem faktiem EFSA.

Atgādinām, ka suņu barības vada paplašināšanās slimības cēlonis vēl joprojām nav atklāts. Pētījuma turpināšanai nepieciešams finansējums, kuram jebkurš interesents var ziedot portālā "Ziedot.lv".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!