Foto: Shutterstock
Karstais laiks tā vien mudina plaši atvērt mājokļa logus un ļaut gaisam ieplūst istabās. Taču ģimenēm, kurās dzīvo četrkājainie draugi, nereti tas var sagādāt galvassāpes, jo mīluļi pa logiem mēdz arī izkrist. Kā tad labāk vēdināt istabas? Portāls "Dogster.com" raksta par riskiem, kas pastāv, ja mājoklī vienlaikus ir atvērts logs un dzīvnieks.

Ja dzīvo privātmājā, tad, iespējams, kaķis būs pat pieradis, ka karstajās dienās var ērti izlekt pa virtuves logu un doties pagulēt kādā vēsākā piemājas dārza vietā. Taču, ja dzīvo pilsētā vai daudzstāvu mājā, atvērts logs un kaķis var būt pat bīstama kombinācija.

Noteikti būsi ievērojis, kā tavs kaķis uzvedas, kad gar aizvērtu logu lido kāds putniņš. Vēlēšanās lekt tam pakaļ tādos brīžos izplēn, bet atvērtais logs var tuvināt kaķi medījumam. Ja dzīvnieks ir atstāts bez uzraudzības, izšķirošs var būt pat viens mirklis.

Arī vēdināšanas režīmā atstāts logs var kaķim kaitēt. Lai arī šķiet, ka loga atvērums ir gaužām neliels, kaķim noteikti būs pa spēkam uzlekt līdz atvēruma platākajai daļai, taču tālāk gan var būt grūtības tikt. Tiešī tā dēļ kaķi bieži vien iesprūst loga atvērumā, paši nespēdami izķepuroties no ķezas. Turklāt, ja pa dienu esi darbā vai citās darīšanās un kaķis ir iestrēdzis loga atvērumā jau no rīta, dzīvnieciņš var pavadīt teju visu dienu, kamēr sagaida mājās savu glābēju.

Lai arī liels suns vēdināšanas režīmā atvērtā logā tik viegli iesprūst vis nevar, arī šie dzīvnieki jāuzmana no logiem. Turklāt, ja suns ir mazs, draiskošanās dēļ arī viņš var izkrist pa logu, ja tas ir pilnībā atvērts.

Foto: Shutterstock
Vajadzētu uzmanīties arī no spēlēm, kuru ietvaros tiek mētāti priekšmeti. Atlecoša bumbiņa ir neparedzama, tāpēc, ja ar suni vai kaķi esat iecienījuši šo spēli, pārliecinies, vai bumbiņu nemet atvērtā loga virzienā vai arī, ja iespējams, izvairies no spēlēm istabā, kur ir atvērts logs. Dzīvniekam bumbiņa interesēs tik ļoti, ka viņš būs gatavs tai doties pakaļ jebkurā gadījumā.

Ja vēlies izvēdināt istabas, pacenties kaķi no tām izolēt, mīluli, piemēram, ievietojot citā istabā. Arī tas ir viens no veidiem, kā pasargāt dzīvnieciņu. Tāpat mazākos suņus vajadzētu pasargāt no pilnībā atvērtā loga. Gribēdami uzlekt uz tā, mazie draugi var nejauši pārlekt pāri malai.

Saprotams, arī mājdzīvniekiem ir vajadzīgs svaigs gaiss, taču mīluļus bez uzraudzības noteikti nevajadzētu atstāt. Ja pārzini sava mājas mīluļa raksturu un paradumus, un esi pilnībā pārliecināts, ka arī vēdināšanas režīmā atvērts logs dzīvnieciņam nekaitēs, vari to, protams, atstāt vaļā.

Kas notiek, ja kaķis vai suns nejauši izlec vai izkrīt pa logu? Traumas var būt pat ļoti smagas, un te nelīdzēs arī kaķiem piedēvētās deviņas dzīves. Lai arī, tiesa, kaķi parasti krīt uz četrām ķepām, arī tas negarantē, ka dzīvnieciņš negūst, piemēram, kaulu traumas. Savukārt suņi, kuri gan nepiezemējas uz četrām ķepām, var gūt gan mugurkaula, gan locītavu, gan kakla un citas traumas.

Foto: Shutterstock
Ja nu ir gadījies tā, ka dzīvnieciņš izkrīt pa logu, bet saimnieks, aizejot mīlulim pakaļ, redz, ka viņš staigā, nevajadzētu šo darbību uztvert kā pašsaprotamu. Kaķim vai sunim tomēr var rasties veselības problēmas, tāpēc tomēr vērts paviesoties pie veterinārārsta, kas bažas apstiprinās vai noraidīs. Ne vienmēr problēmas ir ārējas, tās var būt arī iekšējas un ietekmēt dažādus dzīvnieka orgānus.

Plašāk par to, kāpēc kaķis un logs vēdināšanas režīmā ir bīstama kombinācija, lasiet šeit. Padomus un informāciju par iespējamām kaķu traumām, kas gūtas, izkrītot pa logu, sniedz "Dzīvnieku veselības centra" veterinārārste Inga Bērziņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!