2. jūnija pēcpusdienā tika gredzenoti maijā dzimušie vistu vanadzēni, un process bija vērojams arī portāla "Dabasdati.lv" nodrošinātajā tiešraidē.

Kā liecina informācija portālā "Dabasdati.lv", mazuļiem tika uzlikts viens metāla gredzens un arī viens plastmasas gredzens ar baltiem burtiem un cipariem uz melna fona. Plastmasas gredzens ir nolasāms no neliela attāluma, jo sevišķi lietojot fotoaparātu ar pietuvināšanas funkciju vai binokli. Mūsdienās vistu vanagi arvien biežāk novērojami Rīgā, veikli medījot baložus, vārnas un citus putnus. Nereti cilvēkiem izdodas uzņemt labas kvalitātes attēlus, kas palīdz nolasīt gredzenu un tālāk izsekot jauno vistu vanagu gaitām.

Līdzšinējie dati liecina, ka jaunajiem vistu vanagiem kritiskākais laiks ir pirmais rudens un ziemas sākums, kad barības daudzums samazinās un pienāk pārbaudījuma laiks medību spējām un iemaņām. Vistu vanagi dzīves laikā mācās un izstrādā dažādas medību taktikas. Skatot barības atliekas ligzdu tuvumā, var secināt, ka ir pāri, kas specializējas tikai, piemēram, uz baložiem vai tikai uz vārnām, vai arī ir "universālie kareivji", kuri ķer visdažādāko medījumu. Tiešraidē novērojamais pāris pārstāv universālo variantu, jo apgādā mazuļus ar dažādām putnu un arī grauzēju sugām.

Iegūstot kādu no neizperētajām divām olām, iespējams, varēs noteikt neveiksmes cēloni. Gadījumi, kad vistu vanagu ligzdās ir tikai divi mazuļi, ir reti. Biežāk ir trīs vai četri mazuļi, bet gadās ligzdas pat ar pieciem mazuļiem. Tiešraidē skatāmajā ligzdā kopumā tika izdētas četras olas, taču tikai divas no tām izšķīlās. Gredzenotāji gan neizperētās oliņas no ligzdas nepaņēma.

Vistu vanagu mātītes ir lielākas par tēviņiem, un parasti jau mazuļu vecumā dzimums ir skaidrs. Tāpēc pašlaik ir nosakāms, ka lielākais no mazuļiem ir mātīte, bet mazākais – tēviņš.

Gredzenotāji ziņo, ka mazākais no vistu vanadzēniem izskatoties diezgan slimīgs, tādēļ arī viņam ir tikai viens gredzens. Mātīte Margo, kā jau vistu vanagi to mēdzot darīt, esot aizstāvējusi ligzdu, pikējot virsū gredzenotājam, kamēr viņi kāpuši līdz ligzdai.

Rīgas pilsētas vistu vanagu ligzda atrodas pilsētas rūpnieciskajā zonā un ir būvēta papelē.

Tiešraidē skatīt notikumus vistu vanagu ligzdā Rīgā var šeit.

Piedalīties "Dabasdati.lv" izveidotajā forumā un lasīt citu dalībnieku novērojumus var šeit.

Vienlaikus vērot četras putnu ligzdas var šeit. Mazuļi vērojami arī melno stārķu un zivju ērgļu ligzdā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!