Portāls "MansDraugs.lv" ir saņēmis ziņu no kāda lasītāja, kurš stāsta, ka Rīgā ir atradis pamestu kaiju mazuli. Lai gan apkārtnē bieži uzturas kaijas, mazais putnēns jau otro dienu palicis bez uzmanības. Ko ar mazo putniņu darīt un kā rīkoties, ja dabā pamanām kaiju mazuli?

Kā stāsta lasītājs, vispirms zvanīts dažādiem speciālistiem. Viens ieteicis kaiju mazuli vest uz Jūrmalu, kur ir iespējams putniņu glābt, taču citur atbildēts, ka putniņu var vien iemidzināt. Tāpat saņemts ieteikums trauciņā ieliet ūdeni, lai putnēns var padzerties, bet nekādā gadījumā neliet to putniņa rīklē, jo mazā radība var aizrīties.

Foto: Privātais arhīvs

Kā liecina Latvijas Ornitoloģijas biedrības (LOB) mājaslapā pieejamā informācija, atrodot mazuli, nav vēlams to pārvietot, jo tā vecāki ir blakus. Ja pieaugušās kaijas pārāk agresīvi aizsargā savu pēcnācēju, jābūt iecietīgiem un jāizvairās no atrašanās kaiju tuvumā.

Kaiju mazuļi mēdz atstāt ligzdu, vēl pirms iemācījušies kārtīgi lidot. Tādēļ šajā laikā pilsētnieki nereti savā pagalmā var atrast pelēcīgi brūnraibu sudrabkaijas mazuli (vistas izmērā), kas pametis savu uz ēkas jumta esošo ligzdu. LOB brīdina – neiztieciet to un atstājiet turpat. Pieaugušās kaijas turpina jauno putnu pieskatīt, aizsargāt un barot, līdz tas iemācās patstāvīgi lidot. Ja kaijas mazulis ir acīmredzami apdraudēts, to var pārvietot nelielā attālumā uz drošāku vietu.

Iespējama situācija, ka kaiju pieaugušie putni pārāk aktīvi aizsargā savu pēcnācēju, pikējot uz cilvēkiem un mājdzīvniekiem. Tā kaijas cenšas aizbaidīt "uzbrucējus" prom no sava mazuļa. Šādā gadījumā vislabāk apiet jauno putnu ar līkumu. Parasti sudrabkaijas pikē uz cilvēkiem ar kājām uz priekšu, īsi pirms galvas piebremzē un aizlido prom, tāpēc tās nevar nodarīt miesas bojājumus.

Plašāk par kaiju mazuļiem lasiet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!