Skaudri notikumi 6. jūnija rītā novēroti vistu vanagu ligzdā portāla "Dabasdati.lv" nodrošinātajā tiešraidē. Foruma lietotāji novērojuši, ka mazākais no vistu vanadzēniem guļ nekustīgs.

Vistu vanagu pāris, kura ligzdošanu var skatīties portāla "Dabasdati.lv" nodrošinātajā tiešraidē, šopavasar sagaidīja četras oliņas, no kurām izšķīlās tikai divas. Taču diemžēl vanadzēnu veselība nebija tik laba, un mazākais no putnēniem 6. jūnija rītā ir novērojams, nekustīgi guļot ligzdā.

Kā "Dabasdati.lv" forumā raksta tā dalībnieki, mazākais no vanadzēniem jau iepriekšējās dienās neizskatījies labi, bija traucēta arī putnēna gremošana. Tiek pieļauts, ka vanadzēns varēja būt saindējies, taču visi trīs – vanagu mātīte un mazuļi – ēda vienu barību.

Tāpat foruma dalībnieki prāto, kāda būtu pareizākā rīcība šajā situācijā, proti, vai vajadzētu bojā gājušo mazuli no ligzdas izņemt. Taču vistu vanagu mātīti tas varētu padarīt tramīgu, līdzīgi kā mazuļu gredzenošanas laikā.

Gredzenotāji 2. jūnijā ziņoja, ka mazākais no vistu vanadzēniem izskatoties diezgan slimīgs, tādēļ arī viņam ir tikai viens gredzens, kamēr otram putnēnam tika pielikti divi gredzeni. Mātīte Margo, kā jau vistu vanagi to mēdzot darīt, esot aizstāvējusi ligzdu, pikējot virsū gredzenotājam, kamēr viņi kāpuši līdz ligzdai.

Tika pieļauts, ka lielākais no putnēniem ir mātīte, bet mazākais – tēviņš.

Rīgas pilsētas vistu vanagu ligzda atrodas pilsētas rūpnieciskajā zonā un ir būvēta papelē.

Tiešraidē skatīt notikumus vistu vanagu ligzdā Rīgā var šeit.

Piedalīties "Dabasdati.lv" izveidotajā forumā un lasīt citu dalībnieku novērojumus var šeit.

Vienlaikus vērot četras putnu ligzdas var šeit. Mazuļi vērojami arī melno stārķu un zivju ērgļu ligzdā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!