Foto: Shutterstock
Tuvojoties normatīvajos aktos noteiktajam termiņam – 2016. gada 1. jūlijam, kad visiem suņiem jābūt reģistrētiem Lauksaimniecības datu centra (LDC) datubāzē, veterinārās klīnikas novēro milzīgu interesi par pakalpojuma saņemšanu. Suņa apzīmēšana ar transponderi jeb tā saucamā mikročipēšana veterinārajās klīnikās rit pilnā sparā, informē Latvijas Veterinārārstu biedrības (LVB) Mazo dzīvnieku veterinārārstu sekcijas vadītāja Linda Jakušenoka.

Biedrībā norāda, ka cilvēkiem būtu ērtāk un lētāk, ja Zemkopības ministrija nodrošinātu iespēju veikt suņa reģistrāciju, izmantojot tiešsaisti un autorizāciju caur, piemēram, internetbanku. Tomēr, kamēr cilvēks pats var suni reģistrēt bez maksas tikai LDC filiālēs vai vietējā pašvaldībā, ja konkrētā pašvaldība šo procedūru veic, cilvēki daudz labprātāk maksā par iespēju reģistrāciju izdarīt ātri un ērti tur pat veterinārajā klīnikā.

Kā īpaši pozitīvu faktu biedrībā piemin to, ka daudziem suņiem vasaras sākums ir plānotās vakcinācijas laiks, tāpēc vienlaikus ar mikročipēšanu un reģistrāciju suns ne tikai saņem poti, bet arī jauno ES pasi, kas nodrošina iespēju ceļot pāri Latvijas robežām.

Vienotas mājdzīvnieku identifikācijas sistēmas trūkums rada zaudējumus lopkopībā un mežsaimniecībā, neļaujot efektīvi identificēt klaiņojošos suņus. Tāpat tas apgrūtina pazudušu vai agresīvu dzīvnieku īpašnieku noskaidrošanu un rada finansiālu un administratīvu slogu gan patversmēm, gan pašvaldībām, kam jāuztur dzīvnieku patversmes, gan uzņēmējiem un valstij kopumā.

Kā jau ziņots iepriekš, LVB neatbalsta ZM ierosinājumu uz sešiem mēnešiem, proti, līdz 2017. gada 1. janvārim atlikt prasības par lolojumdzīvnieku obligāto mikročipēšanu stāšanos spēkā. Jautājums par dzīvnieku mikročipēšanu beidzot jārisina pēc būtības, uzskata LVB.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!