Foto: Shutterstock
Nerimstošā astes luncināšana un mīlīgais skatiens ir divas no daudzajām īpašībām, kas raksturo kavaliera karaļa Čārlza spanielu. Augumā mazais sunītis ir lieliski piemērots dzīvei ģimenē, jo vislielāko prieku suņukam sagādā saimnieka klātbūtne.

Kavaliera karaļa Čārlza spaniels ir radies no karaļa Čārlza spaniela. Mulsums, izdzirdot abas šķirnes, nezinātājam varētu būt liels, sak, kas tad atšķir abas šķirnes? Patiesībā kavaliera karaļa Čārlza spaniels ir veicis tālu ceļu līdz mūsdienās zināmajam izskatam un nosaukumam.

Šie spanieli radušies no gandrīz tāda paša nosaukuma sunīšiem, kuri bija iecienīti dižciltīgās ģimenēs Anglijā. Kā jau noprotams, tieši karalis Čārlzs, kura vārdā nosaukta šķirne, sunīšus arī iemīļojis. Tiek pat vēstīts, ka karalis Čārlzs II nekur neesot devies bez vismaz diviem vai trim šīs šķirnes suņukiem.

Foto: Shutterstock
Taču pēc karaļa Čārlza II nāves viņa vārdā nosaukto spanielu populācija samazinājās. Lai to saglabātu, šķirnes suņuki tika krustoti ar mopšiem un citiem saraukta deguntiņa īpašniekiem.

Taču pagājušā gadsimta 20. gadi bija pavērsiena punkts kavaliera karaļa Čārlza spanieliem, kuri tika atzīti kā atsevišķa šķirne. Sākotnējam nosaukumam tika pievienots vārds "kavaliera", lai atšķirtu pašreizējos suņukus no senčiem. Tiesa, ne visas suņu organizācijas steidzās šķirni atzīt, un oficiāla atsevišķās šķirnes reģistrēšana vairākās organizācijās notika vēl pagājušā gadsimta 90. gados.

Allaž priecīgs

Foto: Shutterstock
Kavaliera karaļa Čārlza spanieli ir augumā mazi sunīši ar apaļu galviņu un izteiksmīgām, brūnām acīm. Suņa ausis ir garas un nokarenas, turklāt arī ausis var klāt gara spalva. Kopjot kažoku, jāpievērš uzmanība visām suņa ķermeņa daļām, arī ķepiņām.

Kažoka spalva ir vidēji gara un zīdaina, tā klāj visu sunīša ķermeni. Parasti spalva ir melnā, baltā, rudi sarkanīgās nokrāsās, turklāt teju vienmēr sunīša spalvā novērojamas vairākas no šīm krāsām. Divreiz gadā spalva mainās, tāpēc saimniekam jārēķinās, ka mājokli var klāt spalvu kamoli.

Suns, kas teju visu laiku luncina asti – tā tiek raksturots kavaliera karaļa Čārlza spaniels. Šķiet, ka šis suns allaž ir priecīgs, turklāt viņš ļoti pieķeras savam saimniekam.

Svarīgs cilvēka tuvums

Foto: Shutterstock
Nekas nepadarīs suņuku priecīgāku, ja viņam būs iespēja iepriecināt savu saimnieku. Draiskie spanieli labi pakļaujas apmācībām, tāpēc saimniekam būs viegli suņukam iemācīt paklausības komandas, kuras augumā mazais dzīvnieciņš labprāt izpildīs.

Cilvēka tuvums spanielam ir ārkārtīgi nozīmīgs, tāpēc nav vēlams mazo suni ilgstoši atstāt vienatnē. Taču tiek uzskatīts, ka spanieli saprotas ar citiem suņiem un mājdzīvniekiem, tāpēc, ja mājoklī bez mazā suņuka dzīvo vēl citi sugas brāļi, dzīvniekiem noteikti nebūs garlaicīgi.

Šīs spanielu šķirnes sunīši labi jutīsies arī dzīvoklī, jo viņi netiek uzskatīti par pārlieku aktīviem suņukiem. Tiesa, tas tāpat neatsver regulāras ikdienas pastaigas, kuru laikā spanielam saimnieks var piedāvāt aktīvākas spēles, kurās mīlulis labprāt iesaistīsies. Ja dzīvnieks uzturas privātmājā, lieliski noderēs arī pagalms, kur mazajam dzīvniekam izskrieties, taču jāņem vērā, ka kavaliera karaļa Čārlza spaniels nav paredzēts dzīvošanai ārpus mājas un pie ķēdes.

Suns ģimenei un kompānijai

Foto: Shutterstock

Lai arī kavaliera karaļa Čārlza spaniels netiek raksturots ne kā mednieks, ne sargsuns, tiek uzskatīts, ka savu reizi padzenātu kādu putnu mazajam suņukam gan patiks. Tas arī veicinās suņa fizisko noslodzi, kas mazajam dzīvniekam, tiesa, nav nepieciešama pārlieku lielā daudzumā.

Pārsvarā mazais spaniels ir paredzēts kā ģimenes, kompānijas suns, kam labpatiks gulēt saimnieka klēpī un sekot viņam līdzi pa mājokli.

Viena no suņa īpašībām, kas topošajiem un esošajiem spaniela saimniekiem spanielā patīk visvairāk, ir gan mazais augums, gan arī aizkustinošās un mīlīgās suņa actiņas. Reti kurš suņu mīlis spēs palikt vienaldzīgs, ja uz viņu vērsts mazā suņuka skatiens.

Foto: Shutterstock

Raksta tapšanā izmantota informācija no portāliem "Dogbreedinfo.com" un "Dogtime.com".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!