Foto: Shutterstock
Nesatricināms un mierīgs – tā varētu raksturot suni, kas nepakļaujas ārējiem faktoriem. Lai arī daudz kas tik tiešām ir atkarīgs no šķirnes rakstura un ģenētikas, tomēr var noteikt, kuru suņu šķirņu pārstāvji galvenokārt ir mierīgi, raksturā piezemēti un nepavisam ne agresīvi.

Kā portālā "Dogsaholic" norāda raksta autors, dzīvnieku speciālists Džons Brauns, jebkuras šķirnes suņi var kļūt agresīvi un cilvēkam bīstami, ja tiem netiek veltīta pietiekami liela un nopietna cilvēka uzmanība, kā arī apmācība.

Taču tāpat arī var tikt noteiktas tās mājas mīluļu šķirnes, kuru pārstāvji visbiežāk ir mierīgi mājdzīvnieki. Suņus raksturo tāds miermīlīgs temperaments, vieglums, kā arī atslābums dažādos dzīves mirkļos.

Autors arī raksta, ka agresija var būt ģenētiski iedzimta, taču arī suņa attīstībai un apkārtnei ir būtiska loma dzīvnieka rakstura veidošanā. Tāpēc autors apraksta tās deviņas suņu šķirnes, kuras galvenokārt nav agresīvas un kuru raksturs liecina par īpaši mierīgiem un cilvēkam draudzīgiem suņukiem.

Basethaunds

Foto: Shutterstock

Bergāmo aitusuns

Foto: Shutterstock
Šī suņu šķirne radusies Itālijas Alpos. Kā jau liecina tās nosaukums, suns savulaik strādājis par aitu ganu, kas sasaucas arī ar aitusuņa pinkaino kažoku - aitu barā to var būt grūtības atšķirt.

Bergāmo aitusuņa ķermenis ir vidēji liels, bet ļoti spēcīgs. Kažoks ir garš, biezs un pinkains. Taču tiek vēstīts, ka tā kopšana neprasot milzu pūles.

Suns ir pacietīgs un spēj savaldīties, un galvenais sunim ir iepriecināt savu saimnieku. Tāpēc suņi, lai arī radīti darbam, ir lieliski kompanjoni un ģimenes draugi.

Buldogs

Foto: Shutterstock

Retrīvers

Foto: Shutterstock
Kā jau nosaukums varētu liecināt, retrīvers ir radīts, lai atnestu mednieku nomedītos lomus - putnus. Līdz ar to suņi jau pēc būtības ir paklausīgi, gaidot vien kārtējo saimnieka komandu, kuru ar prieku izpildīt. Nekas nesagādā lielāku prieku, kā fakts, ka retrīvers var padarīt laimīgu savu saimnieku.

Vispopulārākās retrīveru šķirnes ir Labradoras retrīvers un zeltainais retrīvers. Šo šķirņu suņuki savu labo īpašību dēļ bieži vien tiek izmantoti kā suņi-pavadoņi.

Retrīverus raksturo draudzīgums, pacietība, mierīgums, pārliecība par sevi, kā arī drošsirdīgums, nebaidoties no jaunā. Lieliskās dabas dēļ retrīveri labi saprotas arī ar bērniem.

Retrīvers var būt draugs visiem cilvēkiem, nevis tikai vienam, proti, savam saimniekam. Kurš būs gatavs retrīveram veltīt kaut pāris minūtes laika, tas būs, ticams, retrīvera draugs uz mūžu. Šī iemesla dēļ retrīveri ir slikti sargsuņi, jo viņi noteikti iedraudzēsies pat ar ienaidnieku.

Bīgls

Foto: Shutterstock
Bīgls ir augumā mazs, taču draisks suņuks, kas sākotnēji piedalījies medībās. Viņa mērķis bija lapsas un citi mazākie lomi. Taču mūsdienās bīgli ir iemīļoti kā mājdzīvnieki un mīluļi kompānijai. Bīglu saimnieki gan piekritīs – tiklīdz suņuks ir uzodis kādu smaržu, paies laiciņš, līdz no tās varēs novērst bīgla uzmanību.

Suņus raksturo mazais augums, īsās kājas, kā arī garās, noļukušās ausis. Parasti suņi ir dažādās krāsās, taču teju vienmēr kažokā manāma balta, pelēcīgi melna un brūna krāsa.

Bīglu raksturs ir priecīgs, draisks, draudzīgs, kā arī uzmanīgs.

Īru seters

Foto: Shutterstock
Zināms ar savu riekstu krāsas kažoku un eleganto augumu, īru seters savulaik bijis darba suns, taču nu pelnīti ieņem populāru mājdzīvnieka lomu. Suņi labi saprotas ar bērniem, taču, ja mājoklī ir citi dzīvnieki, vajadzētu tos uzmanīt, jo īru seters var par sevi mazākos dzīvnieciņus uztvert kā medījumu.

Īru seters nav labs sargsuns, jo viņš pārāk labi saprotas ar svešiniekiem. Viņi izbauda cilvēka kompāniju un kopā būšanu, tāpēc īru seterus nevajadzētu atstāt ilgstoši vienus.

Pārsvarā būdami mierīgi, draudzīgi, pacietīgi un enerģiski, īru seteri bieži vien tiek izmantoti kā suņi terapijas nolūkos. Tiek vēstīts, ka šos suņus ved uz slimnīcām un skolām, lai tie ar savu pozitīvo enerģiju sniegtu prieku arī citiem cilvēkiem.

Ņūfaundlendietis

Foto: Shutterstock
"Mierīgais milzis" – tā tiek raksturots augumā lielais ņūfaundlendietis. Suņi pārsvarā ir melnā, brūnā, pelēcīgā vai melnbaltā krāsā.

Lai arī izmērs varētu liecināt, ka ar šo suni joki būs mazi, tiek vēstīts, ka patiesībā ņūfaundlendieša augums ir maldinošs. Suņi ir draudzīgi, uzticīgi un uzmanīgi, turklāt labi saprotas arī ar bērniem, kas nereti var būt tieši ņūfaundlendieša acu līmenī.

Šim lielajam sunim ir ārkārtīgi draudzīgs un mīlīgs raksturs. Tāpēc, ja saimnieks spēj mīlestību dot arī savam ņūfaundlendietim, suns būs uzticams draugs uz mūžu.

Garspalvainais kollijs

Foto: Shutterstock

Mopsis

Foto: Shutterstock

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!