Foto: Shutterstock
Suņu obligāto apzīmēšanu ar mikroshēmu jeb čipēšanu atliks par pusgadu, proti, līdz 2017. gada 1. janvārim, vēsta ziņu aģentūra "LETA". Turklāt šo procedūru drīkstēs veikt ne tikai sertificēti veterinārārsti, bet arī Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori, līdz ar to izmaksas varētu samazināties uz pusi.

Čipēšanas atlikšanu paredz Ministru kabineta komitejā akceptētie Mājas dzīvnieku reģistrācijas kārtības un Veterinārmedicīnas likuma grozījumu projekti.

Suņu čipēšanas sakarā Zemkopības ministrija (ZM) iepriekš konstatēja, ka daudziem suņu īpašniekiem laukos nav iespējams izpildīt prasības, jo naudas trūkuma dēļ tie veterinārārstam nevar samaksāt par mikroshēmas ievadīšanu un segt reģistrācijas maksu, kas sasniedz līdz 35 eiro.

Līdz ar to tika nolemts atļaut nečipēt viensētās dzīvojošo saimnieku suņus, pret ko savukārt asi iebilda dzīvnieku patversmes un Latvijas Kinoloģiskā federācija, kas uzskata, ka tieši viensētu suņi bieži saplosa meža dzīvniekus, bet īpašnieku nevar sodīt, jo suņa piederība nav noskaidrojama.

Suņu apzīmēšanā un reģistrācijā iesaistoties PVD inspektoriem, pakalpojuma izmaksas dzīvnieku īpašniekiem samazināsies apmēram par 50 procentiem. Savukārt, čipēšanu un reģistrāciju veicot apmācītām personām, kurām ir līgums ar dzīvnieku patversmi, pakalpojuma izmaksas īpašniekiem samazināsies pat par 75 procentiem.
Kā teikts jaunākajā ZM skaidrojumā, minētā 35 eiro cena veidojas no divām pozīcijām - suņa čipošanas izmaksas ir vidēji 17,75 eiro, bet reģistrācija datubāzē – vidēji 14 eiro. Savukārt pēc biedrības "Dzīvnieku policija" datiem, pakalpojuma cenas ir vēl lielākas. Tā kā veterinārārsti tiesīgi brīvi noteikt pakalpojuma cenas, Rīgā vidējās izmaksas suņa apzīmēšanai un reģistrēšanai pie praktizējoša veterinārārsta varot sasniegt 42 līdz 84 eiro, bet ārpus Rīgas – no 40 līdz pat 92 eiro.

Tāpat skaidrojumā akcentēts – suņu apzīmēšanā un reģistrācijā iesaistoties PVD inspektoriem, pakalpojuma izmaksas dzīvnieku īpašniekiem samazināsies apmēram par 50 procentiem. Savukārt, čipēšanu un reģistrāciju veicot apmācītām personām, kurām ir līgums ar dzīvnieku patversmi, pakalpojuma izmaksas īpašniekiem samazināsies pat par 75 procentiem.

Noteikumi paredz arī to, ka tad, ja suns netiks čipots un reģistrēts, saimniekam paredzēts naudas sods. Fiziskajām personām tas var būt no septiņiem līdz 210 eiro, bet juridiskajām personām – no 15 līdz 350 eiro.

Foto: Shutterstock
Aģentūra "LETA" vēsta, ka Latvijas Veterinārārstu biedrība (LVB) jau iepriekš iebilda pret minētajiem grozījumiem, norādot, ka termiņa pārcelšana būtu akceptējama tikai tad, ja ZM no 2017. gada 1. janvāra spēj nodrošināt suņu apzīmēšanu valstī bez maksas, neiekasējot arī valsts nodevu par suņa reģistrēšanu, citādi termiņa pārcelšana vērtējama kā kaitnieciska rīcība, kurai nav pamata.

Savukārt LVB neatbalsta Zemkopības ministrijas ieceri atļaut mikročipa ievadi suņiem veikt personām, kas nav sertificēti veterinārārsti. Tāpat LVB neatbalsta ministrijas vēlmi par pusgadu atlikt suņu obligātās reģistrācijas termiņu.

Mikročipētāju loka paplašināšana pasliktinās pakalpojuma pieejamību un palielinās suņu īpašnieku izdevumus, nevis samazinās cenu un uzlabos kvalitāti, uzskata LVB. Tāpēc LVB aicina valsti lietderīgi izmantot valsts budžeta līdzekļus citām vajadzībām un saglabāt šobrīd valstī noteikto suņu mikročipēšanas un reģistrācijas kārtību.

ZM ierēdņu apgalvojums, ka mikročipēšanu varētu veikt PVD inspektori, ir pretrunā ar likumu, kas nepieļauj ierēdnim sniegt pakalpojumus, kuri pašam ir jākontrolē un jāuzrauga.
Līdzīga situācija ir jau piedzīvota zirgu apzīmēšanā un reģistrācijā, informē biedrībā. Par spīti profesionāļu iebildumiem ZM panāca, ka zirgu mikročipēšanu var veikt ne tikai sertificēti veterinārārsti, bet arī citas apmācītas personas. Šobrīd reģistrētas aptuveni 20 šādas personas, taču tikai neliela daļa sniedz pakalpojumu zirgu mikročipēšanā. Tas nozīmē, ka nodokļu maksātāju nauda un valsts budžeta līdzekļi sistēmas maiņai ir tērēti dažu personu dēļ. Valsts, ignorējot LVB iebildumus, pieņēma lēmumu arī par zirgu pasu izsniegšanu, nododot zirgu pasu izgatavošanu Lauksaimniecības datu centram (LDC). Rezultātā gan zirgu pases, gan mikročips zirgiem maksā daudzkārt dārgāk nekā suņu pases un mikročipi. Arī darba pakalpojums par mikročipēšanu lētāks nav kļuvis, jo kvalitatīvai darba izpildei ir vajadzīgs arī mikročipa nolasītājs.

Pieredze ar zirgu mikročipēšanas un pasu izsniegšanas kārtības maiņu rada bažas, ka arī suņu mikročipēšana pie apmācītas personas būs dārgāk nekā pie veterinārārsta, izņemot gadījumus, ja cietīs pakalpojuma kvalitāte un nodokļu samaksa. ZM ierēdņu apgalvojums, ka mikročipēšanu varētu veikt PVD inspektori, ir pretrunā ar likumu, kas nepieļauj ierēdnim sniegt pakalpojumus, kuri pašam ir jākontrolē un jāuzrauga.

Suņu īpašnieku skaits patlaban nav zināms, kamēr nav nodrošināta visu suņu apzīmēšana ar mikroshēmām un reģistrācija Lauksaimniecības datu centra datubāzē. Pēc 2014. gada statistikas datiem, Latvijā ir 260 000 suņu, kamēr datubāzē patlaban oficiāli reģistrēti tikai 34 087 suņi. Savukārt LVB uzskata, ka nav nekāda pamata šobrīd par pusgadu atlikt suņu reģistrācijas termiņu, un sagaida, ka mikročipēto suņu skaits Latvijā varētu būt ap 80 000. Jau šobrīd aptuveni puse visu Latvijas suņu ir mikročipēti un reģistrēti LDC, reģistrācija aktīvi turpinās, tāpēc nav pamata mainīt valstī pastāvošo sistēmu un atlikt obligātās suņu reģistrācijas termiņu par pusgadu.

Līdzšinējie noteikumi paredzēja, ka no 2016. gada 1.jūlija sešu mēnešu vecumu sasniegušu suņu īpašniekiem jānodrošina, lai sunim tiktu implantēta mikroshēma jeb tas tiktu čipēts, kā arī reģistrēts LDC datubāzē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!