Foto: Shutterstock
Lai arī ielās redzami ļoti reti, daudzu šķirņu suņuki laika gaitā piedzīvojuši gan izcilus darba rezultātus, gan teju vai pilnīgu izzušanu, gan arī cilvēku uzticību. Viens no tādiem mīluļiem ir barbē, kas iemīļots arī dižciltīgo cilvēku vidū.

Barbē ir radies Francijā, un šīs suņu šķirnes mīluļus mēdz dēvēt arī par franču ūdenssuņiem. Savukārt šis nosaukums vēsta par barbē dzīves "misiju" – darbību medībās.

Karaļa mīluļi

Foto: Shutterstock
Tiek vēstīts, ka pirmoreiz rakstiskās liecības par barbē vai viņa senčiem meklējamas 1387. gadā, taču pieļaujams, ka suņi radušies arī pāris gadsimtus agrāk, proti, ap astoto gadsimtu.

Laika gaitā visvairāk novērtētas barbē lieliskās darba spējas. Šīs šķirnes dzīvnieki izmantoti medībās, īpaši nomedīto dzīvnieku un putnu atnešanā. To barbē paveica ļoti labi, un mednieku vidū bija iecienīts kompanjons. Suns spoži darbojās arī ūdenī, mitrums barbē nekavēja doties ūdenī un tajā atrast mednieka nomedīto lomu.

Arī mūsdienās zināmām vēsturiskām un karaliskām personām barbē bija iemīļots dzīvnieks. Tiek minēts, ka tos izvēlējies arī Anglijas karalis Henrijs IV. Savukārt kāda leģenda vēsta – Henrija IV sievai esot izteikti pārmetumi par to, ka viņa uz baznīcu atvedusi barbē šķirnes suņuku.

Kuras īpašības barbē šķirnes suņos tiek vērtētas visaugstāk? Tā noteikti ir daudzpusība un prieks, kā arī gudrība. Šie suņi ar labiem panākumiem piedalās adžiliti un citās suņu sacensībās, kā arī ātri saprot dažādas spēles. Kā jau medību sunim, barbē ļoti patīk spēlēties ar bumbiņu, zariņu vai kādu lidojošu objektu, kam suns ar aizrautību sekos līdzi un ko atnesīs savam saimniekam.

Bārdainais suns

Foto: Shutterstock
Tiek vēstīts, ka barbē ir pūdeļa un briāra radinieks, savukārt no barbē šķirnes suņukiem radušies, piemēram, amerikāņu ūdensspaniels un Portugāles ūdenssuns.

Barbē šķirnes nosaukums radies no franču valodas vārda "barbet", kas apzīmē bārdas, tostarp arī suņuka šķietami bārdaino purniņu.

Šai šķirnei raksturīgi vidēja izmēra suņuki ar garu kažoku, kas var būt gan cirtains, gan viļņains. Visu suņa ķermeni klāj spalva, tāpēc nereti caur pūkaino kažoku var manīt vien deguntiņu. Parasti čaklie darba suņi dzīvo aptuveni 13-15 gadus.

Zīmīgi, ka kažoks, kā tiek vēstīts šķirnes aprakstos, nemet spalvu, taču ir regulāri jāķemmē, lai neizveidotos teju vai neatšķetināmi spalvu kamoli. Tiesa, spalva var izaugt ļoti gara, tāpēc saimniekam reizēm vajadzēs parūpēties par tās apgriešanu.

Ne tikai darba suņi

Foto: Shutterstock
Lai arī vēsturiski barbē iemantojuši uzticību kā lieliski darba biedri medībās, šie suņi ir arī draudzīgi ģimenes mīluļi, kam patiks pavadīt laiku cilvēku vidū.

Tiesa, fiziskā slodze sunim ir ļoti nepieciešama. Vislabāk dzīvnieciņam būs piemērota māja ar pagalmu, kur barbē varēs izskrieties, taču sunim joprojām nepieciešama arī ikdienas pastaiga. Ja saimnieks to ir spējīgs sunim nodrošināt arī ikdienā, barbē var pierast pie dzīves pat dzīvoklī.

Taču, ja tuvumā ir ūdens, jārēķinās, ka pirmais tajā iekšā noteikti būs barbē. Sunim ļoti patīk atrasties ūdenī, pat ja tas nav kāda medījuma dēļ. Draiskošanās ar dažāda vecuma ģimenes locekļiem garantēta!

Šķirne ir reta

Foto: Shutterstock
Kādā pētījumā norādīts, ka 2012. gadā pasaulē bija aptuveni 1540 reģistrētu barbē šķirnes suņu, kas padara šos mīluļus par retiem. Tiesa, ar katru gadu šis skaitlis aug, taču šķirnes saglabāšanas dēļ suņu šķirne tiek rūpīgi saglabāta un pavairota.

Šķirnes izplatību un saglabāšanu ietekmēja arī pasaules kari, pēc kuriem vien grupiņa entuziastu parūpējās, lai barbē kā šķirne neizzustu pavisam.

Kā viena no barbē priekšrocībām tiek minēts tas, ka suņuki ir piemēroti cilvēkiem, kuriem ir alerģijas. Tas ir tāpēc, ka barbē nemet spalvu, lai gan, kā zināms, arī tādi suņi alerģiskiem cilvēkiem var izraisīt dažādas reakcijas.

Raksta tapšanā izmantota informācija no portāliem "Frenchwaterdog", "Dogtime", "Dogster", "Dogchannel".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!