Foto: Shutterstock
Lai mazinātu ar suņu reģistrāciju saistītās izmaksas, Latvijas Veterinārārstu biedrība (LVB) ir vērsusies pie Ministru prezidenta ar lūgumu Ministru kabinetam noteikt Zemkopības ministrijas ierēdņiem konkrētus darba uzdevumus, portālu "MansDraugs" informē biedrībā.

LVB aicina noteikt sekojošus darba uzdevumus, kas mazinātu ar reģistrāciju saistītās izmaksas:

  • atcelt vai samazināt konkrētām iedzīvotāju grupām (mazturīgajiem, invalīdiem u.tml.) valsts nodevu par dzīvnieku reģistrāciju valsts vienotajā Lauksaimniecības datu centra (LDC) datu bāzē, kas pašlaik ir 7,11 eiro un veido būtisku daļu no reģistrācijas izmaksām;
  • nodrošināt suņu īpašniekiem iespēju ērti reģistrēt savu dzīvnieku elektroniskajā vidē, autorizējoties ar savu bankas paroli;
  • pārtraukt absurdu, ka lauku suņa reģistrēšanai LDC saimniekam ir jāmaksā par pasi, kāda vajadzīga ceļošanai pa Eiropu;
  • palielināt informācijas pieejamību, par to, kā pats suņa īpašnieks var reģistrēt suni bez maksas.

Latvijas veterinārārsti pēdējo mēnešu laikā vairākkārt saņēmši nepamatotus apvainojumus par it kā milzīgajām suņu reģistrācijas cenām, informē biedrības pārstāvji. LVB uzskata, ka cilvēkiem ir tiesības zināt, ka vienīgā maksa, kuru saņem veterinārārsts no reģistrācijas procesa, ir cena par suņa mikročipēšanu. Šo cenu nosaka brīvās konkurences tirgus. Tāpēc īpašniekam pašam ir jānoskaidro, kur viņš saņems pakalpojumu par sev tīkamāko cenu. Latvijas teritorijā cena par mikročipēšanu svārstās robežās no 10 līdz 22 eiro.

Tā vietā, lai pēc būtības risinātu jautājumu, kā suņu īpašniekiem padarīt reģistrāciju ērtāku un lētāku, ZM demonstrē savu nekompetenci, plānojot valsts budžetam un sabiedrībai nevajadzīgus grozījumus likumos, kas problēmu tikai padziļinās.
Linda Jakušenoka, LVB Mazo dzīvnieku veterinārārstu sekcijas vadītāja
Pēc tam, kad suns ir mikročipēts, ja suņu īpašniekam nav vēlmes maksāt nodevu pašam un doties uz LDC vai pašvaldību, var izmantot veterinārārsta piedāvāto papildpakalpojumu – nodevas samaksu un ievadi LDC bāzē veterinārajā klīnikā.

Ierēdņiem ir jāskaidro cilvēkiem viņu tiesības saņemt valsts piedāvātos lētākos pakalpojumus, savukārt komersantiem ir jāsniedz kvalitatīvs un plašs pakalpojumu klāsts, nevis jādara ierēdņu nepadarītie darbi, stāsta biedrībā.

Pārtikas un veterinārā dienesta inspektors, kurš mikročipētu suni, no korupcijas riska būtu pielīdzināms ceļu policistam, kurš soda vietā izsniegtu OCTA polisi.
LVB Mazo dzīvnieku veterinārārstu sekcijas vadītāja Linda Jakušenoka

Suņu mikročipēšanas skandāls uzskatāmi parāda, ka cilvēki no Zemkopības ministrijas puses ir vāji informēti par savām tiesībām un pienākumiem. "Tā vietā, lai pēc būtības risinātu jautājumu, kā suņu īpašniekiem padarīt reģistrāciju ērtāku un lētāku, ZM demonstrē savu nekompetenci, plānojot valsts budžetam un sabiedrībai nevajadzīgus grozījumus likumos, kas problēmu tikai padziļinās."

"Pārtikas un veterinārā dienesta inspektors, kurš mikročipētu suni, no korupcijas riska būtu pielīdzināms ceļu policistam, kurš soda vietā izsniegtu OCTA polisi. Arī apmācīto personu iesaistīšanai reģistrācijas procesā ir valsts budžetam neizdevīga. Pastāv virkne bīstamu risku, kurus ZM nav izvērtējusi, taču tas nenozīmē, ka to nav. Ceram, ka LVB viedoklis tiks ņemts vērā un jautājums nevilcinoties tiks risināts pēc būtības", cerību pauž LVB Mazo dzīvnieku veterinārārstu sekcijas vadītāja Linda Jakušenoka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!