Foto: Shutterstock
28. jūnija Ministru kabineta sēdē valdība pieņēma diskusiju izsaukušos grozījumus noteikumos par mājas dzīvnieku reģistrācijas kārtību, kas paredz par pusgadu pārcelt suņu obligāto apzīmēšanu ar mikroshēmu. Līdz ar to obligātā suņu čipēšana un reģistrēšana tiek pārcelta no 2016. gada 1. jūlija uz 2017. gada 1. janvāri.

Grozījumi, ka čipēšanu drīkstētu veikt ne tikai sertificēti veterinārārsti, bet arī Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori, raisīja plašas ministru un uzaicināto viesu diskusijas. Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS), runājot par suņu čipēšanas veicējiem, skaidroja, ka "būtu loģiski, ja mēs nāktu pretī sabiedrībai un paplašinātu to personu loku, kuri var [suņus] čipēt".

Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (NA) aicināja padomāt par čipēšanas cenu. Viņš vērsa uzmanību, ka ne visi lauku sētās spēs atļauties šo procedūru.

Asus iebildumus pret grozījumiem pauda Latvijas Veterinārārstu biedrības pārstāve Lita Konopore . "Tas ir politisks jautājums. Tas ir sarunāts jautājums," uzsvēra Konopore. "Jau šobrīd mikročipēšana maksā 15 eiro." Noteikumu grozījumi ir nepārdomāti, un grozījumi ir vajadzīgi pavisam citos aktos, sēdē norādīja biedrības pārstāve. Viņa vērsa klātesošo uzmanību, ka PVD ir kontrolinstitūcija, kam nebūtu jāveic čipēšanas funkcija. Reizniece-Ozola gan skaidroja, ka PVD ir liela loma arī politikas plānošanā.

Arī dzīvnieku patversmes "Dzīvnieku draugs" pārstāve Laura Karnīte piekrita, ka jau šobrīd čipēšana maksā aptuveni 15 eiro. Viņa vērsa uzmanību, ka nav skaidrības, kas būs personas, kas vēl varēs veikt šo procedūru, kā un kur tos cilvēkus apmācīs.

Dzīvnieku patversmes "Mežavairogi" vadītāja Danuta Priede uzsvēra, ka "it kā vienkāršā suņu un kaķu lieta pārvēršas par milzīgu problēmu pašvaldībām". Priede vērsa uzmanību, ka čipēšanas jautājums pašvaldībām "sitīs pa kabatu".

Suņu čipēšanas sakarā Zemkopības ministrija (ZM) iepriekš konstatēja, ka daudziem suņu īpašniekiem laukos nav iespējams izpildīt prasības, jo naudas trūkuma dēļ tie veterinārārstam nevar samaksāt par mikroshēmas ievadīšanu un segt reģistrācijas maksu, kas sasniedz līdz 35 eiro.

Tostarp arī Latvijas Veterinārārstu biedrība neatbalsta čipēšanas atlikšanu un Pārtikas un veterinārā dienesta speciālistu piesaisti suņu čipēšanā.

Līdzšinējie noteikumi paredzēja, ka no 2016. gada 1. jūlija sešu mēnešu vecumu sasniegušu suņu īpašniekiem jānodrošina, lai sunim tiktu implantēta mikroshēma jeb tas tiktu čipēts, kā arī reģistrēts LDC datubāzē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!