Foto: Shutterstock

Iepazīstoties ar informāciju par megaesophagus-polineiropātijas uzliesmojumu suņiem Latvijā, kā arī līdzšinējo Latvijas Veterinārārstu biedrības (LVB) pētījuma grupas darbu saslimšanas cēloņu noskaidrošanā, vairāki Eiropas veterinārie neirologi piedāvājuši Latvijas kolēģiem bezmaksas palīdzību mūsdienīgas diagnostikas – elektroneirogrāfijas – izmantošanu suņu nervu darbības padziļinātai izmeklēšanai, portālam "MansDraugs" atklāj biedrības priekšsēdētāja Māra Viduža.

Bezmaksas neiroloģiskie izmeklējumi ar megaesophagus-polineiropātiju slimajiem suņiem tiks veikti jau tuvākajā laikā, informē LVB.

Biedrībā stāsta, ka analizēt dzīvos suņus kļuva svarīgi līdz ar brīdi, kad beigto suņu nervu laboratoriskā izpēte atklāja, ka suņiem, kurus skāris Latvijas megaesophagus jeb barības vada paplašināšanās uzliesmojums, ir notikušas dziļas un neatgriezeniskas izmaiņas nervu šūnu līmenī, padarot barības vadu par darboties nespējīgu orgānu, kurā krājas ēdiena atliekas.

Turpinot pētījumu, atklājās, ka nav skarti tikai barības vada nervi. Tas izskaidroja īpašnieku sūdzības par līdz šim pierastas slodzes nepanesību un muskuļu vājumu viņu mīluļiem. Tāpēc pētnieki vēlējās veikt padziļinātu nervu darbības izpēti vēl dzīviem suņiem. To liedza finansējuma trūkums, jo dzīvo suņu neiroloģiskās izmeklēšanas metode ir dārga un Baltijā nepieejama.

Tagad, kad ārvalstu kolēģi ir piedāvājuši izmantot viņu bezmaksas palīdzību un tehnisko nodrošinājumu, iegūsim daudz dziļāku izpratni, kā tikai Latvijas suņus skārusī slimība norisinās sunim vēl esot dzīvam.
Ilze Matīse-VanHoutana, darba grupas vadītāja
"Mēs nemitīgi informējam pasaules kolēģus par jauniem saslimšanas gadījumiem un pētījuma virzību, konsultējamies par nepieciešamajiem soļiem un izmeklējumiem, kas ļautu beidzot noskaidrot neparasti lielā saslimušo suņu skaita cēloni ar agrāk reti sastopamu slimību. Tagad, kad ārvalstu kolēģi ir piedāvājuši izmantot viņu bezmaksas palīdzību un tehnisko nodrošinājumu, iegūsim daudz dziļāku izpratni, kā tikai Latvijas suņus skārusī slimība norisinās sunim vēl esot dzīvam," skaidro pētījuma grupas vadītāja, profesore Ilze Matīse-VanHoutana.

Izmeklēšanas laikā narkozē suņa nerviem tiks pievadīti mazi strāvas impulsi, ko reģistrēs speciāla ierīce. Pēc tam šie dati tiks detalizēti analizēti, lai saprastu, vai nervi darbojas pareizi.

Biedrības pārstāvji apzinās, ka gribētāju izmeklēt savus suņus būs daudz vairāk nekā eksperti spēs paveikt, taču ne katram sunim šī izmeklēsanas metode būs vērtīga, tāpēc neirologi pieņems galīgo lēmumu atlasē.

Latvijas megaesophagus uzliesmojumu ir atzinuši par sarezģītu pētniecībai pat savas jomas labākie eksperti.
Ja atklājumi būs nozīmīgi konkrēta pacienta ārstēšanai, par tiem LVB informēs saimniekus, lai veterinārārsts iegūto informāciju var izmantot arī ārstēšanas gaitas pilnveidošanai.

Tikmēr turpinās par portālā "Ziedot.lv" saziedotajiem līdzekļiem veiktais pētījums. Ir saņemti pirmie viedokļi par ASV un Vācijas neiropatologiem nosūtītajiem audu paraugiem, kas apstiprina jau Latvijas pētnieku pausto viedokli par nopietnām izmaiņām nervu šūnās. Ir saņemtas arī pirmās atbildes no ASV laboratorijas par atradumiem dzīvo un beigto suņu audos. Pie šo rezultātu interpretācijas strādā pasaulē labākie toksikologi un citi speciālisti. Arī Latvijas pētniekiem un veterinārārstiem, tāpat kā cilvēkiem, kuri ziedoja līdzekļus cēloņa izpētei un suņu īpašniekiem, gribas ātrus rezultātus, taču Latvijas megaesophagus uzliesmojumu ir atzinuši par sarezģītu pētniecībai pat savas jomas labākie eksperti, informē profesore.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!