Foto: Shutterstock
Lai arī pirmās svelmainās vasaras dienas aizvadītas, sagaidāms, ka karstais laiks atgriezīsies. Saulainajās dienās noteikti jāparūpējas par četrkājainajiem draugiem, kuriem pastaigas ir neatņemama ikdienas daļa. Kā zināt, ka, piemēram, asfalts nav par karstu mīluļa ķepām?

Asfalts un betons tik tiešām var uzkarsēties un sasniegt diezgan augstu temperatūru, portālam "MansDraugs" apstiprina Dr. Beinerta diennakts veterinārajā klīnikā. Ja suns pastaigas laikā it kā labi iet, bet pēkšņi sāk cilāt uz augšu ķepiņas un izrāda sāpju pazīmes, kā arī nemaz negrib staigāties, labprātāk izvēlas zāli vai mīkstāku virsmu, pa kuru pārvietoties, to nevajadzētu uztvert kā dzīvnieka kaprīzi. Mīlulim zemes segums var būt pārāk karsts, kā dēļ suns centīsies atrast virsmu, pa kuru pārvietošanās nebūtu tik sāpīga un nepatīkama.

Raksturojot labāko laiku, kad doties pastaigā, klīnikā skaidro, ka suņiem un citiem mīļdzīvniekiem nebūtu vēlams iet ārā dienas karstākajā periodā – pusdienlaikā. Labāk regulārajās pastaigās doties rītos un vakaros, kad temperatūras stabiņš neuzrāda tik kritisku atzīmi. Lai arī no rīta un vakarā saules stari nav tik pamanāmi, klīnikā stāsta, ka suņi var pārkarst teju jebkurā situācijā, arī braucot automašīnā vai ejot pa ielu. Kad temperatūra sasniedz plus 25–30 un pat vairāk grādus, tā suņiem ir kritiska un riskanta.

Taču ne tikai pilsētā uzkarst asfalts. Arī pludmalē, kur saimnieki nereti atpūšas vai pastaigājas ar saviem mīluļiem, smiltis ļoti ātri uzkarst un ir brīžiem nepatīkamas pat cilvēka pēdām.

Foto: Shutterstock
Klīnikā norāda, ka arī piķis var kust un nokļūt uz dzīvnieka ādas, radot kairinājumu. Suņi, to pēc tam tīrot no ķepiņām, var salaizīt, līdz ar to piķis un citas vielas var nonākt dzīvnieka organismā.

Kā saimnieks var pamanīt mīluļa ķepiņu pārkaršanu? Jāievēro, vai ir izmainījusies ķepiņu krāsa, vai ir brūces, kuras suns parasti stipri laiza, pievēršot saimnieka uzmanību. Tiklīdz redzams, ka suns intensīvi laiza kādu ķermeņa vietu, nepieciešams pēc iespējas ātrāk vērsties pie veterinārārsta, lai brūcē netiktu ielaista infekcija, radot lielākas veselības problēmas.

Dr. Beinerta klīnikā gan norāda, ka karstajās dienās veterinārārstu rokās pārsvarā nonākuši pacienti, kuru organisms ir pārkarsis. Dienas laikā tie ir pat vairāk nekā 10 dzīvnieki. Ja saimnieki kaut kur aizbrauc un atstāj visus logus ciet, suņi un kaķi mājās var pārkarst, stāsta klīnikā. Arī automašīnā, protams, sunim var būt dramatiski karsti, jo spēkrats ir pakļauts tiešiem saules stariem, taču dzīvoklī var būt līdzīgs efekts.

Plašāk par to, kas var veicināt suņa pārkaršanu svelmainās dienās, lasiet šeit. Bet par to, kurām suņu šķirnēm karstumā jāpievērš īpaši liela uzmanība, lasiet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!