1. jūlijā zirvjērgļu ligzdā, kura atrodas Vidzemē un ir aprīkota ar tiešraides kameru, novērots vistu vanaga uzbrukums, kura dēļ no trim mazuļiem ligzdā atlikuši vien divi.

Jūlija sākums zivjērgļu ligzdā sācies ar negaidītu vistu vanaga iebrukumu. Maija beigās ligzdā izšķīlās mazuļi, kurus abi vecāki, saukti par Laimu un Jumi, cītīgi baroja. Taču vistu vanags uzbrukumā sev līdzi aiznesis vienu no putnēniem, ligzdā atstājot divus mazuļus.

"Dabasdati" foruma dalībnieki dalās pieņēmumos par to, kas zivjērgļus pakļāva plēsīgā putna nagiem. Tiek pieļauts, ka mazulis notverts, jo atradies nedaudz nomaļus no pārējiem diviem putniem, kuri gulējuši viens otram cieši blakus. Protams, zīmīgs faktors ir arī tas, ka tobrīd ligzdā nav atradušies pieaugušie putni, kas mazuļus varētu aizsargāt.

Visi trīs mazuļi 30. jūnijā tika gredzenoti, un 1. jūlijā forumā sākusies diskusija par to, kādus vārdus jaunajiem putnēniem piešķirt. Nu to vajadzēs darīt tikai diviem putniem.

Kā liecina "Dabasdati" informācija, ligzda atrodas Vidzemē, zivjērgļu ligzdošanas teritorijā, kas ir zināma kopš 2011. gada.

Ar tiešraides kamerām aprīkotas četras putnu ligzdas Latvijā, kuru notikumus var vērot "Dabasdati" mājaslapā. Jūras ērgļi Durbē šogad neligzdo, melnie stārķi Zemgalē audzina divus mazuļus, bet vistu vanagi Rīgā audzina vienu mazuli. Savukārt lielā dumpja ligzdā notiekošais pārraidīts vien dažas dienas maijā, līdz visu dējumu apēdusi Amerikas ūdele.

Tiešraide no zivjērgļu ligzdas Vidzemē skatāma šeit.

"Dabasdati" forums par zivjērgļu ligzdā notiekošo atrodams šeit.

Vienlaikus skatīt četras ar tiešraides kamerām aprīkotās ligzdas var šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!