5. jūlija vakarā mazāk kā stundas laikā gredzenoti melno stārķu mazuļi, kas mīt ar tiešraides kameru aprīkotajā ligzdā Zemgalē. Vienam no stārķiem piestiprināts arī raidītājs, kas palīdzēs izsekot putna gaitām, kad tas pametīs ligzdu.

Kad ornitologi ieradās pie ligzdas, stārķēnu satraukums bija manāms. Putni vairākas minūtes stāvēja teju nekustīgi, taču drīz vien sāka izrādīt savas balss un aizstāvēšanās spējas.

Foto: Publicitātes foto

Kladzinot knābjus, stārķēni centās aizstāvēt sevi un savu ligzdu, taču pa vienam tika nocelti no ligzdas. Gredzenošana un aprīkošana ar raidītāju, kā arī citi mērījumi notika uz zemes. Uztraukumu dēļ viens no stārķēniem ligzdā atvēma iepriekš apēsto barību, taču foruma dalībnieki raksta, ka tā ir ierasta prakse stārķēnu vidū un ka pērn, gredzenojot 2015. gada mazuļus, arī tā noticis.

Foto: Publicitātes foto
Kamēr lejā ornitologi gredzenoja abus stārķēnus, tikmēr speciālists, kas putnus nogādāja lejā, izmērīja ligzdu un notīrīja arī kameru, kas notikumus melno stārķu ligzdā translē tiešraidē.
Foto: Publicitātes foto

Gredzenošanas laikā viens no stārķiem aprīkots ar raidītāju. Foruma dalībnieki raksta, ka raidītājs piestiprināts jaunākajam stārķēnam uz muguras.

Tāpat foruma dalībnieki pavēsta arī par ziņu no ornitologa Māra Strazda, kurš noteicis vecākā mazuļa dzimumu – tēviņš. Jaunākā mazuļa dzimums vēl nav precīzi zināms, tiks veikts DNS tests, lai to noskaidrotu, taču, iespējams, mazākais putns ir mātīte. Strazds arī secinājis, ka abi mazuļi ir labā stāvoklī.

Foto: Publicitātes foto

Sākusies arī diskusija par vārdu piešķiršanu putnēniem. Tā kā viens no tiem pavisam noteikti ir tēviņš, tad jāpiešķir vārds vīriešu dzimtē. Forumā raksta, ka šī stārķēna vārda izvēle ir brīvāka, jo putns nav aprīkots ar raidītāju. Savukārt par otra putna vārdu būs jāvienojas arī ar ornitologu Strazdu. Abu vārdu izvēlē jāievēro arī daži nosacījumi – vārdam jābūt bez mīkstinājuma zīmēm un garumzīmēm, pietiekoši īsam un latviskam. Vārds jāizvēlas unikāls, proti, tāds, kas nav piešķirts iepriekšējo gadu stārķiem vai citiem putniem, kurus var vērot tiešraides kamerās.

Tiešraide no melno stārķu ligzdas Zemgalē skatāma šeit.

"Dabasdati" forums par melno stārķu ligzdā notiekošo atrodams šeit.

Vienuviet skatīt četras ligzdas, kas aprīkotas ar tiešraides kamerām, var šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!