Māksliniece, žurnāliste un radoša personība Līga Lerha rūpējas par 22 kaķiem. Par to, kā savā starpā sadzīvo prāvais murrātāju bars un kā viņu saimniece tiek ar mīluļiem galā, stāsta raidījumā "Ķepa uz sirds".

Zinot, ka mājoklī mīt 22 kaķi, sākotnēji varētu šķist, ka kaķu saimniece Līga dzīvo haosā, taču tā nebūt nav. Katram kaķim mājā ir sava vieta.

Līga atklāj, ka mīlestība pret kaķiem aizsākusies jau viņas bērnībā. Lēmums palīdzēt uz ielas izmestajiem kaķiem viņai šķitis loģisks. "Es varu pateikt, kas man kaķos patīk, bet pateikt, kas man ir kaķis, es nevaru," saka Līga. "Kaut kas viņos fascinē."

Kaķu saimniece atzīst, ka četrkājainie draugi ir labi skolotāji, kuri spēj atvērt cilvēka sirdi un prātu. Kaķi mudinājuši Līgu uz daudzām lietām paskatīties no cita skatu punkta. "Viņi man ir mācījuši pacietību, iemācīties respektēt otru, pašai būt tolerantākai," kaķu ietekmi skaidro viņu saimniece.

Līga nepiekrīt, ka kaķim sava saimnieka esamība nav būtiska: "Es nepiekrītu tam, ka kaķim saimnieks ir vienaldzīgs. Es uzskatu, ka kaķi sniedz mīlestību."

Protams, ka daudzi cilvēki to nesaprot, jo tā nav ikdiena.
Līga Lerha
Kā jau tas lielās ģimenēs mēdz notikt, arī kaķu starpā Līga ir novērojusi dažas nesaskaņas, tomēr galvenokārt visi ļoti labi sadzīvo. Kaķi savā starpā neveido grupējumus un arī neizvirza barvežus. Tāpat katram no kaķiem mājoklī ir sava vieta, un kopā visi redzami vien ēdienreižu laikā. Tad gan mēdz valdīt kņada. Līga cenšas kaķīšiem uz šķīvjiem salikt ēdienu, taču, ja reizēm ēšanas laiks ir aizkavējies, tad gan bariņš murrātājus steidz pie viena šķīvja.

Rūpējoties par 22 kaķiem, Līgai nereti nācies saskarties ar apkārtējo cilvēku neizpratni un pat nosodījumu. Taču līdzcilvēku atbalsts bijusi lielākā dāvana, palīdzot uz ielas pamestajiem mīluļiem. "Protams, ka daudzi cilvēki to nesaprot, jo tā nav ikdiena," saka Līga, piebilstot, ka viņai ir svarīgi tikt vaļā no stereotipiem par to, kas ir svarīgi un pareizi.

Kaķi, protams, mākslinieci ir arī iedvesmojuši jauniem darbiem. Līga atklāj, ka daudzie kaķi un mākslas radīšana viens otram netraucē.

Ko Līga darītu, ja pēkšņi laimētu miljonu eiro? Nesavtīgi ieguldītu ielas kaķu glābšanā un aprūpē. Līga cer, ka nākotnē spēs palīdzēt ne tikai saviem 22 kaķiem, bet arī citiem mīluļiem. "22 minkas – tas ir daudz," smejas kaķu saimniece.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!