Foto: Shutterstock
Lai arī Latvijā ir atļauts ievest jebkuru suņu šķirņu mīluļus, daudzviet pasaulē teju vai ierasta prakse ir aizliegt ievest, uzturēt un pavairot dažādu šķirņu suņus. Par noteikumu pārkāpšanu cilvēkiem var tikt piespriests naudas sods, taču iemesls, kāpēc suņus nedrīkst ievest, galvenokārt ir to agresīvā daba, ko pierādījušas suņu cīņas.

Kā vēstīts "Listverse", pagājušā gadsimta otrajā pusē novēroti vairāki posmi, kuros cilvēki cietuši no konkrētu suņu šķirņu pārstāvjiem. 80. gados novērots pitbulu un šai šķirnei pietuvināto suņu incidentu pieaugums, kas rosināja suņus daudzviet aizliegt un ierobežot to izplatību. Savukārt 1991. gadā Lielbritānijas parlaments aizliedza tosas, Argentīnas dogus, Brazīlijas filas un pitbulus. Pavisam drīz Lielbritānijas politiķu un sabiedrības pārliecībai sekoja arī citu valstu ierēdņi, palielinot to valstu skaitu, kuras konkrētas suņu šķirnes pasludinājušas par bīstamām.

Lai arī vairāku valstu noteikumi liecina, ka suņus nav atļauts ne ievest valstī, ne tajā pavairot, atsevišķas valstis ir noteikušas, ka, piemēram, suņiem, atrodoties publiskajā telpā, obligāti nepieciešams uzpurnis un tam vienmēr jāatrodas pie pavadas. Par noteikumu pārkāpšanu saimniekam var tikt piespriests naudassods, kā tas ir vairumā gadījumu. Taču, ja saimnieks ir spējīgs pierādīt, ka viņa suns sabiedrisko kārtību neapdraud, iespējams iegūt oficiālu apstiprinājumu tam, ka dzīvniekam ir ļauts uzturēties valstī.

Amerikāņu buldogs

Foto: Shutterstock

Bandogs

Foto: Shutterstock

Neapoles mastifs

Foto: Shutterstock

Vilku suņi

Foto: Shutterstock

Berbels

Foto: Shutterstock

Argentīnas dogs

Foto: Shutterstock
Kā jau liecina šķirnes nosaukums, suņi radušies Argentīnā, konkrētāk, 1928. gadā. Dogu radīšanā krustoti mūsdienās izzudušie Korobas cīņu suņi un dažādas citas suņu šķirnes, piemēram, vācu dogs, bordo dogs un īru vilkusuns. Suņu audzētājs Antonio Noress Martiness suņus izveidoja kā izcilus medību suņus, kas spēja sacensties pat ar tik lieliem un bīstamiem dzīvniekiem, kāda ir lauva.

Lai arī tāds nebija sākotnējais mērķis, Argentīnas dogs tika izmantots arī kā cīņu suns. Vizuāli dogs atgādina lielu pitbulu. Suns ir aizliegts aptuveni desmit valstīs, tostarp Austrālijā, Jaunzēlandē, Portugālē, Singapūrā un citviet.

Kanāriju mastifs

Foto: Shutterstock
Kanāriju mastifs ir liela, spēcīga auguma cīņu suns, kas radies Spānijai piederošajās Kanāriju salās. Šos šķirnes suņus mēdz saukt arī par Kanāriju presām.

Negatīvu slavu šīs šķirnes suņi guva 2011. gadā, kad Kanāriju mastifu pāris Beins un Hēra daudzdzīvokļu mājas gaitenī uzbruka un nogalināja 33 gadus veco sporta treneri Diānu Viplu. Par savu mīluļu noziegumu tika tiesāta viņu saimniece Mārdžorija Nollere, kura vēl šobrīd izcieš 15 gadu cietumsodu par otrās pakāpes slepkavību. Viņa joprojām spriedumu turpina pārsūdzēt.

Kanāriju mastifs ir aizliegts Austrālijā, Jaunzēlandē, Bermudu salās, Spānijā un citviet.

Brazīlijas fila

Foto: Shutterstock

Tosa

Foto: Shutterstock

Amerikāņu pitbulterjers

Foto: Shutterstock

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!