Foto: Shutterstock
Mājdzīvnieki patīk gan pašiem mazākajiem ģimenes locekļiem, gan viņu vecākiem un arī vecāka gadagājuma cilvēkiem, kuriem nereti tieši četrkājainais draugs ir neatsverams kompanjons. Daži gan varētu iebilst – kāpēc gan vecāka gadagājuma cilvēkam vajadzīgs suns? Jāsaka, ka suņi daudzviet tiek izmantoti arī cilvēku terapijā, turklāt nereti tieši dzīvnieki ir tie, kas uzlabo seniora garastāvokli, rosina izkustēties un kļūst par būtisku ģimenes daļu.

Izvēloties četrkājaino draugu, tiek ņemti vērā vairāki faktori – gan paša cilvēka veselība, gan finansiālais stāvoklis, gan apstākļi, kādos cilvēks dzīvo un kādus var nodrošināt dzīvnieciņam. Turklāt nereti tiek rūpīgi apsvērtas arī suņa īpašības, izvēloties savām vēlmēm atbilstošāko. Vieni vēlēsies mierīgus mājas mīluļus, kuri nebūs pārlieku aktīvi arī pastaigas laikā, bet citi priekšroku dos suņukiem, kuri draiskosies līdz ar saimniekiem.

Protams, būtiska nozīme ir arī suņa izmēram, kas vecākiem cilvēkiem nebūs maznozīmīgi. Piemēram, ar mazāku suņuku draiskas spēles izdosies arī iekštelpās, kamēr augumā lieliem suņiem dzīve šaurā mājoklī var nebūt ērta, savukārt regulāras aktivitātes plašākā teritorijā seniori ne vienmēr var nodrošināt.

"Vetstreet" iesaka senioriem izvēlēties jau pieaugušus suņus ar labu veselību. Turklāt tādējādi jaunais saimnieks varēs izvairīties no suņuka apmācīšanas, protams, gadījumā, ja pieaugušais dzīvnieks ir labi apmācīts un socializēts.

Protams, arī suņuku adoptēšana no dzīvnieku patversmēm ir pieļaujama. Lai arī tajās galvenokārt rodami dažādi jauktenīši, kuru veselība pat var būt labāka nekā šķirnes dzīvniekiem, nereti patversmēs nonāk arī šķirnes dzīvnieciņi.

Lai arī sarakstā tiek piedāvātas tādas suņu šķirnes, kuru pārstāvji ir piemēroti dzīvošanai, piemēram, pilsētā, jāņem vērā, ka arī vecāka gadagājuma cilvēki var parūpēties par augumā lielākiem un aktīvākiem suņiem. Ja saimnieks var nodrošināt regulāru fizisko slodzi un aktivitātes, arī, piemēram, vācu aitu suns, bīgls un pat retrīvers būs lieliska mājdzīvnieka izvēle.

Franču buldogs

Foto: Shutterstock
Iespējams, franču buldogs nepatiks cilvēkam, kas novērtē pilnīgu klusumu mājoklī, jo raksturīgais sarauktais purniņš (līdzīgi kā citiem brahicefāliem suņiem) un elpošana nozīmē, ka mīlulis naktīs krāks. Buldogs ir ļoti mīlīgs un uzticīgs mājdzīvnieks, kas savam saimniekam sekos ik uz soļa un labprāt tīkos iekārtoties blakus cilvēkam, lai būtu viņam pēc iespējas tuvāk.

Buldoga priekšrocība ir arī minimālisms fizisko aktivitāšu ziņā, jo ar mazo mīluli noteikti nebūs jādodas īpašos izbraukumos, kuru laikā suņuks izskriesies pa plašumiem. Ar ikrīta un ikvakara pastaigām, kurulaikā suņuks var doties nelielā riksītī, pilnībā pietiks. Turklāt franču buldogiem pārlieku lielas aktivitātes nemaz nav raksturīgas, jo suņuki var ātri pārkarst. Buldogiem deguntiņa dēļ var būt apgrūtināta elpošana, un gadījumā, ja suņuks būs īpaši piekusis, atpūtai būs nepieciešams ilgāks laiks un pietiekams ūdens daudzums, ar ko atvēsināties.

Ticams, ka karstā laikā gan suns, gan seniors nemaz netīkos ilgu laiku pavadīt ārā un pastaigās, jo kā vienam, tā otram ilgstoša atrašanās karstumā var nebūt veselīga. Taču mierīgās un mīļās spēlēs suns gan var iesaistīties.

Pūdelis

Foto: Shutterstock
Lai arī varētu šķist, ka pūdelis ir pārlieku aktīvs dzīvnieciņš, patiesībā arī šīs šķirnes mīluļi ir piemēroti gados vecākiem cilvēkiem. Pūdeļu popularitāti gadu laikā noteicis gan viņu dzīvespriecīgais raksturs, gan rotaļīgums, gan arī vieglā apmācība, kas cilvēkam nesagādā īpašas grūtības un veicina veiksmīgu komunikāciju ar mazo mīluli.

Pūdeļi gan ir regulāri jāķemmē, lai suņuku cirtainais kažoks nesaveltos, bet jāatceras, ka arī šāds cilvēka pienākums veicina saskarsmi starp suni un saimnieku. Vairumā gadījumu suņukiem patīk, ka viņus ķemmē, un mīluļi labsajūtā noguļas uz grīdas.

Lustīgs, mazs un uzticīgs – tas raksturo draiskuli pūdeli. Šis mīlulis būs piemērots cilvēkiem, kas alkst ko vairāk, nekā tikai mierīgu četrkājaino gultā gulētāju.

Maltas sunītis

Foto: Shutterstock
Maltas sunītim raksturīga balta, gara spalva, kas var sniegties teju līdz grīdai. Lai arī izstādēs suņuki izskatās ārkārtīgi skaisti, kažoka kopšanā jāiegulda pūles un laiks, tāpēc saimnieki var izvēlēties par labu spalvas apgriešanai, kas būs vieglāk kopjama.

Taču ne jau spalvas garums vai īsums nosaka mīluļu piemērotību senioriem. Maltas sunīši jau izsenis bijuši lieliski cilvēka kompanjoni, kuri labprāt gulēs saimnieka klēpī. Baltās krāsas mīluļi centīsies izmantot jebkuru brīdi, lai piesaistītu saimnieka uzmanību.

Šie dzīvnieciņi ir augumā mazi un parocīgi, un ar suņukiem nepieciešams rīkoties uzmanīgi.

Velsas pembrokkorgijs

Foto: Shutterstock
Iespējams, šie dzīvnieciņi vislabāk zināmi karalienes Elizabetes II dēļ. Teju visu viņas dzīves laiku karalienei piederējuši vairāki šīs šķirnes mīluļi, kuri pierāda – mīlestība pret konkrētu suņu šķirni var būt ļoti ilga. Plašāk par britu karaļnama četrkājainajiem iemītniekiem var lasīt šeit.

Augumā mazais suns un īsas kājas, kā arī augšup vērstās austiņas ir vizuālās pazīmes, kas raksturo korgijus. Taču mīluļi var gan pieņemties svarā, tāpēc nevajadzētu ļauties ārkārtīgi mīlīgajam skatienam, kas tā vien aicinās kādu desas gabaliņu no cilvēku galda iedot suņukam.

Velsas pembrokkorgiji noteikti nav no mierīgākajiem suņiem, tāpēc saimniekam var gadīties iesaistīties aktīvākās nodarbēs. Tās, protams, abus saliedēs, jo korgijiem patīk pavadīt laiku kopā ar savu saimnieku.

Čivava

Foto: Shutterstock
Arī šis mazais draiskulis tiek nosaukts starp tiem sunīšiem, kuri ir piemēroti senioriem. Būdami mazi un parocīgi, čivavas gan nereti uzvedas kā daudz lielāki suņi, draiski riedami uz apkārtējiem suņiem. Spalgās balss īpašnieki gan var sagādāt grūtības, skraidot ap saimnieka kājām, jo ne vienmēr vecāka gadagājuma cilvēks augumā mazo čivavu pamanīs.

Taču mazais augums ļauj dzīvnieciņu ērti pārvietot un paņemt līdzi ikdienas gaitās. Tiesa, saimniekam jāspēj savaldīt savu mīluli, jo nešpetnākie čivavas var pieklaigāt visu apkārtni, brīdinot savu saimnieku par pretimnācējiem.

Čivava labprāt ieritināsies blakus savam saimniekam, turklāt to gribēs darīt arī naktī. Saimnieks var pat nepamanīt, kā čivava lēnām, bet mērķtiecīgi iekaro savu vietu uz spilvena, taču atteikt mīlulim varēs reti kurš.

Jorkšīras terjers

Foto: Shutterstock
Būdams viens no populārākajiem mājdzīvniekiem, Jorkšīras terjeru iesaka arī senioriem. Skaistie, mīlīgie un draiskie suņuki būs lieliska kompānijas daļa, un viņa saimniekam ne mirkli nebūs garlaicīgi.

Tā kā suņuku spalva var izaugt diezgan gara, saimniekam jārēķinās ar regulāru tās ķemmēšanu un pat apgriešanu. Tas nepieciešams, lai spalva saglabātu savu skaisto izskatu un nesaveltos.

Tāpat terjeri ir jāapmāca, kas gan var nebūt pats vieglākais uzdevums. Būdami ietiepīgi un savā pārliecībā neatlaidīgi, Jorkšīras terjeri var izvēlēties neklausīt šādām saimnieka iegribām. Taču tas ir nepieciešams, īpaši tāpēc, ka jorkšīrieši spēj būt gana skaļi, spalgi riedami gan ārpus savas dzīvesvietas, gan pašā mājoklī. Saimniekam jāspēj tādās situācijās būt stingram un apklusināt mīluli, jo tas var traucēt gan kaimiņiem, gan arī, protams, pašiem mājas iemītniekiem.

Punduršpics

Foto: Shutterstock
Punduršpics, saukts arī par pomerānieti, ar savu allaž priecīgo purniņa izteiksmi noteikti ienesīs smaidu un prieku ikkatrā mājoklī. Mīlīgais izskats gan var būt maldinošs, jo suņi reizēm uzvedas nepaklausīgi, ir ietiepīgi un rīkojas neatkarīgi, taču pārsvarā pomerānietis ir draudzīgs ģimenes suns, kas labi jūtas gan pastaigu laikā, gan mierīgā atpūtā ar saimnieku.

Pūkainais un skaistais kažoks gan ir jākopj regulāri, tāpēc saimniekam, izvēloties suņuku, tas ir jāņem vērā. Tāpat jārēķinās, ka suns var būt pārlieku skaļš, izrādot savu spalgo balstiņu, tāpēc saimniekam jāspēj suņuku savaldīt, lai netraucētu ne sev, ne pārējiem.

Nebūdams mierīgs mīlulis, punduršpics var draiskoties kā ārā, tā iekštelpās, tāpēc vēlams, lai arī saimnieks iesaistās spēlēs ar savu mājdzīvnieku. Kad aktivitātes būs norimušas un rotaļīgais suņuks būs piekusis, kopīga atpūšanās arī būs viens no brīžiem, kuru suņuks gribēs pavadīt blakus saimniekam.

Kavaliera karaļa Čārlza spaniels

Foto: Shutterstock
Ja nu ir kāds suņuks, kuram rotaļāšanās, dzīvesprieks un lustīgums nav svešs, tas ir kavaliera karaļa Čārlza spaniels. Tiek pat vēstīts, ka šis ir suns, kuram teju vai nepārtraukti luncinās aste, vēlreiz apstiprinot, ka spaniels ir īsts cilvēku draugs.

Būdami arī vizuāli skaisti un pievilcīgi, kavaliera karaļa Čārlza spanieli iemieso visas labākās īpašības, kādas četrkājainajam draugam vien var būt – draudzīgums, neizmērojams prieks un uzticība saimniekam, mīlīgas ačteles un paklausība. Šo un citu iemeslu dēļ mazie spanieli nereti tiek izmantoti kā terapijas suņi.

Tiesa, spanieli regulāri met spalvu, tāpēc mājokli periodiski var klāt lielāki spalvu kamoli, kas dažus saimniekus var atturēt no šīs šķirnes mīluļu audzināšanas. Taču pārējās labās īpašības, ko iemieso šis mīlulis, noteikti ir tā vērtas, lai spaniels iedzīvotos seniora mājoklī.

Vesthailendas baltais terjers

Foto: Shutterstock
Vesthailendas baltais terjers, kā jau liecina šķirnes nosaukums, ir baltas krāsas suņuks, kurš ir ārkārtīgi uzticīgs savam saimniekam. Tiek vēstīts, ka suņi nav pārlieku skaļi, tāpēc saimniekam nebūs jāuztraucas, ka suņuks aktīvi rej, tiklīdz tiek atstāts mājās viens.

Šo mīluļu priekšrocība ir salīdzinoši mazais saimnieka ieguldījums, kas jāveic suņa uzturēšanā. Nav nepieciešamas ārkārtīgi garas pastaigas, turklāt suns arī nemaina spalvu, nepieciešama vien kažoka ķemmēšana. Terjers ir radīts dzīvei tikai un vienīgi mājoklī, nevis ārpus tā.

Suņuki spēs sasmīdināt savu saimnieku, pat neko īpašu nedarot. Lustīgais raksturs liek suņukam būt aktīvam arī tad, ja saimnieks spēlēs neiesaistās. Mīlulis noteikti atradīs ko darāmu, un saimnieks arī pēc ilgāka laika varēs redzēt, ka četrkājainais draugs jau atkal ir atradis kādu jaunu nodarbi.

Raksta tapšanā izmantota informācija no portāliem "Vetstreet" un "Puppylovernews".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!