"Tagad mums sāksies uztraukumi!" raksta kāda foruma "Dabasdati" dalībniece. Un ne velti – melno stārķu ligzdā Zemgalē izaudzinātie putnēni jau sāk vingrināt spārnus un gatavoties pirmajam lidojumam.

Foruma dalībnieki raksta, ka jaunie stārķēni sāk lidot aptuveni 65 dienu vecumā. Abi melno stārķu ligzdā Zemgalē izaudzinātie mazuļi jau ir sasnieguši šo vecumu (viens izšķīlies 14. maijā, otrs – 15. maijā), tāpēc sagaidāms, ka tuvākajā laikā stārķēni dosies savā pirmajā lidojumā.

Tiešraidē notiekošā vērotāji, kas ikdienai melno stārķu ligzdā sekoja arī pērn, cer, ka šogad neatkārtosies iepriekšējie notikumi. Proti, pa vienu no zariem, kas ir pie ligzdas, mazuļi mēdz pārvietoties, vingrinot spārnus. Pērn viens no mazuļiem, vēl bikli pārvietodamies, no ligzdas izkrita, taču stārķēnu pēc laiciņa iecēla atpakaļ ligzdā. Pašlaik abi stārķi jau sper drošākus soļus pa "vecāku zaru", kā to nodēvējuši foruma dalībnieki.

Tāpat Zemgales ligzdā izšķīlušies stārķēni tiek salīdzināti ar tiešraidē skatāmajiem stārķiem Igaunijā. Lai gan pašmāju stārķēns ir trīs dienas vecāks par jauno putnu Igaunijā, kaimiņzemē mazuļi daudz aktīvāk trenē spārnus un lēkā. Foruma dalībnieki pieļauj, ka Zemgales stārķi ir pārēdušies, tāpēc kļuvuši kūtrāki.

Novērojams, ka abi mazuļi spārnus vingrina teju uz maiņām. Abiem vienlaikus plivināt spārnus un lēkāt nav iespējams, jo ligzda tam ir par mazu, taču, tiklīdz viens ir beidzis fiziskās aktivitātes, tā sāk otrs.

Atgādinām, ka nesen abi stārķēni arī gredzenoti. Viens putns aprīkots ar raidītāju, kas turpmāk palīdzēs noteikt, kur savā migrācijas ceļā lidonis nonācis.

Sekot līdzi notikumiem melno stārķu ligzdā Zemgalē var šeit.

Lasīt "Dabasdati" foruma dalībnieku novērojumus var šeit.

Vienlaikus skatīt dažādu putnu ligzdas, kas aprīkotas ar tiešraides kameru, var šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!