20. jūlija rītā viens no melno stārķu mazuļiem, kas mīt ligzdā Zemgalē un ir vērojams tiešraidē, devies pirmajā lidojumā.

Melnais stārķis Raivis, kā putnu nodēvējuši "Dabasdati" foruma dalībnieki, ir pirmais no ligzdā izaugušajiem mazuļiem, kas devies lidojumā. Otrs putns, kas aprīkots ar raidītāju un nodēvēts par Rasu, pirmo lidojumu vēl nav piedzīvojis, lai gan abi jau ir sasnieguši vecumu, kad aktīvi vingrina spārnus un lēkā pa ligzdu, gatavodamies lidojumam.

Foto: Publicitātes foto
Raivis lidojumā pavadīja aptuveni 25 minūtes. Tiesa, "Dabasdati" foruma dalībnieki pieļauj, ka putns tālā lidojumā nemaz nav devies un pavadījis laiku turpat lejā, pie ligzdas koka.

Iemācījies lidot, Raivis spārnus vingrina gan ligzdā, gan tai blakus esošajos zaros, te pārlidodams uz vienu, te uz otru. Raivis dodas arī tālākos lidojumos.

Foto: Publicitātes foto
Foruma dalībnieki raksta, ka vecāki savus mazuļus baroja itin bieži un bagātīgi, sagādādami gan zivtiņas, gan vardītes, tāpēc pašiem stārķēniem nebija motivācija doties lidojumā un sākt sagādāt ēdienu pašiem. Taču tagad, ticams, pieaugušie stārķi mazuļus tik pārmērīgi vairs nebaros, motivējot stārķēnus doties pasaulē.

Jau vēstījām, ka melno stārķu mazuļi ligzdā Zemgalē gredzenoti, bet viens no stārķēniem aprīkots arī ar raidītāju. Tas ļaus izsekot stārķa migrācijas gaitām.

Tiešraide no melno stārķu ligzdas Zemgalē skatāma šeit.

"Dabasdati" forums par notikumiem ligzdā atrodams šeit.

Vienlaikus skatīt ar tiešraides kamerām aprīkotās ligzdas var šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!