Suņu saimnieku vidū arvien zināmākas kļūst suņu interaktīvās rotaļlietas. Tās gan attīsta suņa domāšanu un uztveri, gan arī attur no nevēlamiem ieradumiem. Plašāk par rotaļlietām un iespējām tās izgatavot paša rokām stāsta raidījumā "Ķepa uz sirds".

Rotaļlietu pamatprincips ir ēdiena atrašana. Tas nozīmē, ka suns, spēlējoties ar šīm rotaļlietām, liek lietā ne tikai prātu, bet arī maņu orgānus.

Spēles tiek iedalītas dažādās sarežģītības pakāpēs, tāpēc nevajag baidīties, ka suņuks neko nesapratīs. Rotaļlietas ir piemērotas kā iesācējam, tā arī sunīšiem, kas jau iepriekš ir asinājuši prātu šādās spēlēs.

Kinoloģe Jūlija Bogomolova stāsta, ka spēles var būt gan ar vienu darbību, piemēram, atrast ēdiena gabaliņu un to izņemt no rotaļlietas, gan arī ar vairākām darbībām, kur rotaļlietas daļa ir jāpaceļ un tad tikai jāizņem gardums. Dažādās rotaļlietās galvenā uzmanība tiek vērsta gan uz, piemēram, deguna darbībām, gan ķepām un citām ķermeņa daļām.

Ja viņam nesanāk, viņš sāk nervozēt, bet nedrīkst pieļaut, ka viņš grib mantu sagrauzt vai plosīt.
Jūlija Bogomolova, kinoloģe
Kurš ir īstais brīdis, lai suņuks nodotos interaktīvām spēlēm? To var darīt jau no trīs mēnešu vecuma, taču svarīgi procesu nesasteigt un visu darīt pakāpeniski. Sākumā ir ļoti svarīgi sākt ar vieglu pakāpi, stāsta kinoloģe. Tas ir īpaši būtiski, lai suņukam spēlēšanās izdotos. "Ja viņam nesanāk, viņš sāk nervozēt, bet nedrīkst pieļaut, ka viņš grib mantu sagrauzt vai plosīt," paskaidro Bogomolova.

Ja kucēns pirmo reizi sastopas ar rotaļlietu, ir svarīgi, ka dzīvnieciņš mantu aposta un iepazīst. Bogomolova stāsta, ka kucēnam tas ir svarīgi – iepazīt dažādas jaunas virsmas. Vecums, kādā suns tiek iepazīstināts ar rotaļlietām, nav tik būtisks. Svarīgi, lai saimnieks būtu suņukam blakus un motivētu mīluli spēlēties.

Spēlējoties ar interaktīvajām rotaļlietām, sunim ir iespēja izmantot maņas, kuras ikdienā viņš varbūt neizmanto pietiekami daudz, piemēram, ožu. Pretējā gadījumā sunim var parādīties nelāgi ieradumi. Kinoloģe stāsta, ka pastaigas laikā suns var vēlēties atrast un salasīt dažādus kauliņus, pat ja dzīvnieks ir paēdis.

"Suns grib darbību. Viņš grib sameklēt, tas viņam ir gandarījums," saka Bogomolova, kura iesaka saimniekiem pašiem izgatavot interaktīvās rotaļlietas, piemēram, izmantojot parastas plastmasas glāzes un zem tām paslēpjot gardumu, kas sunim ir jāatrod. Šāda veida rotaļlietas ir sevišķi piemērotas suņiem ar kustību traucējumiem. "Šeit mēs nekustinām ķermeni, kustinām prātu," paskaidro kinoloģe.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!