Gados jauni kaķi ir rotaļīgi, ziņkārīgi un pilni ar enerģiju. Pat savās mājās mīlulis nav pasargāts no nepatikšanām un traumām, kuras rodas aktīvās ikdienas laikā. Raidījums "Ķepa uz sirds" skaidro, kādi priekšmeti kaķim var būt bīstami.

Kaķis un dzijas kamoliņš – šī kombinācija noteikti šķiet pavisam jauka un interesanta. Izrādās, ka šāda spēlēšanās kaķītim ir pat bīstama. "Vismaz reizi gadā ir viens kaķis, kurš, spēlējoties ar diegu vai diega kamoliņu, izvelk no tā diegu ar adatu," saka veterinārārste Daiga Bokvalde. Kaķi diegu norij ar visu adatu.

Īpaši bīstami ir sintētiskie diegi, makšķeraukla un Ziemassvētku eglītes smalkais un spīdīgais rotājums – "lietutiņš". Vienīgais veids, kā šos svešķermeņus dabūt ārā no mīluļa organisma, ir operācija. Ja dzīvniekam netiek sniegta palīdzība, viņš piecu dienu laikā var aiziet bojā.

Kā saimnieks var pamanīt, ka viņa mīlulis ir ko nelāgu apēdis? Simptomi ir slikta dūša, vemšana, nomāktība, vēdersāpes. Arī veterinārārste ir pārliecināta, ka tikai ķirurģiska iejaukšanās palīdzēs mīluli atbrīvot no norītām mazām rotaļlietām un diegiem.

Vismaz reizi gadā ir viens kaķis, kurš, spēlējoties ar diegu vai diega kamoliņu, izvelk no tā diegu ar adatu.
Daiga Bokvalde, veterinārārste
Savas prakses laikā veterinārārste mīluļu vēderos ir atradusi dažādus priekšmetus. Bokvalde piemin zooveikalos nopērkamās spēļu pelītes, kurām īpaši rotaļīgi kaķi nodīrā audumu, kuru apēd. Daži kaķi pat noēd daļu no plastmasas pelītes.

Kaķenīte Minnija reiz pamatīgi pārsteigusi savus saimniekus, notiesājot kaprona zeķi. Mīlules saimnieks Uldis stāsta, ka kaķenīte neko neesot ēdusi, vien dzērusi ūdeni, ko vēlāk atvēmusi. Nogādājot dzīvnieciņu pie speciālistiem, uzreiz bijis skaidrs – vajadzēs operēt. Zeķe, dzijas gabals, papīri, gumija un citas mazas lietas – to visu atrada Minnijas vēderā.

Arī paši Minnijas saimnieki guva mācību, un zeķes kaķenei vairs nav tik viegli pieejamas, turklāt mazākie priekšmeti tiek rūpīgi noglabāti. "Kaķis jau ir viltīgs, viņš visur ielīdīs," pārliecināts ir Uldis.

Man ir bijis gadījums, kad saimnieki kaķi dzirdījuši ar šņabi, lai viņu izārstētu.
Daiga Bokvalde, veterinārārste
Kaķim bīstami var būt arī istabas augi, piemēram, monstera, lilija, tīfenbahija, parastā efeja, alveja, kalanhoja, filodendrs, āmuļi, puansetija. Simptomi, kas liecina, ka mīlulis ir saindējies ar augiem, var būt vemšana, vispārējs vājums un neiroloģiski traucējumi. Cilvēkam gan nevajadzētu dzīvnieku ārstēt pašiem, jo bezrecepšu medikamenti kaķiem var būt toksiski. "Man ir bijis gadījums, kad saimnieki kaķi dzirdījuši ar šņabi, lai viņu izārstētu," stāsta veterinārārste Bokvalde, kura dzirdējusi, ka kaķi mēdz ārstēt ar jēlām olām un alkoholisko dziru. Viņa to neiesaka darīt.

Saimniekiem jābūt vērīgiem, jo kaķis var apēst to, ko cilvēks pat savās domās nepieļauj. Ja mājās ir aktīvs dzīvnieks, nevajadzētu brīvi pieejamās vietās atstāt priekšmetus, kas kaķi var ieinteresēt un būt bīstami viņa veselībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!