Aktieris Zigurds Neimanis ikdienā ir diezgan aizņemts, tāpēc par kaķīti vai sunīti rūpēties nevar. Taču viņam ir īpaši mājdzīvnieki – zivis, kuras ir ne tikai kā mājas mīlules un lielisks mājas dekors, bet arī kā naudas pelnīšanas veids. Par to, kāpēc tajā īsti neveicas, stāstīts raidījumā "Ķepa uz sirds".

Aktieris saviem mājiniekiem neko par zivju akvārija ierīkošanu neesot stāstījis. Ģimenes locekļi pabrīnījušies, ka remonta laikā sienā parādījies caurums, taču, ieraugot gala rezultātu, prieks neizpalika. Sagaidot viesus, tiek pat liktas derības par to, cik tad zivju mīt Neimaņu ģimenes akvārijā. Aktieris stāsta, ka uz galda uzliek desmit eiro, kam viesi pievieno savas naudas summas. Kurš pasaka pareizo atbildi, tas arī gūst naudas balvu. Zivju saimnieks gan atzīst, ka neviens viesis vēl pareizo atbildi nav pateicis, un neslēpj, ka derībās viņš nelielu naudas summu arī laimējis.

Zivju saimniekam ir liela pieredze akvārija uzturēšanā, tāpēc arī viņa draugi jau zina, pie kā var vērsties pēc palīdzības. Esot pat bijuši gadījumi, kad draugi vairs nevēlas rūpēties par zivtiņām un atnes tās aktierim, kurš rūpīgi izpēta, vai zivis nav plēsēji. Reiz pat atšķirīgās zivis izķertas no akvārija un aiznestas uz zooveikalu.

Viens ir Glumais, un otrs ir Klusais. Tie ir divi sami, kas parādās tikai naktī.
Zigurds Neimanis, aktieris
Cik tad zivju mīt akvārijā? Neimanis min – ap 30. No kuplā peldētāju pulka divas zivis tikušas pat pie vārdiem. "Viens ir Glumais, un otrs ir Klusais. Tie ir divi sami, kas parādās tikai naktī," smejas Neimanis.

Par akvārija iemītniekiem aktieris rūpējas jau astoņus gadus. Kā pirmo zivtiņu nepieredzējušiem saimniekiem Neimanis iesaka izvēlēties karalisko gailīti. Zooveikala konsultante Kristīne Mende stāsta, ka gailīti var turēt gan vienu pašu, gan plašākā zivju kompānijā.

Būtiska ir arī vieta, kur akvārijs novietots. "Akvāriju vajadzētu turēt vietā, kas nebūs tiešos saules staros, kur būs mazāk vibrāciju," skaidro Mende.

Kā jebkurai dzīvai būtnei, arī zivij ir nepieciešama sava mājiņa, kur paslēpties.
Kristīne Mende, zooveikala konsultante
Kā pareizi iekārtot akvāriju? Jāpilda šādi soļi: jāpiepilda akvāriju ar grunti, turklāt akvāriju pirms tam vēlams izmazgāt ar karstu ūdeni. Tālāk jāpiepilda akvāriju ar ūdeni, vislabāk – no krāna un nedēļu pirms zivju ielaišanas viņu mājvietā. Tikai pēc nedēļas daļu no zivīm var ielaist akvārijā.

Jāatceras arī par dažādu augu ievietošanu akvārijā. Arī dekori nav paredzēti skaistumam vien, jo ļauj zivtiņām justies komfortablāk. "Kā jebkurai dzīvai būtnei, arī zivij ir nepieciešama sava mājiņa, kur paslēpties," stāsta zooveikala konsultante.

Kā biežāk pieļauto kļūdu, izvēloties pirmo akvāriju, Mende min to, ka cilvēki ir nepacietīgi un uzreiz akvārijā salaiž daudzas zivis. Tāpat cilvēki nepadomā, kuras no mazajām zivtiņām izaugs lielākas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!