Melno stārķu ligzdā Zemgalē, kurā notiekošo var vērot "Dabasdati" tiešraidē, arvien retāk manāma rosība, jo izaugušie mazuļi jau sākuši paši lidot. Taču 26. jūlija rītā novērots, ka viens no stārķēniem savu brālīti teju vai izgrūdis no ligzdas.

Pavasarī dzimušie putnēni jau zaudējuši baltās, pūkainās spavas, iegūstot melnajiem stārķiem raksturīgo izskatu. Protams, tas arī jāspodrina un jāsakārto, un reizēm stārķēni ar knābi tīra ne tikai savu, bet arī otra spalvu. Vienā no tādām reizēm, 26. jūlija rītā, stārķēns aizrāvies ar brālīša spalvu tīrīšanu, to virzīdams uz ligzdas malu, un Raivis, kā putnu nosaukuši "Dabasdati" foruma dalībnieki, jau spēris kāju tukšumā, proti, ārpus ligzdas maliņas. Par laimi, putna ātrā reakcija un spalvu vicināšana pasargāja stārķi no nokrišanas

Jāpiebilst, ka stārķu izkrišana no ligzdas novērota arī pērn, turklāt tajā pašā ligzdā Zemgalē, bet pēc tam putns iecelts atpakaļ mājvietā.

Šogad melno stārķu pārim ligzdā Zemgalē izauguši divi ņipri putnēni, kuri joprojām tiek baroti. Tiesa, foruma dalībnieki pieļauj, ka stārķu mātīte jau ir devusies migrācijā un ka mazuļus baro vairs tikai tēviņš.

Jūlija sākumā abi mazuļi arī gredzenoti, turklāt viens aprīkots ar raidītāju, kas palīdzēs izsekot jaunā putna gaitām migrācijā. Lai arī sākotnēji pieļauts, ka ar raidītāju aprīkotais putns ir mātīte, netiek noraidīta iespēja, ka patiesībā putns ir tēviņš. Lai to noskaidrotu, pagaidām tiek veiktas analīzes.

Sagaidāms, ka putni ligzdu pametīs augusta pirmajā pusē.

Jau vēstījām, ka jūlija otrajā pusē melno stārķu mazuļi, kas dzimuši ligzdā Zemgalē, mācās lidot, plivina spārnus un aktīvi lēkā, gatavodamies savam pirmajam lidojumam. Nu jau vairākas dienas putni arvien retāk redzami ligzdā, jo laiku pavada, lidodami pa apkārtni. Tāpat putni novērojami, iepazīstot dažādus kokus, kas ir ap ligzdu, un cenšoties saglabāt līdzsvaru, pārvietojoties pa šaurajiem zariem.

Sekot līdzi melno stārķu ligzdā notiekošajam un putnu aizlidošanai var tiešraidē šeit.

Piedalīties "Dabasdati" forumā par melnajiem stārķiem Zemgalē var šeit.

Vienlaikus skatīt ar tiešraides kamerām aprīkotās putnu ligzdas var šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!