Foto: Privātais arhīvs
Noskriet maratonu un iegūt jaunu saimnieku – izklausās neticami? Bet tieši tāds liktenis piemeklēja suņuku Gobi, kas iemaldījies maratonā tuksnesī, noskrējis pusi distances un, galu galā, atradis jaunu saimnieku, kas mīluli vēlas pārvest mājās.

Gobi maratons norisinājās Gobi tuksneša Ķīnas daļā, jūnija otrajā pusē, un septiņās dienās tā dalībniekiem bija jāveic 250 kilometru gara distance. Maratons ir īstens pārbaudījums pat rūdītiem skrējējiem, tāpēc vēl lielāku pārsteigumu raisa tas, ka aptuveni pusi distances veicis arī kāds četrkājainis – mazs suņuks.

Dions Leonards, Skotijas iedzīvotājs, bija ieradies uz Gobi maratonu, protams, nezinot, kas viņu sagaida. Taču, iespējams, pat pārdrošākie sapņi neliecināja, ka Leonards maratona beigās iegūs ne tikai gandarījumu un medaļu par veikto skrējienu, bet arī jaunu mājdzīvnieku.

Kā vēsta maratona rīkotāju informācija "4deserts", vienā no pirmajiem maratona posmiem skrējējs Leonards ieraudzījis, ka gar viņa kājām skraida mazs šunelis, kuram, kā šķiet, iepatikušies Leonarda dzeltenie skriešanas apavi. Skrējējs mazo dzīvnieciņu gan ievērojis jau iepriekšējā dienā, kad suns atradies pie skrējiena dalībnieku nometnes vietas. Taču neviens nedomāja, ka suns sāks skriet un neviļus kļūs par maratona dalībnieku, iegūstot simbolisku vārdiņu – Gobi.

"Kad viņa ienāca nometnē, viņa sekoja man līdzi uz telti, apgūlās man blakus un viss – saikne bija radusies," abu skrējēju neparasto savienību raksturo Leonards. Cits dalībnieks, Brendans Fanks, saka, ka bijis pārliecināts – suns kādā brīdī vienkārši aizskries prom, taču tā nenotika: "Ikreiz, kad viņa paskrēja aptuveni 15 metrus uz priekšu, viņa pagriezās pret mani un vai nu gaidīja, vai arī skrēja atpakaļ."

Pavisam drīz neparasto skrējēju pamanīja arī citi maratona dalībnieki, kuri mazajam dzīvnieciņam deva savu ēdienu un, protams, fotografēja mazo mīluli, iemūžinot interesanto notikumu. Taču ar Leonardu Gobi izveidojās īpaša saikne. "Es viņu neadoptēju, viņa adoptēja mani! Suns ir slavenāks par jebkuru maratona dalībnieku."

Tā kā suņu meitene Gobi pavadīja laiku ar Leonardu pat naktī, viņa jauniegūto kompanjonu esot sargājusi, nelaižot nevienu citu teltī. Leonards gan telti dalīja ar citu dalībnieku, tāpēc arī viņam bija jāiziet "drošības pārbaude", līdz Gobi pārliecinājās, ka Leonardu nekas neapdraud.

Skrējiena dalībnieki, redzot Leonarda un Gobi īpašo draudzību, mudināja Leonardu vest sunīti uz mājām Skotijā. "Tiklīdz es atgriezos viesnīcā, zvanīju sievai un teicu: "Vai mūsu kaķis iebildīs, ja pārvedīšu Gobi mājās?" Vienubrīd maratonā man bija Gobi jānes pāri platai upei, ko viņa pati nepārpeldētu. Godīgi sakot, man īsti nebija laika, lai viņu visur nēsātu, bet es sapratu, ka nevaru viņu atstāt."

Tiesa, Gobi pārvešanai uz Skotiju nepieciešami aptuveni seši tūkstoši eiro, taču Leonards jau izveidojis ziedojumu lapu, kurā cilvēki var iesaistīties un palīdzēt varonīgo sunīti pārvest mājās. Lai arī Leonards jau atrodas Skotijā, bet Gobi palika Ķīnā, kur par viņu rūpējas viens no maratona organizētājiem, skrējējs tic, ka izdosies suņuku pārvest mājās. "Gobi man izvēlējās, tāpēc es daru visu, kas ir manos un pasaules iedzīvotāju spēkos, lai viss izdotos," pārliecināts ir Leonards. Jāpiebilst, ka ziedojumos savāktā summa jau ir divas reizes lielāka par prasīto, kas vēlreiz apliecina cilvēku līdzjūtību un mīlestību pret ikvienu dzīvnieciņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!