Foto: Shutterstock
Boserons, ticams, nebūs tā suņu šķirne, par kuru ir bieži dzirdēts un kuru pārstāvji ir satikti teju vai uz katra stūra. Taču jau vēsturiski boseroni izveidojušies kā lieliski darba suņi ar teicamām prasmēm. Turklāt ļoti interesants ir arī suņu kažoka krāsojums – tajā vienmēr konkrētās vietās jābūt brūnām nokrāsām.

Prātojot, kur suns radies, un redzot šķirnes nosaukuma rakstību angļu valodā ("Beauceron") vai franču valodā ("Berger de Beauce"), rodas nojausma – boserona dzimtene ir Francija, turklāt reģions, kur tas radies, arī ir iekļauts šķirnes nosaukumā. Bose reģions ir vieta, kur nosakāma ganu suņa izcelsme.

Šī šķirne vēsturiskos dokumentos pieminēta jau 1578. gadā. Savukārt 1863. gadā Pjērs Menīns definējis divas dažādas ganu suņu šķirnes, no kurām viena bija briārs – garspalvainais suns, bet otra, kuras pārstāvim ir īss kažoks, bija boserons. Tajā pašā gadā boserons pirmo reizi izstādīts Parīzē, taču pagāja pāris desmiti gadu, kamēr izveidoja pirmo ganu suņu klubu, kurā tika iekļauts gan briārs, gan boserons.

Suns, kuram bija pārāk nelāgas darba spējas

Foto: Shutterstock
Tiek vēstīts, ka pirms 1889. gada boseroniem, līdzīgi kā briāriem, piemita slikta slava. Lai arī viņi tika uzskatīti par lieliskiem, drošsirdīgiem un labiem darba suņiem, abu suņu šķirņu pārstāvjiem bija nelāgs ieradums – sakost jebkuru, kas tuvosies viņa sargājamajiem lopiem. Tāpēc īpaša uzmanība tika vērsta uz suņu rakstura uzlabošanu un tā padarīšanu "maigāku". 1889. gadā arī definēts šķirnes standarts.

Lai arī pirms tam boseroni un briāri tika savā veidā savienoti, 1911. gadā izveidots klubs, kas apvieno tikai boseronus.

Jau pieminētās drošsirdības un bezbailības dēļ suņus izmantoja arī kara laikā. Viņi ir ne tikai lieliski ganu suņi, bet arī labi palīgi kara ziņojumu piegādāšanā, mīnu noteikšanā, ienaidnieka pēdu sadzīšanā. Daudzām suņu šķirnēm ir raksturīga darbošanās ārpus vēsturiski zināmajām darbības jomām (piemēram, ganu un aitu suņi jau gadiem ilgi veiksmīgi darbojas gan dažādos dienestos, gan cilvēku glābšanā), tāpēc arī boserons nav izņēmums. Suns ir viegli apmācāms, tāpēc ticams, ka saimnieks varēs sunim iemācīt dažādas komandas un izpildīt vieglākus un sarežģītākus uzdevumus.

Lai arī boseronu darba spējas un rakstura īpašības novērtētas gadsimtiem ilgi, šķirne joprojām uzskatāma par retu. Tās pārstāvji nav bieži sastopami visā pasaulē, bet tiek atzīta viņu sargāšanas spēja, darbība ganībās, kā arī būšana par mājas mīluli. Francijā suņus izmanto arī policija un armija, turklāt franču karavīri tieši šīs šķirnes pārstāvjus izmantojuši kara vajadzībām. Tiek īpaši uzsvērta suņu spēja uzdevumus izpildīt bez vilcināšanās, kas novērtēta pat lielāko karu laikā.

Zīmīgais kažoka krāsojums

Foto: Shutterstock
Boserons ir augumā liels, atlētisks, spēcīgs suns. Mīlulim ir spicas ausis, pārsvarā burta "J" formā izliekta aste un ārkārtīgi precīzs kažoka krāsojums.

Galvenokārt boserons novērojams tumšā kažoka krāsā, proti, pamatā melnā krāsā ar brūniem plankumiem. Daudz retāk var sastapt boseronu, kura kažokā līdzās iepriekš minētajām ir arī pelēkā krāsa. Nav pieļaujama balta krāsa, taču melnajai krāsai jābūt izteiktākai par brūno.

Interesanti, ka ir noteiktas vietas suņa ķermenī, kur brūnajām nokrāsām obligāti jābūt. Tās ir vietas ap acīm (ne tieši ap tām, bet gan plankumiem virs acīm), punktiņi vaigos, krāsojums ap suņa muti, kā arī kakla rajonā, zem astes un uz kājām. Bieži novērojama brūnā krāsa ir arī krūškurvja rajonā.

Šķirnes standartā ir noteikts, ka boserona pakaļķepām jābūt arī papildu pirkstveida izaugumam, kas nemaz tik bieži netiek novērots.

Labās rakstura īpašības

Foto: Shutterstock
Boserona drošsirdība un bezbailība ir tikai dažas no suņa īpašībām. Tiek slavēta arī mīluļa vēlme nemitīgi iepriecināt saimnieku, tāpēc suns labi pakļaujas apmācībai un ātri saprot, kas no viņa tiek prasīts.

Uzticības, bezbailības un uzmanības dēļ suni izmanto arī policijas darbā, kur boserons spēj nezaudēt darbinieku pakļāvību un veiksmīgi pildīt uzdevumus.

Lai arī suns teju visu laiku izmantots kā palīgs darbā un ganībās, kas varētu liecināt par rūdītu darbarūķi, patiesībā boserons ir uzmanīgs, mīļš un draudzīgs ģimenes suns, kas labi sapratīsies arī ar pašiem jaunākajiem ģimenes locekļiem. Tiesa, te liela nozīme ir suņa apmācībai un noteikumu ieviešanai, jo boseronam var parādīties arī valdonīgas rakstura iezīmes, kas veicinās saimnieka neklausīšanu.

Saimnieks kā ganāmpulks

Foto: Shutterstock
Iedzimto darba spēju dēļ boserons var uzskatīt, ka arī saimnieks un viņa ģimene ir vien kārtējais ganāmpulks, ar ko sunim jātiek galā, tāpēc vēlams mīluli jau laikus apmācīt, norādot, kurš ģimenē ir galvenais. Taču jāatceras, ka suņa aktīvā daba tomēr paģēr lielākas fiziskās aktivitātes, ko boseronam jānodrošina. Garākas pastaigas, prāta spēles un citas aktivitātes palīdzēs boseronam trenēt gan ķermeni, gan prātu, saglabāt to mundru un allaž spicu.

Jāņem vērā, ka nodarbes sunim nepieciešamas visu laiku, tāpēc saimniekam jārēķinās, ka vajadzēs savā dienaskārtībā ieviest dažas izmaiņas, lai spētu sunim nodrošināt pastaigas, spēles, kā arī, protams, pavadītu brīžus kopā ar mājas mīluli.

Pareizi audzināts boserons būs labs draugs arī citiem suņiem un kaķiem, protams, ja pārējie dzīvnieki vēlēsies draudzēties ar boseronu.

Ja vien suns tiek fiziski nodarbināts, boserons labi jutīsies šaurākā mājoklī, taču, protams, vēlams, lai sunim pie mājas ir arī plašāka teritorija, kur pavadīt laiku.

Raksta tapšanā izmantota informācija no portāliem "Dogbreedinfo" un "PetMD".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!