Foto: Shutterstock
Izskatās kā buldogs, bet nav buldogs. Kas tas ir? Redzot attēlā Bostonas terjeru, ne viens vien cilvēks noteikti padomās – tas taču franču buldogs! Tālu no patiesības tas gan nav, jo Bostonas terjera senčos tiešām nosakāmi franču buldogi. Kāpēc terjers nosaukts pilsētas vārdā un salīdzināts ar džentlmeni?

Bostonas terjeru popularitāte ir saglabājusies kopš suņu šķirnes rašanās brīža. Augumā mazie suņuki ir darbīgi, draiski, vienlaikus uzmanīgi un mīlīgi kompānijas suņi, kuri tiek saukti arī par amerikāņu džentlmeņiem.

Pasludināts par štata suni

Foto: Shutterstock
Bostonas terjers ir tā suņu šķirne, kuras dzimtene ir ASV. Protams, par to noteikti liecina arī šķirnes nosaukums, kurā iekļauta konkrēta rašanās vieta, proti, Bostonas pilsēta.

Tiek uzskatīts, ka Bostonas terjers radies, krustojoties buldogam un nu jau pavisam, pavisam retajam angļu baltajam terjeram.

Pirmās liecības datējamas ap 1865. gadu, kad, krustojoties iepriekš minētajām šķirnēm, radās mūsdienās zināmajam Bostonas terjeram līdzīgs suņuks. Turpinājās šķirnes attīstīšana, vēlākos kucēnus krustojot ar franču buldogiem, līdz radās Bostonas suņu šķirnes pamats. Tāpēc arī mūsdienās, redzot Bostonas terjeru, nereti cilvēki domā, ka tas patiesībā ir vien franču buldogs. Protams, abu suņu šķirņu līdzību nevar noliegt, turklāt franču buldogs pat piedalījies terjera attīstībā.

Pašā Bostonā suņu populāri kļuvuši ap 1889. gadu. Dažus gadus vēlāk, 1893. gadā, Bostonas terjeru atzina Amerikas Kenelklubs. 20. gadsimta sākumā izveidots arī šķirnes standarts. Tiesa, ieraugot Bostonas terjeru, nevajadzētu samulst, jo tik tiešām tam vairāk piestāvētu nosaukums – Bostonas buldogs.

Interesanti, ka Bostonas terjers nosaukts arī par Masačūsetsas štata suni.

Kažoks kā uzvalciņš

Foto: Shutterstock
Bostonas terjeram ir raksturīgs melnbalts kažoka krāsojums, kura dēļ arī radies salīdzinājums ar amerikāņu džentlmeni. Melnbaltā spalva rada asociācijas ar vīriešu uzvalku. Taču suņi var būt arī galvenokārt melni, nemaz neradot asociācijas ar uzvalku. Tiesa, pilnībā vienkrāsaina kažoka suņi netiek pieļauti, tāpēc speciālisti iesaka uzmanīties no audzētājiem, kas piedāvā retus vienkrāsas Bostonas terjerus.

Spalva ir gluda un piekuļoša ķermenim, bet augums ir vidējs un masīvs. Lai sakoptu spalvu, to nepieciešams regulāri ķemmēt. Tāpat suns jāmazgā, lai iztīrītu spalvu no netīrumiem.

Bostonas terjeriem, līdzīgi kā angļu un franču buldogiem, ir saraukts purniņš, proti, suņi ir brahicefāli. Tas ietekmē mīluļa elpošanu, tāpēc suņus karstos laikapstākļos nevajadzētu lieki apgrūtināt ar nogurdinošām pastaigām un pakļaut tiešiem saules stariem. Masīvais ķermenis ātri uzkarsīs, bet atveldzēties sunim nebūs nemaz tik vienkārši. Tāpat sarauktā deguna dēļ suņi var arī krākt.

Īpaši jāparūpējas arī par suņu krunciņām, kuras pats suņuks nevar iztīrīr. Mazgāšanās reizēs saimniekam uzmanīgi tās jāpatīra.

Jāpiebilst, ka aukstākos laikapstākļos vajadzēs parūpēties par kādu īpašu apģērba gabalu, jo suņukiem ziemā būs auksti.

Gudrs kā jau džentlmenis

Foto: Shutterstock
Kā jau mazs džentlmenis, Bostonas terjers ir ļoti gudrs, pieklājīgs, uzmanīgs suņuks. Protams, mīlulim patīk arī draiskoties un reizēm parādīt raksturiņu, kļūstot ietiepīgs un uzstājīgs.

Lai arī citas suņu šķirnes vēsturiski radušās kādam konkrētam mērķim, piemēram, sargāšanai vai medībām, Bostonas terjers jau izsenis veidojies par laisku cilvēka kompanjonu. Tiesa, reizēm gan mīlulis var izrādīt aizsardzības un cīniņa pazīmes, ja kāds šķērso viņa telpu.

Mīlīgā izskata sunītis ir lielisks cilvēku draugs, kurš labi saprotas kā ar bērniem, tā pieaugušajiem. Turklāt liela suņu priekšrocība ir tā, ka, pretēji citām mazāku suņu šķirnēm, Bostonas terjers nav izteikts rējējs. Tāpēc, ja plānots iegādāties sunīti, kurš mitīs dzīvoklī, vērts apsvērt šo mīluli. Dzīve ar viņu mājoklī būs klusāka.

Kādiem saimniekiem piemērots?

Foto: Shutterstock
Bostonas terjeram nav vajadzīga ārkārtīgi liela fiziskā slodze, pietiks vien ar ikdienas pastaigām, tāpēc – ja neesi aktīva dzīvesveida piekritējs, terjers būs īstā izvēle. Turklāt tiek minēts, ka suns būs laba izvēle arī senioriem, kuri ar mīluli varēs doties ikrīta pastaigā, lai arī paši varētu izkustēties. Bostonas terjers labi pielāgosies jebkuram dzīvesveidam, jo viņam galvenais ir cilvēks blakus.

Tiesa, reizēm gan Bostonas terjers var būt ietiepīgs, tāpēc saimniekam jābūt ar savu stingro nostāju un galavārdu, lai mīluli savaldītu.

Taču gan bērni, gan pieaugušie noteikti nespēs palikt vienaldzīgi, ja apkārt draiskojas mazais Bostonas terjers. Turklāt viņa skatiens un izteiksmīgais purniņš nenoliedzami ir suņa veiksmes atslēga.

Raksta tapšanā izmantota informācija no portāliem "Dogtime" un "Dogbreedinfo".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!