Foto: Shutterstock
Cik bieži ir gadījies tā, ka saimnieks skrien pakaļ sunim, nemitīgi saucot viņu visādos vārdos, bet četrkājainais draugs izliekas to nedzirdam. Kāpēc tā? Vai mīlulis tēlo? Varbūt kļūda ir veidā, kādā saimnieks savu mājdzīvnieku sauc? Atbildi skaidro "Care2" speciāliste.

Protams, saimniekam nav patīkami, ja viņa mīlulis neatsaucas uz savu vārdu, pat arī uz citiem saucieniem. Reizēm pat saimnieka ignorēšana var radīt bīstamas situācijas, ja suns izskrien uz ceļa, garām iet mazs bērns vai citi suņi.

Ja suns neatsaucas uz savu vārdu, ko laika gaitā ir iemācījies un atpazīst, to nevajadzētu uzreiz uzskatīt par mīluļa ietiepību. Sak, suns tikai izliekas! Arī šīs nevainīgās darbības pamatā var būt pat veselības problēmas.

Džesika Vogelsanga, dzīvnieku uzvedības speciāliste, stāsta, ka atsaukšanos uz savu vārdu gluži vienkārši ietekmē tas, cik labi apmācīts ir suns. Iespējams, viņš nav iemācījies savu vārdu vai suņuks mācās lēnāk. Ne visi suni mācās vienlīdz ātri, tāpēc, ja tavs suņuks ir vēl pavisam mazs kucēns, neprasi no viņa daudz un ļauj, lai mīlulis iepazīst pasauli, nevis atsaucas uz visiem saucieniem. Te gan jāuzsver, ka būtiski ir saukt suni vienā vārdā, lai dzīvniekam skaņas nesajuktu un viņš spētu tās atpazīt. Piemēram, ja suni sauc par Reksi, tad šādā vārdā viņu arī jāsauc. Līdzīgi ir arī ar citām apmācības komandām, piemēram, ja sunim māca komandu "gulēt", tad nevajadzētu izmantot vārdus "jāguļ", "guli".

Ja suņuku vārdā esi saucis tikai mājoklī, rēķinies, ka, nonākot uz ielas, suns uz vārdu var neatsaukties. Tāpēc svarīgi ir mīluli apmācīt gan iekštelpās, gan ārtelpās. Līdzīgi ir arī ar jau iepriekš minētajām paklausības komandām, kuras noteikti jāizmēģina gan mājoklī, gan uz ielas, piemēram, pastaigas laikā. Tādējādi suns iemācīsies klausīt saimnieku dažādās vidēs. Turklāt nav pat obligāti jādodas ārā, lai apmācītu suņuku, to var izdarīt arī pastaigas laikā. Piemēram, staigājot pa mežu, vari suņukam palūgt apsēsties. Ja viņš to izdara, noteikti paslavē mīluli, paglaudi vai iedod kādu kārumu, kas suņukam apliecinās – viņš paveicis labu darbiņu. Protams, pirmajā reizē var neizdoties sunīti sasaukt, ja esat nonākuši starp cilvēkiem, jo mīlulim tas būs jauns piedzīvojums, taču vēlāk jau savu suņuku varēsi sasaukt.

Foto: Shutterstock
Kā nākamo problēmu speciāliste min to, ka sunim viņa saukšana vārdā neasociējas ar labām sajūtām. Ja esi no tiem saimniekiem, kas suni sauc vārdā tikai tad, kad mīlulis pastrādājis kādu nedarbu, nebrīnies, ka dzīvnieks nevēlēsies pie tevis nākt, pat ja apzinās izdarīto. Ikreiz, kad mīlulis paklausa, suņuks jāpaslavē, var pat viņu pacienāt ar kādu kārumu, lai vēlreiz uzsvērtu, ka dzīvnieciņš visu dara pareizi. Suns atnākšanu pie saimnieka asociēs ar ko labu, tāpēc tieksies paklausīt turpmākajiem saucieniem. Ņem vērā, ka ne vienmēr vajadzīgs našķis, lai suns būtu gatavs doties pie saimnieka, jo nesenā pētījumā pierādīts, ka četrkājainie draugi augstāk vērtē saikni ar cilvēku, ne gardumus.

Vogelsanga min, ka uz vecumu suņiem rodas dažādas veselības problēmas, kuru dēļ var pasliktināties mīluļu dzirde. Iespējams, tieši nedzirdēšana (un nevis nevēlēšanās dzirdēt) ir iemesls, kāpēc suns neatsaucas. Speciāliste skaidro, ka tāpat pie vainas var būt kognitīvā disfunkcija, kuras dēļ suns ne tikai var nedzirdēt, bet arī zaudēt atmiņu, spēt noteikt, kurš ir viņa saimnieks. Te gan var palīdzēt tikai veterinārārsts, kas paskaidros, kā atvieglot mīluļa dzīvi un ko darīt pašiem saimniekiem.

Tāpēc speciāliste Vogelsanga nosaka divus galvenos cēloņus, kas izraisa suņu nedzirdēšanu – uzvedība un veselība. Viņa uzsver, ka ikviena izmaiņa raksturā, veselībā un uzvedībā nebūtu jānovērtē par zemu. Ja suns ilgstoši nedzird saimnieku, iespējams, vaina ir viņa austiņās vai izmaiņās raksturā.

Protams, nevar noliegt, ka suņa instinkti un dziņa ir visai spēcīgi. Ja mīlulis ir, piemēram, medību vai ganu suns, rēķinies, ka, sajutis medījumu, suns visai naski metīsies pēdu dzīšanā. No šī paraduma suni var nebūt nemaz tik viegli sasaukt, taču, ja saimnieks spēj teikt galavārdu, tas noteikti izdosies.

Taču nevajadzētu domāt, ka suns nedzird saimnieku tāpēc, ka vienkārši ir izdomājis tā darīt. Suns ir cilvēka kompanjons un vairumā gadījumu tieši četrkājainais draugs ir tas, kurš vēlas saimnieku iepriecināt. Iespējams, pašam saimniekam jāvelta savas pūles, lai uzlabotu viņa un mīluļa savstarpējo komunikāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!